Το σχέδιο του για την ανασυγκρότηση της βόρειας Εύβοιας θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός που επισκέπτεται σήμερα Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 10:30 την Ιστιαία, μία από τις δεκάδες περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου.

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα συνοδεύει σχεδόν το μισό υπουργικό συμβούλιο, καθώς θα βρίσκονται μαζί του τουλάχιστον 12 κυβερνητικά στελέχη, προκειμένου να δουν από κοντά την κατάσταση που επικρατεί και να προχωρήσουν άμεσα στις παρεμβάσεις που θα απαιτηθούν.

Ο πρωθυπουργός έχοντας δίπλα του τον Σταύρο Μπένο, τον Χρήστο Τριαντόπουλο αλλά και τον Άκη Σκέρτσο που θα αναλάβει το δύσκολο έργο του συντονισμού των συναρμόδιων υπουργών, θα εξαγγείλει, σύμφωνα με πληροφορίες, 10 παρεμβάσεις που θα έχουν ως στόχο την αναγέννηση της βόρειας Εύβοιας. Τα όσα θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα αφορούν μόνο την αναδάσωση της περιοχής και την αποκατάσταση των ζημιών, αλλά θα είναι ένα συνολικό σχέδιο το οποίο θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής, και θα δίνει ελπίδα στους ανθρώπους που δοκιμάστηκαν το περασμένο καλοκαίρι.

Ο σχεδιασμός προχωράει με βάση τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί καθώς στην σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί στις 11 Νοεμβρίου στο Μαξίμου, είχε ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό πως η πρώτη διαβούλευση για την ανασυγκρότηση της βόρειας Εύβοιας θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Δεκεμβρίου στην Ιστιαία.

“Νέο δάσος” και αλλαγές στο οδικό δίκτυο
Η αποκατάσταση του πρασίνου στις πυρόπληκτες περιοχές είναι το πρώτο ζητούμενο για την κυβέρνηση που έχει δώσει μεγάλο βάρος στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Το “νέο δάσος” που είναι η κωδική ονομασία του προγράμματος, θα στηρίζεται στη διπλή βιωσιμότητα. Θα περιλαμβάνει εκτός από τις μεταφυτεύσεις, τις αντιπυρικές ζώνες γύρω από τους οικισμούς και την χάραξη μονοπατιών, θα δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα και στους πλουτοπαραγωγικούς πόρους, όπως τα μελίσσια, η ρητίνη και την βιομάζα.

Παράλληλα, θα ανακοινωθούν παρεμβάσεις στις υποδομές αλλά και στο οδικό δίκτυο, προκειμένου η πρόσβαση από την βόρεια στη νότια Εύβοια να γίνεται ευκολότερα και γρηγορότερα.

Πολεοδομία σε κάθε δήμο
Επίσης θα δημιουργηθούν ΚΕΠ στην Αγία Άννα και τα Βασιλικά, τα οποίο θα υπάρχουν και ψηφιακή μορφή. Αυτή θα είναι ουσιαστικά και η μόνη επαφή των πολιτών με το κράτος. Θα απασχολούνται λίγοι εκπαιδευμένοι υπάλληλοι και τα δικαιολογητικά ή τα πιστοποιητικά που θα χρειάζονται οι πολίτες θα τα συγκεντρώνει το κράτος.

Παράλληλα θα υπάρξουν πολεοδομικά γραφεία σε κάθε δήμο και τα οποία θα αναλαμβάνουν υποθέσεις που αφορούν το περιβάλλον, από τις χρήσεις γης, τις επενδύσεις, τη χωροταξία μέχρι και την πολεοδομία περιβάλλοντος.

Ανάδειξη Ιαματικού τουρισμού
Επίσης ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στην ανάγκη μεγαλύτερης ανάδειξης των περιοχών που προσελκύουν αρκετούς επισκέπτες λόγω των ιαματικών πηγών προκειμένου να γίνουν σημαντικοί τουριστικοί προορισμοί. Παράλληλα θα ανακοινωθεί η δημιουργία μουσείου Ρητίνης στο χωριό Κουρκουλοί.

Θα δημιουργήσουμε Φορέα Διαχείρισης του νέου δάσους στη Στροφιλιά αλλά και Ιαματικό Τουρισμό Ευεξίας στα Λουτρά Αιδηψού. Ακόμα θα δημιουργηθεί κέντρο χωροταξίας και πολεοδομίας στην Ιστιαία αλλά και το κέντρο επιχειρηματικότητας και το Δίκτυο Επιχειρήσεων για νέους επιχειρηματίες της περιοχής”, είχε τονίσει σε πρόσφατη συνέντευξη του ο Σταύρος Μπένος. Παράλληλα θα υπάρξουν και εκπαιδευτικές εκδρομές προκειμένου να γνωρίσουν από κοντά οι μαθητές τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Έχουν διατεθεί περισσότερα από 25,5 εκ.

Με το που έσβησε η τελευταία πύρινη εστία ξεκίνησαν άμεσα η απογραφή των ζημιών και από τις 20 Αυγούστου 2021 αρχίσαν να δίνονται οι πρώτες αποζημιώσεις προς πυρόπληκτους επιχειρηματίες, αγρότες και νοικοκυριά στη Βόρεια Εύβοια, με αποτέλεσμα και ήδη έχουν καταβληθεί 12,1 εκατ. ευρώ.

Επίσης για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών σε υποδομές και δίκτυα, αλλά και για την κάλυψη άμεσων αναγκών υπήρξε έκτακτη χρηματοδότηση προς την τοπική αυτοδιοίκηση της βόρειας Εύβοιας, πρώτου και δευτέρου βαθμού, συνολικού ύψους 13,4 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως στις παραπάνω ποσά δεν συμπεριλαμβάνονται τα κονδύλια για τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα που έγιναν.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση έχει προχωρήσει ήδη σε σημαντικές ρυθμίσεις που αφορούν την αναστολή των ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών υποχρεώσεων, την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ μέχρι το 2023, καθώς και την μη επιστροφή του επιστρεπτέας Προκαταβολής για το σύνολο της περιοχής.

Ακολουθεί το πρόγραμμα της σύσκεψης:

11:00 -Έναρξη εκδήλωσης
Τη συζήτηση θα συντονίζει ο Επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης της Β. Εύβοιας, κ. Σταύρος Μπένος.
Καλωσόρισμα από τον κ. Σταύρο Μπένο,

Επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης της Β. Εύβοιας
Καλωσόρισμα από τον κ. Γιάννη Κοντζιά,
Δήμαρχο Ιστιαίας – Αιδηψού

Ομιλία του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, κ. Χρήστου Τριαντόπουλου
Τοποθετήσεις τοπικών φορέων

Ομιλία του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Παρουσίαση των Παραδειγματικών Έργων του Προγράμματος Ανασυγκρότησης:

κ. Γιάννης Καραγιάννης,
Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών και κ. Κωνσταντίνος Ζέκκος, μελετητής «Στρατηγικής μελέτης υποδομών της Νήσου Ευβοίας»

κ. Γιώργος Αμυράς,
Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και κ. Σταύρος Μπένος, Πρόεδρος Επιτροπής Ανασυγκρότησης Β. Εύβοιας

κ. Ασημίνα Γκάγκα,
Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας και κ. Φαίη Μακαντάση, Επικεφαλής Ερευνών της ΔιαΝΕΟσις

κ. Νίκη Κεραμέως,
Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων

κ. Λίνα Μενδώνη,
Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού και κ. Νίκος Ζούρος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Εθελοντής Διευθυντής Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

κ. Δημήτρης Σκάλκος
Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ)

κ. Κωνσταντίνος Μπαγινέτας,
Γ.Γ. Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων και κ. Ηλίας Κάλφας, Συντονιστής μελέτης «Υλοποίησης της ανασυγκρότησης αγροδιατροφικού τομέα Β. Εύβοιας»

κ. Βασιλική Λοϊζου,
Γ.Γ. Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης και κ. Ιωάννα Δρέττα, μελετήτρια «Στρατηγικού Σχεδιασμού Marketing για την ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας Εύβοιας»

κ. Γιώργος Γεωργαντάς,
Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

κ. Δημήτρης Οικονόμου,
Επιβλέπων των μελετών των Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων των Δήμων Βόρειας Εύβοιας

Πηγή: Thetoc.gr

Ακολουθείστε μας στο Google News