Προεκλογική συγκέντρωση πραγματοποίησε ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης και υποψήφιος βουλευτής Ν.Δ. Ν. Ευβοίας Κώστας Μαρκόπουλος, στην Ερέτρια τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου.

Αμφιτρίτη Αλημπατέ - Υποψήφια Δήμαρχος Ερέτριας

Ο κ. Μαρκόπουλος στην ομιλία του μεταξύ άλλων τόνισε:

«…Θα πω δύο πράγματα που έχουν γίνει για την Ερέτρια και θέλω να διευκρινίσω δημοσίως, τι ακριβώς έχει γίνει, σε ποιο στάδιο βρίσκονται και ποια είναι η προοπτική. Δύο ήταν τα στοιχήματα εδώ και δεκαετίες για την Ερέτρια. Το Πεζονήσι και το Αρχαίο Θέατρο Ερετρίας.
Το μεν Πεζονήσι ανήκει στα ΕΤΑ, στην Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης που ανήκει στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, σε απόλυτη συμφωνία με όλο το Δημοτικό Συμβούλιο, καταρχήν το περιφρουρήσαμε, κατά δεύτερον το καθαρίσαμε, κατά τρίτον προγραμματίσαμε την επανάληψη της μελέτης, για μια περιοχή κοντά στο Πεζονήσι, να γίνει μια μαρίνα, εάν και εφόσον καταστεί δυνατόν, αλλά το κυριότερο από όλα είναι ότι προτείναμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, και περιμένουμε την ομόφωνη απόφαση του, γιατί χωρίς ομόφωνη απόφαση δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε κάτι τέτοιο, να αξιοποιήσουμε τη μονάδα που υπάρχει εκέι και σε συμφωνία με το Δήμο να τη νοικιάσουμε σε έμπειρους επιχειρηματίες και να εξασφαλίσουμε στο Δήμο εισοδήματα για να πάει καλά η Ερέτρια,  αλλά και για να αξιοποιηθεί αυτή η περιουσία.
Τίποτα από αυτά όμως δεν θα γίνει, εάν δεν συμφωνήσει η Δημοτική Αρχή. Η περιουσία ανήκει στο Δήμο, ανήκει στους Ερετριείς και θα αξιοποιηθεί μόνο, όπως ο Δήμος αποφασίσει.

Το δεύτερο, είναι το θέμα του Αρχαίου Θεάτρου Ερετρίας, όπου εκεί, με πάρα πολλή δουλειά επετεύχθησαν μέχρι στιγμής τα εξής. Πρώτον, να εγκριθεί από το ΚΑΣ και να υπογραφεί από τον Υπουργό Πολιτισμού, η μελέτη η οποία υπάρχει εδώ και χρόνια για την αναστήλωση του Αρχαίου Θεάτρου Ερετρίας για τη στήριξη της υπόγειας διάβασης, την ανάδειξη του χώρου όπου διαδραματίζονταν στην αρχαιότητα οι σκηνές και τα θεατρικά δρώμενα, την ανάδειξη του περιβάλλοντος χώρου και τελικά την παράδοση του Αρχαίου Θεάτρου σε χρήση όπως αυτή του Ηρωδείου.
Σε πρώτο χρόνο, το έργο θα περιλαμβάνει την ανασύσταση των 10 πρώτων σειρών, των εδωλίων, και που θα προσδίδει στο μνημείο χωρητικότητα σχεδόν 2.500 θεατών. Για την υλοποίηση του έργου, και για να μην υπάρχουν καθυστερήσεις, αποφασίστηκαν δύο πράγματα. Πρώτον, η ένταξη του Αρχαίου Θεάτρου Ερετρίας στο Ταμείο Χορηγιών του Υπουργείου Πολιτισμού, αυτό σημαίνει ότι έχει τη δυνατότητα να γίνει με γρήγορες εσωτερικές διαδικασίες του Υπουργείου Πολιτισμού από το Κεντρικό Ταμείο Χορηγιών και δεύτερον την σύσταση μιας Ειδικής επιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης του έργου.
Το έργο αυτό στοιχίζει 2.500.000 με 3.000.000 ευρώ, 1 εκ. ευρώ αντλείται από το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, 1 εκ. ευρώ, το 2010 από τον  Δημόσιο προϋπολογισμό από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ενώ στο Ταμείο Χορηγιών, αντιστοιχεί το υπόλοιπο ποσό, των  500.000 ευρώ.

Πρέπει να σταματήσουν λοιπόν αυτοί που δημιουργούν ψεύτικες εικόνες, που 20 χρόνια ήταν χωρίς έργο και κορόιδευαν τον κόσμο και σήμερα που ξεκινάει να υλοποιείται κάτι αντί να το στηρίξουν, γιατί ανήκει σε όλη την κοινωνία, προσπαθούν να υποτιμήσουν μια τεράστια προσπάθεια η οποία έχει γίνει…».