1.  Αλλεργική αντίδραση: Τα συμπτώματα ποικίλουν ανάμεσα σε δακρύρροια, ερεθισμό των ματιών, πρήξιμο του προσώπου και φτέρνισμα έως δύσπνοια, κατάρρευση και απώλεια αισθήσεων. Οδηγήστε τον σκύλο σας αμέσως στον κτηνίατρο.

2.  Αιμορραγία: Επιδέστε την πληγή. Απαιτείται άμεση ιατρική βοήθεια αν η αιμορραγία είναι σοβαρή, ή αν δεν σταματά μετά το δέσιμο της πληγής. 
3.  Δυσκολία αναπνοής: Αν ο σκύλος δυσκολεύεται να αναπνεύσει, αναπνέει με θόρυβο, ή εμφανίζει σχετικά συμπτώματα όπως μπλε γλώσσα, ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια. Σε περίπτωση που ο σκύλος σταματήσει να αναπνέει, είναι προτιμότερο να τον οδηγήσετε απευθείας στον κτηνίατρο, απ’ ότι να χάσετε πολύτιμο χρόνο επιχειρώντας καρδιακές συμπιέσεις. 
4.  Σπασμένο οστό: Περιορίστε όλες τις κινήσεις του σκύλου κατά τη μεταφορά του στο γιατρό και ελέγξτε κάθε σοβαρή αιμορραγία (αν συνυπάρχει). Εάν βρίσκεστε μακριά από ιατρική φροντίδα, τυλίξτε το άκρο με ένα πανί, υποστηρίξτε τα μπροστινά ή πίσω πόδια χρησιμοποιώντας σαν νάρθηκα ένα κομμάτι ξύλο, μια διπλωμένη εφημερίδα ή κάποιο παρόμοιο αντικείμενο, και τυλίξτε χαλαρά με μια γάζα. 
5.  Εγκαύματα: Για πρώτου βαθμού εγκαύματα (κόκκινο δέρμα και καμένο τρίχωμα) απλώστε οποιαδήποτε αλοιφή στα εγκαύματα. Για χημικά εγκαύματα πλύνετε με νερό το δέρμα για 10 με 15 λεπτά ή αν είναι χημική σκόνη βουρτσίστε να την απομακρύνετε, προσέχοντας να μην τραυματίσετε το δέρμα, πριν πάτε τον σκύλο στον κτηνίατρο. 
6.  Πνιγμός από κατάποση αντικειμένου: Ανοίξτε την κάτω σιαγόνα και σηκώστε το κεφάλι του ψηλά. Προσπαθήστε να αφαιρέσετε πολύ προσεκτικά το αντικείμενο με τα δάκτυλά σας. Εάν αποτύχετε, γονατίστε από πίσω του αγκαλιάζοντας το σώμα του ακριβώς πίσω από τα πλευρά και πιέστε δυνατά μερικές φορές τραβώντας ταυτόχρονα προς τα επάνω. Εάν το αντικείμενο δεν βγει, πηγαίνετε αμέσως στον κτηνίατρο. 
7.  Πνιγμός: Κρατήστε τον σκύλο ανάποδα 10 με 15 δευτερόλεπτα. Εάν έχετε κατάλληλες γνώσεις κάνετε καρδιοπνευμονική ανάνηψη ή τεχνητή αναπνοή. Κρατήστε το ζώο ζεστό τυλίγοντάς το με μια κουβέρτα και πηγαίνετε στον κτηνίατρο. 
8.  Ηλεκτροπληξία: Τα παιχνιδιάρικα κουτάβια μπορούν να μασήσουν ηλεκτρικά καλώδια και να πάθουν ηλεκτροπληξία. Ποτέ μην αγγίζετε ζώο το οποίο έρχεται σε επαφή με ηλεκτρικό καλώδιο. Κλείστε το γενικό διακόπτη ρεύματος και με ένα στεγνό ξύλο απομακρύνετε το σκύλο από το καλώδιο. Ζητείστε άμεσα τη βοήθεια του κτηνίατρου. Η ηλεκτροπληξία μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στη γλώσσα και το στόμα. Μπορεί να παρατηρηθεί έντονη σιελόρροια και αναπνευστικά προβλήματα. Πολύ έντονο ηλεκτρικό σοκ μπορεί να προκαλέσει απώλεια των αισθήσεων ή θάνατο. 
9.  Τραύμα στο μάτι: Μην επιδιώξετε να βγάλετε οποιοδήποτε ξένο σώμα από το μάτι. Ακινητοποιήστε τον σκύλο για να μην αυτοτραυματισθεί και πηγαίνετε αμέσως στον κτηνίατρο. 
10.Κρυοπαγήματα: Ο σκύλος μπορεί να υποφέρει από κρυοπαγήματα στα αυτιά, τα πόδια και την ουρά. Συνήθη συμπτώματα είναι η χλωμή και στιλπνή επιδερμίδα που κοκκινίζει και πονάει. Βάλτε αμέσως τον σκύλο σε ένα ζεστό μέρος. Ξεπαγώστε τις προσβεβλημένες περιοχές τοποθετώντας ζεστές υγρές πετσέτες οι οποίες πρέπει να αλλάζονται τακτικά. Συνεχίστε μέχρις ότου οι προσβεβλημένες περιοχές κοκκινίσουν. Σοβαρά κρυοπαγήματα μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες βλάβες σε αυτιά και πόδια και γι’ αυτό τον λόγο θα πρέπει οπωσδήποτε ο κτηνίατρος να εξετάσει τις πληγές. 
11.Ηλίαση ή Θερμοπληξία: Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν υπερβολικό λαχάνιασμα, υψηλό πυρετό και κατάρρευση. Κατεβάστε τον πυρετό βρέχοντας ή βάζοντας τον σκύλο σε δροσερό νερό μέχρι το λαιμό για 10 λεπτά. Βάλτε πάγο στο κεφάλι του. Πηγαίνετε τον στον κτηνίατρο όταν ο πυρετός αρχίσει να υποχωρεί. 
12.Κατάποση αντικειμένων: Εάν ο σκύλος σας έχει καταπιεί ένα αντικείμενο που δεν μπορεί να το χωνέψει, οδηγήστε τον στον κτηνίατρο. Μην προκαλέσετε εμετό γιατί το αντικείμενο μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη βλάβη. 
13.Σοκ: Είναι η αντίδραση του οργανισμού σε κάθε σοβαρό τραυματισμό, και μπορεί να αποτελέσει απειλή ακόμη και για την ζωή του ζώου καθώς περιορίζει αισθητά την παροχή αίματος προς τον εγκέφαλο και άλλα ζωτικά όργανα. Τα συμπτώματα είναι χλωμά ούλα, κρύες πατούσες, ταχυκαρδία (πάνω από 150 σφυγμούς το λεπτό) και γρήγορη αναπνοή. Ανασηκώστε το πίσω μέρος του σώματος του σκύλου, τυλίξτε τον ζεστά και μεταφέρετέ τον άμεσα στον κτηνίατρο χωρίς να ασχοληθείτε καθόλου με οποιοδήποτε άλλο μικροτραυματισμό. 
Το Φαρμακείο του Σκύλου
Για να μπορείτε να περιποιείστε τις βασικές ανάγκες του σκύλου σας και να του προσφέρετε τις πρώτες βοήθειες σε περίπτωση ατυχήματος, καλό θα είναι να προμηθευτείτε ένα φαρμακείο που θα περιλαμβάνει τα εξής απαραίτητα:
* Ενα μπουκάλι οινόπνευμα 90°
* Ενα μπουκάλι οξυζενέ 5°
* Επουλωτική σκόνη
* Μία αλοιφή με βάση την υδροκορτιζόνη
* Κολύριο
* Ενα μπουκάλι Betadine
* Οφθαλμολογική αλοιφή
* Παυσίπονα
* Ηρεμιστικά
* Ορός/Αντίδοτο για δηλητήρια
* Θερμόμετρο
* 2-3 ελαστικούς επιδέσμους
* Μία σύριγγα
* Γάζες
Οταν ετοιμάσετε το φαρμακείο, θα πρέπει να σιγουρευτείτε πως γνωρίζετε να:
* βάζετε το θερμόμετρο σωστά
* του δίνετε ένα χάπι
* του δίνετε ένα υγρό
* του κάνετε μία υποδερμική ένεση
* δέσετε μία πληγή
Λίνα Μαρμαρά
Για το ΖΩΟΦΙΛΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ » ΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ»

Γιάννης Μπουροδήμος, Υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας ΚΙΝΑΛ - 2019