Ακολουθεί άρθρο του βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ν. Ευβοίας Συμεών Κεδίκογλου, το οποίο αναρτήθηκε στο portal skai.gr την Τετάρτη 19 Μαϊου, με θέμα το νόμο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για εγκλήματα διαφθοράς που ψηφίσθηκε προ ημερών από τη Βουλή.

Η βαθιά διαφθορά και η απονομιμοποίηση του πολιτικού συστήματος το έχουν θέσει υπό σοβαρή αμφισβήτηση και κρίση Συμεών Α. Κεδίκογλου.

Θανάσης Ζεμπίλης, Υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας 2019

Είναι γεγονός ότι σήμερα το πολιτικό σύστημα βάλλεται έντονα και ο καθένας μας οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν από τη θέση στην οποία βρίσκεται. Η επιταγή των πολιτών, εν μέσω οικονομικής κρίσης, είναι σαφής και καθολική: να πληρώσουμε, ναι, αλλά να τιμωρηθούν και αυτοί, οι οποίοι διέπραξαν εγκλήματα διαφθοράς. Η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει την πρώτη μεγάλη αλλαγή στη σχέση του κράτους με τον πολίτη, φέρνοντας στη Βουλή, από τα πρώτα νομοσχέδια, και αυτό έχει και τη συμβολική του αξία, την αξιοκρατία στις προσλήψεις μέσω των αδιάβλητων διαγωνισμών του ΑΣΕΠ.

Την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή ένα νομοσχέδιο κατά της διαφθοράς, από τα πιο σημαντικά, που έχουν ψηφιστεί τα τελευταία χρόνια. Προτείνει μέτρα διαφάνειας, πρώτα για τους πολιτικούς και τους υψηλόβαθμους κρατικούς αξιωματούχους, προτού εισάγει μέτρα για τους πολίτες.

Δυστυχώς, είναι ένας νόμος που θα έπρεπε να είχε ψηφισθεί πριν φτάσουμε στο σημείο η διαφθορά να έχει επεκταθεί σε όλο το δημόσιο τομέα. Η χώρα μας βρίσκεται σήμερα, όπως προκύπτει και από τα στατιστικά στοιχεία της διεθνούς διαφάνειας, στην τελευταία θέση μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και ενώ δείχνει τόσο επίκαιρο και αναγκαίο, στην πραγματικότητα έχει αφετηρία τις ανακοινώσεις του Γιώργου Παπανδρέου πριν από ενάμισι χρόνο, scripta manent στη διάθεση όλων.

Τρεις είναι οι κύριοι άξονες του, οι οποίοι βασίζονται στις προεκλογικές επαγγελίες και εμπλουτίστηκαν και με άλλες ρυθμίσεις, κατά τη διάρκεια της δίμηνης διαβούλευσης. Πρώτον, υπάρχει επέμβαση στο πόθεν έσχες, στις ποινικές και διοικητικές ρυθμίσεις και κυρώσεις. Η φιλοσοφία που διαπνέει το νομοθέτημα είναι η αρχή ότι πρώτοι οι πολιτικοί και κρατικοί αξιωματούχοι πρέπει να δίνουμε το παράδειγμα. Εισάγεται η ρύθμιση δήμευσης των περιουσιακών στοιχείων και επιβάλλονται ποινές αποστέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων. Το νομοσχέδιο επιβάλλει στα πολιτικά πρόσωπα τη δήμευση των περιουσιακών τους στοιχείων, αν δεν ανταποκρίνονται στις δηλώσεις. Επιβάλλει ακόμη ότι οι πολιτικοί διαφόρων κατηγοριών, θα χάνουν το αξίωμά τους, αν συμμετέχουν σε εξωχώριες εταιρείες, ένα νομικό εργαλείο που, όπως όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά, χρησιμοποιείται στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, ως μέσω συγκάλυψης της αληθινής περιουσιακής κατάστασης.

Δεύτερη βασική επέμβαση του νομοσχεδίου είναι ότι επεκτείνει προς το αυστηρότερο τις κυρώσεις του διοικητικού κώδικα για εγκλήματα διαφθοράς στο δημόσιο τομέα. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της δωροληψίας, όπου η κύρωση επεκτείνεται όχι μόνο με υποχρέωση επιστροφής, αλλά και με δήμευση περιουσίας ισόποσης αξίας. Τρίτο σημαντικό σημείο η εισαγωγή μέτρων προστασίας και επιείκειας για όσους συμβάλλουν στην αποκάλυψη πράξεων διαφθοράς στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Αν κάποιος δημόσιος υπάλληλος ή πολίτης, συμμέτοχος στις πράξεις, αποκαλύψει με επαρκή και αξιόπιστα στοιχεία, πράξεις διαφθοράς αξιωματούχων, έχει ευνοϊκή μεταχείριση. Εκτός από την περίπτωση της αποκάλυψης κυκλώματος τρομοκρατίας και του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, η ευνοϊκή μεταχείριση επεκτείνεται πλέον και στα εγκλήματα διαφθοράς. Εύλογη η απορία σε αυτό το σημείο, αν αυτή η ρύθμιση υπήρχε άραγε τα πέντε τελευταία χρόνια, πόσοι ενδεχομένως θα είχαν παραδοθεί στη Δικαιοσύνη και σε ποιο βαθμό θα είχαμε προλάβει κάποιες εξελίξεις σχετικά με την ένταση της κρίσης που βιώνουμε σήμερα.

Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες κατά της διαφθοράς δεν θα σταματήσουν εδώ. Ακολουθούν άμεσα και αλλαγές στο νόμο περί ευθύνης Υπουργών μέσα στα συνταγματικά πλαίσια ως την επόμενη αναθεώρηση, και στην άρση ασυλίας βουλευτών. Η αλήθεια πάντως είναι ότι τον ισχυρό ρόλο τον έχει πρώτα από όλα η ίδια η πολιτική βούληση, καθώς και με το παρόν καθεστώς θα μπορούσαν να είχαν καταπολεμηθεί περισσότερα φαινόμενα διαφθοράς. Για παράδειγμα, και σήμερα η Βουλή οφείλει να άρει την ασυλία του βουλευτή, όταν αυτός παραπέμπεται για κατηγορίες άσχετες από τα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για λάθη, παραλείψεις, ατοπήματα ούτε όμως και περιθώρια για άτολμες συμπεριφορές.

Η βαθιά διαφθορά και η απονομιμοποίηση του πολιτικού συστήματος το έχουν θέσει υπό σοβαρή αμφισβήτηση και κρίση. Είναι υποχρέωσή των πολιτικών να ενισχύσουμε την αξιοπιστία του και να βελτιώσουμε τη λειτουργία του, ώστε να μην νιώθουν οι πολίτες την ανάγκη να πάνε κόντρα σ’ αυτό και στους θεσμούς, γιατί κάτι τέτοιο μόνο κακό μπορεί να κάνει και στη Δημοκρατία. Οι λύσεις και οι πρωτοβουλίες πρέπει να έρθουν πρώτα από τη Βουλή, πρώτα από
τους νόμιμα εκλεγμένους δημοκρατικά εκπροσώπους του λαού και όχι από αλλού. Αυτός ο νόμος κατά της διαφθοράς έρχεται ως απάντηση στην απαξίωση του πολιτικού συστήματος. Στόχος της κυβέρνησης είναι αυτό που είναι ανήθικο για τους πολιτικούς και τους κρατικούς αξιωματούχους να το κάνει και παράνομο.

Θα φανούμε αντάξιοι της ιστορίας, θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Η κάθαρση ξεκινά τώρα από εμάς τους πολιτικούς και τους δημοκρατικά εκλεγμένους εκπροσώπους της κοινωνίας. Πρέπει, επιτέλους, να ξεκαθαρίσει η ήρα από το στάρι. Ως νέος βουλευτής με όνειρα προσφοράς, αρνούμαι να απολογούμαι για πράξεις και παραλείψεις των τελευταίων τριάντα ετών. Πρέπει να τελειώνουμε, για να προχωρήσουμε στα μεγάλα που έχουμε να κάνουμε μπροστά μας. Πρώτοι εμείς οι πολιτικοί θέλουμε την τιμωρία των ενόχων.