Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6 Σεπτέμβρη η εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη Μάχη της Λαμπούσας από τις Κομματικές Οργανώσεις Αλιβερίου, Αυλωναρίου και Κύμης στο χώρο του μνημείου της μάχης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση του χρονικού της νικηφόρας μάχης του 3ου Τάγματος Εύβοιας του ΕΛΑΣ έναντι των Γερμανικών δυνάμεων κατοχής, μάχης ιδιαίτερα σημαντικής για την απελευθέρωση της Εύβοιας από τους φασίστες κατακτητές.

Ακολούθησε ομιλία από τον Δημήτρη Παρασκευά, μέλος της ΕΠ Αν. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καταθέσεις στεφάνων στην προτομή του νεκρού ΕΛΑΣίτη της μάχης, Βασίλη Μήτρου.

Ο Δ. Παρασκευάς στην ομιλία του τόνισε ανάμεσα στα άλλα πως: «Σήμερα, τα διδάγματα από την ταραγμένη δεκαετία του 1940-1949, μέρος της οποίας είναι και η μάχη της Λαμπούσας, είναι ιδιαίτερα χρήσιμα καθώς ο ανταγωνισμός μεταξύ των κυριότερων καπιταλιστικών κρατών οξύνεται όλο και περισσότερο, οι αντιθέσεις μεγαλώνουν, σε διάφορες γωνιές του πλανήτη, κοντύτερα ή μακρύτερα από εμάς, αυτή η αντιπαράθεση ήδη διεξάγεται με ένοπλο τρόπο. Η Συρία και η Λιβύη στη γειτονιά μας το αποδεικνύουν αυτό καθημερινά. Μέσα σε αυτή τη μεγάλη αντιπαράθεση εντάσσονται και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Αποδεικνύεται καθημερινά πως τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, πολύ περισσότερο την ειρήνη στην περιοχή, δε μπορούν να τη διασφαλίσουν όσοι είναι μέρος του προβλήματος. Δε μπορούν να τη διασφαλίσουν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ. Δε μπορούν να τα υπερασπιστούν οι κυβερνήσεις της ελληνικής αστικής τάξης που επιδιώκουν μερίδιο της πίτας.
Η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, της εδαφικής ακεραιότητας, των συνόρων αποκτούν πραγματικό νόημα μόνο όταν συμβαδίζουν με την πάλη για την απεμπλοκή της χώρας μας από τα επικίνδυνα σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ, με το διώξιμο των στρατιωτικών βάσεων, με το λαό να κάνει κουμάντο στον τόπο του.
Ο λαός μας πρέπει να απορρίψει όλα τα εκβιαστικά διλήμματα, να μη δεχτεί καμία υποχώρηση σε κυριαρχικά δικαιώματα.

Να σκεφτεί πως και στην Ελλάδα και στην Τουρκία, όπως και σε άλλες χώρες, πρέπει οι λαοί να βαδίσουμε ένα δρόμο στον οποίο θα κάνουμε κουμάντο εμείς οι ίδιοι, πως και στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική και στην Ευρώπη, πρέπει να βαδίσουμε το δρόμο εκείνο που θα μας οδηγήσει στο να πάρουν την εξουσία οι ίδιοι οι εργάτες, ο εργαζόμενος λαός της κάθε χώρας. Μόνο σε αυτόν το δρόμο οι λαοί θα έβρισκαν τον τρόπο να λύσουν και τις όποιες διαφορές παρουσιάζονταν, τότε οι συμφωνίες δε θα είναι συμφωνίες που εκφράζουν συμφέροντα των αστικών τάξεων αλλά των λαών».

Ακόμη, υπογράμμισε τις ευθύνες της Κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας με βάση τα «πρωτόκολλα του κέρδους» που της υπαγορεύουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Εκφράζοντας την πολύπλευρη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα των μάχιμων υγειονομικών, των σωματείων και φορέων της περιοχής ενάντια στην αποδυνάμωση του Νοσοκομείου της Κύμης τόνισε: «Στηρίζουμε τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώνει την Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη στην πλατεία της Κύμης ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου ενάντια στην υποβάθμιση του Νοσοκομείου, για την ενίσχυσή του με μόνιμο προσωπικό.

Σήμερα είναι ανάγκη η δημιουργία δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με επίκεντρο το Νοσοκομείο Κύμης και το Κέντρο Υγείας Αλιβερίου τα οποία πρέπει να είναι πλήρως στελεχωμένα με όλες της βασικές ειδικότητες ώστε να παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες Υγείας όλο το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, με βασικό προσανατολισμό την πρόληψη».
Ο Δ. Παρασκευάς ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας πως: «Τιμάμε σήμερα τους ήρωες της ΕΑΜικής αντίστασης με την καθημερινή πάλη μας για κάθε λαϊκό πρόβλημα. Από την προστασία της Υγείας, τα εργασιακά δικαιώματα, το δικαίωμα των νέων στη μόρφωση, ως την διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και τη μη αλλαγή συνόρων.
Ταυτόχρονα αναδεικνύουμε τις αιτίες που γενούν αυτά τα προβλήματα, το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα και φωτίζουμε την μοναδική ρεαλιστική φιλολαϊκή προοπτική, το σοσιαλισμό».

Ακολουθείστε μας στο Google News