Το μεταναστευτικό πρόβλημα έχει καταστεί πλέον μείζον ζήτημα για τη χώρα μας και έχει πολλές πτυχές. Είναι ένα σύνθετο πρόβλημα.
Το μεταναστευτικό και η λαθρομετανάστευση πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ευρείας συζήτησης στους κόλπους της αυτοδιοίκησης και πρέπει να διαμορφώσει συγκεκριμένες θέσεις και να προτείνει συγκεκριμένες λύσεις.

 Είναι απαράδεκτο το φαινόμενο να καλούνται οι Δήμαρχοι και οι ΠΕΔ σ΄ όλη την χώρα να εμφανίζονται ως εκτελεστικά όργανα και διεκπεραιωτές αποφάσεων της κεντρικής εξουσίας, οι οποίες έχουν ληφθεί ερήμην μας. Το πλέον απαράδεκτο όλων όμως είναι, να είναι απούσα η ΚΕΔΕ, να μην έχει συγκεκριμένες προτάσεις και να μην παρεμβαίνει.
 Η πατρίδα μας έχει τραγικά καθυστερήσει και δεν έχει σχεδιάσει συγκεκριμένη μεταναστευτική πολιτική. Ελλείψει δε σχεδιασμού αδυνατεί και να εφαρμόσει συγκεκριμένη μεταναστευτική πολιτική. Για να σχεδιάσεις όμως μια συγκεκριμένη μεταναστευτική πολιτική πρέπει να γνωρίζεις πόσους και ποιους μετανάστες έχεις. Η ευκαιρία αυτή χάθηκε με την απογραφή του πληθυσμού που έγινε το 2011, η οποία υπήρξε πρόχειρη και κακή.
 Η ανεξέλεγκτη είσοδος λαθρομεταναστών από τα σύνορά μας (χερσαία και θαλάσσια) δημιουργεί δυστυχώς για τη χώρα μας την εικόνα «ξέφραγου αμπελιού». Το πρόβλημα διογκώνοντας και κάναμε ότι δεν το βλέπαμε.
 Είναι εκτός πραγματικότητας όποιος πιστεύει, ότι με την υλοποίηση μόνον της πρότασης του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη για δημιουργία τριών (3) κέντρων υποδοχής και παραμονής λαθρομεταναστών σε κάθε περιφέρεια της χώρας μας, δηλ. 3Χ13 περιφέρειες ίσος 39 κέντρα συνολικά, θα λυθεί το πρόβλημα. Αυτό γιατί μόνο από το 2009 μέχρι σήμερα, έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα 385.000 μετανάστες. Απελάθηκαν από αυτούς μόνο 30.000. Οι υπόλοιπες 350.000 που βρίσκονται; Τι απέγιναν; ΄Εχουν ελεγχθεί; Έχουν μετρηθεί; Βρίσκονται ανάμεσά μας.
 Με την πολύ «φιλόδοξη» λοιπόν επιδίωξη δημιουργίας 39 συνολικά τέτοιων κέντρων, των 1000 ατόμων το καθένα, θα φιλοξενηθούν- κρατηθούν μόλις 39.000 λαθρομετανάστες. Με τους υπόλοιπους τι θα γίνει;
Πρέπει με προσοχή και ιδιαίτερη βαρύτητα να δούμε το θέμα .
 Δυστυχώς όμως η προώθηση ενός τόσο σημαντικού ζητήματος γίνεται εν αγνοία και ερήμην της αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών, καθώς η κεντρική εξουσία για μία ακόμη φορά ουσιαστικά δείχνει να μην επιθυμεί τη συνδρομή των Δήμων, ακόμη και στις περιπτώσεις που αυτοί συγκατατίθενται. ΄Ετσι εξακολουθεί να ακολουθεί ολισθηρούς δρόμους υπερσυγκέντρωσης, σε αντίθεση με τις αρχές της Αυτοδιοίκησης και της αποκέντρωσης, που διεθνώς αναπτύσσονται.
 Δυστυχώς ένα τόσο σοβαρό θέμα προωθείται άρον-άρον, με γρήγορες, μη μελετημένες και για τις προεκλογικές ανάγκες διαδικασίες, οι οποίες δικαιολογημένα δημιουργούν ανησυχία για προχειρότητες και λανθασμένες κινήσεις. Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος ξαναδιετέλεσε υπουργός στο συγκεκριμένο υπουργείο, τώρα, προεκλογικά δείχνει να έχει «ανακαλύψει την πυρίτιδα» κι επιδίδεται σε τηλεοπτική εκμετάλλευση του θέματος…

Γιάννης Μπουροδήμος, Υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας ΚΙΝΑΛ - 2019

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

1. Επανεξέταση του νόμου 3838/2010 (νόμος Ραγκούση) για την ιθαγένεια. Ο νόμος αυτός κατέστησε τη χώρα πόλο έλξης για τους λαθρομετανάστες και για τους μετανάστες εν γένει.

2. Αποτελεσματικός έλεγχος των συνόρων της χώρας.

3. Πάταξη του παρεμπορίου που οδηγεί στο κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων και στην απώλεια μεγάλων εσόδων για το κράτος, στη πηγή του (λιμάνια κ.λ.π.)

4. Λήψη μέτρων κατά της «μαύρης» δηλ. ανασφάλιστης εργασίας των λαθρομεταναστών.

5. Δεν διανοούμαστε να χρησιμοποιηθούν οι εγκαταστάσεις της πόλης μας για τέτοιο σκοπό αλλά και για οποιοδήποτε σκοπό χωρίς την συμφωνία του Δήμου.

6. Άμεση απομάκρυνση όλων των παράνομων στους χώρους καταγωγής τους είτε στους χώρους προορισμού τους, με χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων ή με άλλο πρόσφορο τρόπο.

7. Δημιουργία προσωρινών εγκαταστάσεων στα σύνορα για περίθαλψη βασανισθέντων και πασχόντων από λοιμώδη νοσήματα.