Ο πρώην Δήμαρχος, Γιώργος Τσολάκης ζητάει οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο στο Δήμο Καρύστου και δίνει σκληρή απάντηση στο Νίκο Μανώλη, συνεχίζοντας το γαϊτανάκι των ανακοινώσεων και των καταγγελιών. Συγκεκριμένα στην απάντησή του αναφέρει:

Μετά από την απάντηση του Γραφείου Τύπου του δήμου Καρύστου στην επιστολή μου, είμαι υποχρεωμένος να επανέλθω στις καταγγελίες μου, με συγκεκριμένα στοιχεία, χωρίς να αφήνω περιθώρια παρερμηνείας και περιμένοντας σαφείς απαντήσεις.

Θανάσης Ζεμπίλης, Υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας 2019

Είναι υποχρέωση του δημάρχου προς τον Καρυστινό λαό – και όταν λέω Καρυστινό λαό αναφέρομαι σε όλους τους δημότες του νέου δήμου Καρύστου, από τον Αλμυροπόταμο, μέχρι τον Καβοντόρο – να ενημερώσει άμεσα πότε συστάθηκε, με ποια διαδικασία και από ποιους έχει στελεχωθεί το Γραφείο Τύπου του δήμου.

Υποψιάζομαι ότι πρόκειται για μυστικοσυμβούλους, που μαζί με το Δήμαρχο έχουν αναλάβει την σπίλωση της τιμής και της υπόληψης κάθε πολίτη που τολμά να πει δημόσια τη γνώμη του και εκτός από ανενημέρωτοι είναι αυθάδεις και λασπολόγοι.

Η αλαζονική συμπεριφορά του Δημάρχου και των ανθρώπων του ξεπερνά κάθε φαντασία. Προσπαθούν με αερολογίες και φράσεις εντυπωσιασμού να αποφύγουν την ουσία των καταγγελιών και για την “ταμπακέρα” ούτε λέξη. Στο τέλος της επιστολής που έχει συντάξει το Γραφείο Τύπου και ο κ. Μανώλης περικλείεται όλη η ουσία … «στο τέλος, άλλωστε, θα κάνουμε ταμείο».
Στην επιστολή αναφέρεται ότι τα Δημοτικά συμβούλια στα Στύρα γίνονταν για να μην επιβαρυνθεί ο Δήμος με ενοικίαση χώρου. Στα πρακτικά του Δ.Σ αναφέρεται ότι πραγματοποιούνται εκεί, «λόγω εργασιών στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Καρύστου». Ποια είναι η αλήθεια; Εγώ μίλησα για ευθεία παράβαση του νόμου, κάτι στο οποίο η Διοίκηση δεν απάντησε.

Είναι σίγουρα αναφαίρετο δικαίωμα κάποιου να παραιτηθεί. Το θέμα όμως είναι ότι δεν μας λέτε τους λόγους για τους οποίους παραιτήθηκε ο κ. Διγαλέτος, τόσο από τη θέση του Αντιδημάρχου, όσο και από μέλους της Οικονομικής Επιτροπής. Είναι βέβαιο ότι τις λεπτομέρειες θα τις μάθουμε από τον ίδιο τον κ. Διγαλέτο, όταν θα επιλέξει τον κατάλληλο χρόνο.

Για το έργο των Τσακαίων μάς λέτε ότι υπάρχει μελέτη καλής λειτουργίας και ότι το κόστος του έργου είναι κατά 50% φτηνότερο. Αν είναι δυνατόν να είστε τόσο άσχετοι, κύριοι του Γραφείου Τύπου! Πώς είναι δυνατόν ένα έργο χωρίς μελέτη κατασκευής να έχει πιστοποιηθεί για την καλή λειτουργία και να έχει κοστολογηθεί το όφελος; Χωρίς μελέτη ενός έργου δεν μπορεί να υπάρξει ποιοτικός και ποσοτικός έλεγχος και σταματήστε να κοροϊδεύετε τους δημότες, κάτι που ξέρετε πολύ καλά να κάνετε.

Αυτό που σίγουρα δεν ξέρετε είναι τι ψηφίζει το δημοτικό συμβούλιο και τι υλοποιείται; Για ποια ΣΑΤΑ μας μιλάτε όταν το έργο των Τσακαίων έχει ενταχθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα, στη θέση 70, με πόρους από τις ΑΠΕ και προϋπολογισμό 25.000,00 €; Πώς από τις ΑΠΕ βρέθηκε να χρηματοδοτείται από την ΣΑΤΑ; Αυτό μόνο εσείς μπορούσατε να το κάνετε.

Δεν φτάνει αυτό, αλλά έχετε εντάξει έργα στη ΣΑΤΑ, χωρίς να είναι καθόλου στο αρχικό Τεχνικό Πρόγραμμα ή να έχουν ενταχθεί σε άλλο είδος εσόδων, όπως ΑΠΕ.
Στο πρακτικό για την απόφαση «καθορισμός κωδικών της ΣΑΤΑ Α’ δόση 2011», υπάρχει σαφή παραποίηση πρακτικών. Άλλα ψηφίστηκαν από το Δ.Σ και άλλα γράφτηκαν. Για παράδειγμα, στο Δημοτικό Σχολείο Καλυβίων ψηφίστηκε ποσό 40.000,00 € και στην απόφαση γράφεται ποσό 156,00 € (καραμέλες για τα παιδιά).

Το έργο «αποκατάσταση αιθουσών πρώην Δημοτικού Σχολείου Καλυβίων» εκτελείται ήδη χωρίς να είναι στο Τεχνικό Πρόγραμμα, μέχρι τις 29 Ιουλίου, χωρίς πραγματικό προϋπολογισμό και χωρίς μελέτη. Τα ίδια με το έργο των Τσακαίων και δεν ξέρω και ποια άλλα έργα έχουν την ίδια απαράδεκτη πορεία υλοποίησης.

Μια απάντηση του τύπου «τι θέλατε να κάναμε; Να αφήναμε τα παιδιά χωρίς σχολείο» , όπως « θα αφήναμε τους Τσακαίους χωρίς νερό;» δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, γιατί είχατε το χρόνο να κάνατε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες. Απλά, εσείς έτσι λειτουργούσατε στο πρώην Δήμο Μαρμαρίου και με τον ίδιο τρόπο λειτουργείτε και στο νέο Δήμο.

Η δύναμη της συνήθειας είναι τόσο μεγάλη που ακόμα και το ουίσκι έχει μεταφερθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Μαρμαρίου στο Δημοτικό Συμβούλιο Καρύστου, με τη διαφορά ότι στο Μαρμάρι το μπουκάλι ήταν στο τραπέζι, ενώ τώρα είναι περιφερόμενο. Κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου, δυστυχώς, από ό,τι φαίνεται έχετε προσαρμοστεί πλήρως στις πρακτικές και στις συνήθειες των νέων συνεργατών σας.

Για την απόφαση ψηφίσματος του Δ.Σ, που αφορούσε τον οικονομικό έλεγχο του τέως δήμου Στυρέων ξέρω ότι σας ανάγκασαν να την διορθώσετε και δεν το κάνατε από μόνοι σας. Η ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ ήταν να γίνει έλεγχος σε όλους τους τέως Δήμους και στην κοινότητα Καφηρέα. Στην πρώτη ανάρτηση είχε γραφτεί να ζητηθεί να γίνει έλεγχος μόνο στο δήμο Στυρέων. Γιατί άραγε; Ποια από τις δύο αποφάσεις έχει αποσταλεί στο Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης;

Υποστηρίζετε ότι οι οφειλές του τέως Δήμου Μαρμαρίου είναι ελάχιστες. Πέστε μας το πόσο και από πού προέρχεται και θα κρίνουμε εμείς αν είναι πολλές, λίγες ή ελάχιστες. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι ο κ. Μανώλης γνωρίζει τι χρωστάει ο τέως Δήμος Στυρέων και δεν γνωρίζει τι χρωστάει ο δικός του Δήμος. Όποτε ανακοινώσετε, όπως είστε υποχρεωμένος, τα ποσά που οφείλει ο τέως Δήμος Μαρμαρίου, τα ξαναλέμε.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι ο κ. Μανώλης έχει σχεδιάσει υλοποιήσει και δρομολογήσει τα μεγαλύτερα έργα στην ευρύτερη περιοχή. Πέστε μας ένα μεγάλο έργο που έχετε σχεδιάσει και υλοποιήσει στο Δήμο Μαρμαρίου, 12 χρόνια Δήμαρχος. ΕΝΑ.

Είχατε την ευκαιρία να υλοποιήσετε το έργο της αποχέτευσης και του βιολογικού καθαρισμού λυμάτων Μαρμαρίου, αλλά από ό,τι φαίνεται το έργο κινδυνεύει να απενταχθεί από το ΕΠΠΕΡΕΑΑ, δηλαδή το ΕΣΠΑ, από καθαρά δική σας ολιγωρία, γιατί δεν το δημοπρατήσατε, όπως οφείλατε, στο Α’ εξάμηνο του έτους.

Ξέρω θα πείτε πάλι για φαντάσματα και συνωμότες, γνωστό τροπάριο που όμως τελειώνει. Το κακό είναι ότι το Μαρμάρι θα ζει μέσα στα βοθρολύματα και τη βρώμα για πολλά χρόνια ακόμα. Αλίμονο και στους Στουραϊτες.

Είναι αλήθεια ότι στον τέως Δήμο Μαρμαρίου έχει γίνει έλεγχος, από την οικονομική επιθεωρήτρια, κ. Αθανασία Κοψαλιά, αναφορικά με διενέργεια διαχειριστικού – οικονομικού ελέγχου για τα οικονομικά έτη 2001 έως 2005, ύστερα από καταγγελίες.

Μετά από τις διαπιστώσεις η κ. Κοψαλιά καταλήγει, μεταξύ άλλων, σε συμπεράσματα που καθόλου δεν απαλλάσσουν «το Δήμαρχο, τα δημαρχιακά όργανα και λοιπούς υπαλλήλους του δήμου», παραπέμποντας το πόρισμα για περαιτέρω διερεύνηση.

Εσείς που κόπτεστε για τον οικονομικό έλεγχο και τη διαφάνεια στα Στύρα, δημοσιοποιήστε το πόρισμα της κ. Κοψαλιά, εκτός βέβαια αν, κατά την περσινή διάρρηξη στο Δημαρχείο Μαρμαρίου, εκλάπη η παραπάνω έκθεση.

Αυτό που έχω να παρατηρήσω σε σχέση με την πορισματική έκθεση είναι το γεγονός ότι η κ. Κοψαλιά, παρά τις διαπιστώσεις και τα συμπεράσματα που αποκόμισε από την έρευνα, δεν προχώρησε σε βάθος για τις καταγγελίες που έχουν να κάνουν με οικονομικά θέματα. Τις παρέπεμψε στην διορισμένη τότε Περιφέρεια και την ΤΥΔΚ.

Ο διορισμένος περιφερειάρχης της Ν.Δ ανέθεσε τη διερεύνηση των καταγγελιών στον Υπάλληλο της ΤΥΔΚ Εύβοιας κ. Ελ. Κασιμάτη. Η ΕΔΕ παραδόθηκε στην Περιφέρεια, στις 14-7-2007 και τα αποτελέσματα της έρευνας του κ. Κασιμάτη, που θα έδιναν καίριες απαντήσεις, δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, όπως όφειλαν να κάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της διορισμένης Περιφέρειας.

Οι άνθρωποι που συνέβαλλαν να μην ολοκληρωθεί η έρευνα γίνονται συνένοχοι. Θα πρέπει να αναζητηθεί ο φάκελος και να αποδοθούν ευθύνες προς κάθε κατεύθυνση.

Η ατιμωρησία, που έχει γίνει κανόνας στην πατρίδα μας, επιτρέπει να επαναλαμβάνονται φαινόμενα κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης από τους ίδιους ανθρώπους, συμβάλλοντας με το δικό τους τρόπο σε χαώδεις και ανεξέλεγκτες καταστάσεις που εξελίσσονται σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.

Με όλα αυτά που γίνονται στο νέο Δήμο Καρύστου και από το γεγονός ότι οι διοικούντες δεν έχουν σκοπό να αλλάξουν τρόπο διοίκησης, έχω να κάνω την εξής πρόταση, προς τους δημοτικούς συμβούλους στο σύνολό τους και προς κάθε ένα δημοτικό σύμβουλο ξεχωριστά, που είναι ο άμεσος διοικητικός και διαχειριστικός έλεγχος στο νέο Δήμο Καρύστου από τους αρμόδιους φορείς του Δημοσίου.

Διοικητικό έλεγχο από το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Περιφερειακή Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς και Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης) και οικονομικό έλεγχο από Υπουργείο Οικονομικών (Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης και ΣΔΟΕ). Πιστεύω ότι όσο πιο γρήγορα πραγματοποιηθούν οι έλεγχοι, τόσο καλύτερα θα είναι για όλους τους εμπλεκόμενους, ακόμα και για τον ίδιο τον κ. Μανώλη.

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο κ. Δήμαρχος βιάζεται τόσο πολύ να γίνει ο οικονομικός έλεγχος στον τ. Δήμο Στυρέων, τη στιγμή που η κ. Μούτσου δεν κατέχει δημόσιο αξίωμα και δεν θα διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα. Αργά ή γρήγορα, η τέως Δήμαρχος, Σοφία Μούτσου, θα κληθεί να λογοδοτήσει για τον τρόπο που διοίκησε το Δήμο Στυρέων. Το κατεπείγον τι κρύβει;

Για κάθε απαξιωτική και κακόγουστη φράση, που εξαπολύει εναντίον μου ο κ. Μανώλης και η παρέα του, θα απαντήσω σύντομα, γιατί δεν θέλω να ξεφύγω από τον αρχικό στόχο, που είναι να αναδείξω τον τρόπο που σήμερα διοικείται ο Δήμος Καρύστου και δεν θέλω να κουράσω τους αναγνώστες. Άλλωστε είναι σίγουρο ότι το θέμα θα έχει συνέχεια και από ό,τι φαίνεται θα έχει κι ενδιαφέρον. Άντε και καλό χειμώνα…