Ενόψει της εφαρμογής του προγράμματος Καλλικράτης, η Δήμαρχος Στυρέων Σοφία Μούτσου απέστειλε προς τον Δήμαρχο Καρύστου, Σπύρο Πλατυμέση και τον Δήμαρχο Μαρμαρίου, Νίκο Μανώλη την ακόλουθη επιστολή παίρνοντας την πρωτοβουλία για την έναρξη συνεργασίας μεταξύ τους, προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαδικασίες συνένωσης των τριών Δήμων και της κοινότητας Καφηρέα στο νέο καλλικρατικό Δήμο Καρύστου.

Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Εκφράζοντας την ανησυχία και τον προβληματισμό μου – που είμαι βέβαιη και εσείς νοιώθετε- για τις σημαντικές δυσκολίες που θα παρουσιαστούν κατά την συνένωση των υπηρεσιών των Δήμων (Καρύστου, Στυρέων, Μαρμαρίου και της Κοινότητας Καφηρέα) που συγχωνεύονται στον νέο Καλλικρατικό Δήμο Καρύστου θέλω να μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις μου πάνω στα θέματα αυτά και να προτείνω την συνεργασία όλων μας ως υπεύθυνων δημοτικών αρχόντων στην διευκόλυνση των διαδικασιών προκειμένου ο νέος Δήμος Καρύστου να μπορέσει να λειτουργήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και πιο σωστά προς όφελος των δημοτών.
Στην ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010 στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης στα πλαίσια της «Ενοποίησης – Προσαρμογής Υφιστάμενων Πληροφοριακών Συστημάτων των Δήμων» για την σωστή προετοιμασία και εφαρμογή του Καλλικράτη, παρουσιάστηκαν οι βασικές δομές ενοποίησης και προσαρμογής των Πληροφοριακών Συστημάτων των Δήμων μας.
Η διαχείρηση αυτών των πληροφοριακών συστημάτων αφορά όλο το εύρος των δραστηριοτήτων μας (μητρώα, ληξιαρχεία, δημοτολόγια, εκλογικοί κατάλογοι, μισθοδοσίες, εξοπλισμοί, λογισμικά συστήματα, υφιστάμενες εφαρμογές, προσθήκη νέων λειτουργιών, αναδιαμόρφωση κρίσιμων εφαρμογών των συγχωνευομένων Δήμων, προμήθεια – εγκατάσταση εξοπλισμού πληροφορικής και πολλά άλλα) που θα διαχειριστεί η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) Α.Ε. για λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών σε συνεργασία με τον Δήμο που θα φιλοξενήσει την έδρα, εν προκειμένω τον Δήμο Καρύστου.
Επίσης ο νέος προϋπολογισμός 2011 που θα καταρτιστεί για να λειτουργήσει ο νέος Καλλικρατικός Δήμος Καρύστου θα συνταχθεί με οικονομικά στοιχεία όλων των συνενουμένων εταίρων (έσοδα, δάνεια, οφειλές κλπ) αλλά και το νέο Τεχνικό Πρόγραμμα 2011 (έργα σε εξέλιξη, οι προτάσεις για το ΕΣΠΑ κλπ) θα γίνει μέσα από κοινές δράσεις.
Πιστεύω πως εμείς σαν υπεύθυνοι Δήμαρχοι με αγάπη για τον τόπο μας και αγωνία για το μέλλον του, αλλά και σαν άνθρωποι της αυτοδιοίκησης πρέπει να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην ομαλή και χωρίς προβλήματα μετάβαση στην νέα εποχή της Αυτοδιοίκησης και να συνεργαστούμε για την συνένωση των υπηρεσιών των Δήμων μας και την συνέχιση των έργων που έχουμε δρομολογήσει και σχεδιάσει.
Ολα τα κρίσιμα και απολύτως αναγκαία για την καλύτερη και ταχύτερη συνένωση των υπηρεσιών μας θέματα πρέπει να μας απασχολήσουν από κοινού, να ενημερωθούμε σωστά και να δώσουμε τις κατάλληλες κατευθύνσεις στους υπαλλήλους ώστε να προχωρήσουν ομαλά οι διαδικασίες και να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος με την έναρξη λειτουργίας του νέου Δήμου. Είναι γνωστό πόσος χρόνος χάθηκε κατά την συνένωση των πρώην κοινοτήτων στους Καποδιστριακούς Δήμους. Η γνώση αυτή πρέπει να μας καθοδηγεί ώστε να μην οδηγηθούμε σε παρόμοιες δυσκολίες.
Προτείνω λοιπόν συνάντησή μας –και με υπηρεσιακά στελέχη των Δήμων μας – προκειμένου να συνεξετάσουμε την υφιστάμενη κατάσταση των Δήμων μας, να συζητήσουμε προτάσεις και προβλήματα, να προσδιορίσουμε τα έργα που πρέπει να συνεχιστούν και να χαράξουμε κοινή πορεία για την ομαλοποίηση των διαδικασιών συνένωσης.
Η ανταπόκριση όλων μας στον στόχο αυτό δικαιώνει την μέχρι σήμερα σκληρή δουλειά που έχουμε κάνει στους Δήμους μας και μας δίνει την δυνατότητα προσφοράς καλών υπηρεσιών στους πολίτες της περιοχής μας.
Στον Δήμο Στυρέων έχει ήδη συσταθεί ομάδα εργασίας για την προετοιμασία του Καλλικράτη.
Παρακαλώ για την απάντησή σας. 
Ευχαριστώ για την συνεργασία
Η ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΣΟΦΙΑ ΜΟΥΤΣΟΥ