Πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 17 και 18 Απριλίου 2010, με τη Χάρη του Θεού, για τεσσαρακοστή τέταρτη (44η) συνεχή χρονιά, η καθιερωμένη από ετών διήμερη προσκυνηματική εκδρομή των Χαλκιδέων στην Τήνο, την οποία πραγματοποιούσε η αείμνηστος καθηγήτρια θεολόγος Ελένη Δεϊμέζη – Θεοχάρη, και τώρα τελεί υπό την αιγίδα του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου.

Με τη συνδρομή των κυρίων και κυριών ομαδαρχών και την άγρυπνη φροντίδα του Διευθυντού του Γηροκομείου μας Πρωτοπρεσβυτέρου π. Κωνσταντίνου Μάνου, 1000 και πλέον ευλαβείς προσκυνητές αναχώρησαν για την Τήνο από το λιμάνι της Ραφήνας το Σάββατο 17 Απριλίου, στις 7.20 το πρωί, μεταξύ των οποίων ο Αντινομάρχης κ. Ανέστης Πίσχινας, ως εκπρόσωπος του Νομάρχου Ευβοίας, ο Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης, ο τ. Υπουργός κ. Ορέστης Παπαστρατής, και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Χαλκίδος κ. Σωκράτης Σκλιάς και κ. Αναστασία Ψυχογιού – Μακαρώνα.
Στην Τήνο υποδέχθηκε τους προσκυνητές ο οικείος Ιεράρχης, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεος και οι συνεργάτες του, Κληρικοί και λαϊκοί. Το απόγευμα του Σαββάτου, οι δύο Μητροπολίτες και οι προσκυνητές επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Κεχροβουνίου Τήνου και στη συνέχεια τον Τριαντάρο, γενέτειρα του μακαριστού Μητροπολίτου Χαλκίδος κυρού Γρηγορίου (Πλειαθού), όπου στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλυο τελέσθηκε Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Χρυσοστόμου και συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου και στη συνέχεια Τρισάγιο στην Προτομή του μακαριστού Μητροπολίτου Γρηγορίου.
Την Κυριακή 18 Απριλίου 2010 το πρωΐ, τελέσθηκε στον Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας Αρχιερατικό Συλλείτουργο, κατά το οποίο ιερούργησαν οι δύο Μητροπολίτες και έψαλλε η Χορωδία Χαλκίδος 1936, ύστερα από την φιλόξενη παραχώρηση των ιεροψαλτών του Ιερού Προσκυνήματος. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωροθέου προσεφώνησε τον Μητροπολίτη μας και στο πρόσωπό του ευχαρίστησε όλους τους προσκυνητές εκ Χαλκίδος, ενώ ο Μητροπολίτης μας αντιφώνησε ευχαριστώντας τον πάντοτε φιλόξενο άγιο Σύρου και όλους τους συνεργάτες του για την αγάπη και τη φιλόξενη διάθεσή τους, ενώ δεν παρέλειψε με σεβασμό και συγκίνηση να αναφερθεί στη μνήμη των δύο Τηνίων μακαριστών Μητροπολιτών μας, του Γρηγορίου (Πλειαθού) και του Νικολάου (Σελέντη) και στην πρώτη διοργανώτρια του προσκυνήματος των Χαλκιδέων αοίδιμο Ελένη Δεϊμέζη –Θεοχάρη.
Στη συνέχεια η Διοικούσα Επιτροπή του Ιερού Ιδρύματος παρέθεσε πρωινό καφέ στους επισήμους και την Χορωδία.
Το μεσημέρι, οι προσκυνητές αναχώρησαν από το λιμάνι της Τήνου για τη Ραφήνα και από εκεί επέστρεψαν οδικώς στη Χαλκίδα, περίπου στις 7.00 το βράδυ.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στην Μεγαλόχαρη Παναγία μας, η οποία έδωσε σε όλους τους προσκυνητές την ευλογία Της, επιπλέον δε ευχαριστεί και:
· Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο για την παρουσία του, την ευλογία και την κανονική άδεια που παραχώρησε για την πραγματοποίηση της Εκδρομής, καθώς και τούς συνεργάτες του για τη φιλόξενη διάθεσή τους.
· Το υπόλοιπο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιερού Προσκυνήματος της Ευαγγελιστρίας για τα φιλόξενα αισθήματά τους.
· Τον π. Κωνσταντίνο Μάνο και τους υπευθύνους ομαδάρχες και ομαδάρχισσες κ. Μαρία Μάνου, κ. Μαρίκα Σαλονικιού, κ. Ιωάννη Τουλίτση, κ. Ανθίπη Γάσπαρη, κ. Αντιγόνη Μπούρικα, κ. Θεοδώρα Μάμαλη, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, κ. Ευάγγελο Ευσταθίου, κ. Ακριβή Κωνσταντινίδου, κ. Κωνσταντίνο Στάμου, κ. Παναγιώτη Φιλντίση, κ. Ειρήνη Βενιζέλου, κ. Ιωάννα Σταμέλου, κ. Φωτεινή Κεμανέ, κ. Γεώργιο Χάνο και κ. Μαρία Κουμπιά, για την άψογη διοργάνωση και τούς κόπους πού κατέβαλαν.
· Την Χορωδία Χαλκίδος 1936 και το Μαέστρο της κ. Γεώργιο Χάνο.
· Τούς χριστιανούς του, οι οποίοι, όπως πάντα, έδειξαν την αγάπη τους και την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του, ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στο κάλεσμά του και συνέβαλαν με όλες τους τις δυνάμεις στην άψογη εφαρμογή του προγράμματος.