Τον δρόμο της υπογραφής σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία έχει πάρει η ανάπλαση της πλατείας των Ωρεών. Εκεί όπου βρίσκεται το αρχαιολογικό εύρημα «Ταύρος Ωρεών», το οποίο είναι σε πολύ καλή κατάσταση και είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα του είδους του, εξαιτίας του μεγέθους του, της κινησιολογικής του φόρμας αλλά και της θεματολογίας του που υποδηλώνει έναν επιτιθέμενο Ταύρο.

Το γλυπτό του Ταύρου βρέθηκε τυχαία, κατά τη διάρκεια εργασιών επέκτασης στο λιμάνι της πόλης το 1967. Ο Ταύρος ανασύρθηκε από τον βυθό και μεταφέρθηκε πάνω σε ξύλινα κατρακύλια στο σημείο όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα. Είναι πιθανόν, ότι ο Ταύρος τοποθετήθηκε στο σημείο αυτό ως τη μόνη διαθέσιμη δημόσια έκταση που βρισκόταν σε κοντινή απόσταση. Ο Ταύρος είναι ένα ογκώδες και βαρύ εύρημα, η μετακίνηση του οποίου σε μεγάλη απόσταση είναι δύσκολη και επικίνδυνη για την ασφάλειά του.

Η αντίληψη της μελετητικής ομάδας είναι ότι το σχεδιαστικό πρόβλημα δεν έγκειται στον ανασχεδιασμό της πλατείας του «Ταύρου», αλλά στην αναδημιουργία μιας αστικής πλατείας, στην οποία συγκυριακά έχει τοποθετηθεί ένα σημαντικό εύρημα που πρέπει να προστατευτεί.

Ο δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού Γιάννης Κοντζιάς δήλωσε: Το έργο που θα αναδείξει και θα προστατεύσει το εμβληματικό μνημείο του ΤΑΥΡΟΥ είναι μια συνέργεια του Πολ.Συλ.Ωρεων, της Περ.Στερεάς της Εφορείας Αρχαιοτήτων Εύβοιας και έχει πάρει το δρόμο της υπογραφής σύμβασης με τον ανάδοχο εργολάβο.

Προσωπικά οφείλω να εκφράσω ευχαριστίες στον Κώστα Μπακογιάννη και το Φάνη Σπανό που πίστεψαν στην πρότασή μας, την πρώην έφορο αρχαιοτήτων Εύβοιας Παρή Καλαμαρά και φυσικά τους μελετητές που έκαναν δωρεά την πλήρη μελέτη.