Ψήφισμα του Δήμου Κύμης, για να μην καταργηθεί και υπάρξει συνένωση με το Αλιβέρι.

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α


Όχι στην ενοποίηση των Δήμων της Κύμης και του Αλιβερίου
Όχι στην δημιουργία ενός τεράστιου Δήμου, δίχως αναπτυξιακή συνοχή και λειτουργία!
 

Σήμερα Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009, κάτοικοι και φορείς της περιοχής του Δήμου Κύμης, των όμορων Δήμων, Βουλευτές, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, της Εκκλησίας και φορέων του Νομού, συγκεντρωθήκαμε στο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Κύμης για να επαναλάβουμε εγκαίρως όλοι μαζί την ξεκάθαρα διαμορφωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση, την οποία έχουμε για τον τόπο μας σε σχέση με την πιθανολογούμενη ενοποίηση των Δήμων Κύμης, Κονιστρών, Αυλώνος, Δυστίων και Αλιβερίου, στο πλαίσιο της εφαρμογής της προσφάτως εξαγγελθείσας, νέας διοικητικής μεταρρύθμισης / Καποδίστριας 2, που θα ισχύσει από τις επόμενες δημοτικές εκλογές. Πρόταση.‘Oπως διαμορφώθηκε στην αντίστοιχη εξίσου δυναμική και επιτυχημένη περσινή συγκέντρωση, πρόταση την οποία θα υπερασπιστούνε ενωμένοι, με κάθε τρόπο και με όλες μας τις δυνάμεις.

Πιστεύουμε ότι η πιθανή εφαρμογή αυτής της τεράστιας συνένωσης θα είναι καταδικαστική για την περιοχή μας. Οι περιοχές της Κύμης και του Αλιβερίου οι οποίες, σύμφωνα και με τον Εθνικό Χωροταξικό Σχεδιασμό, έχουν διαφορετικούς προσανατολισμούς και στόχους ανάπτυξης, αλλά και διαφορετική ιστορική, πολιτική και κοινωνική δομή, διαφορετική οικονομική παράδοση και λειτουργία, δεν μπορούν να ενοποιηθούν, αλλά θα πρέπει να αποτελέσουν δυο ξεχωριστούς Δήμους,

Με δεδομένο ότι η εξαγγελθείσα νέα διοικητική μεταρρύθμιση, θα καθορίσει καίρια την πορεία του Δήμου μας και ολόκληρης της περιοχής και για τις επόμενες δεκαετίες, δίνουμε εγκαίρως με τη συγκέντρωσή μας αυτή, δυναμική απάντηση σε όσους – εξυπηρετώντας ενδεχομένως άλλους σκοπούς και αδιαφορώντας για το μελλοντικό κόστος – επιδιώκουν και μεθοδεύουν έναν ενοποιημένο Δήμο από την Κύμη μέχρι το Αλιβέρι.
Από την ίδρυσή του, το 1835, έως σήμερα η παρουσία του Δήμου Κύμης είναι συνεχής, ενώ παράλληλα αποτελεί και έδρα της επαρχίας Καρυστίας. Από την απογραφή του 1879 είναι ο μεγαλύτερος Δήμος στην περιοχή.
Σήμερα καταγράφει μια σταθερή αναπτυξιακή πορεία που ενισχύεται με την προοπτική μεγάλων έργων όπως ο νέος διευρωπαϊκός οδικός άξονας Σχηματάρι – Χαλκίδα – Κύμη και το χαρακτηρισμένο, σύμφωνα με τον Εθνικό Χωροταξικό Σχεδιασμό, Εθνικής Σημασίας λιμάνι του, Διεθνή Πύλη της χώρας προς το Βορειοανατολικό Αιγαίο, τις Παρευξείνιες Χώρες και την Τουρκία, ενώ την ίδια ώρα η πόλη του Αλιβερίου χαρακτηρίζεται ως Ενεργειακό Κέντρο.
 Οι προοπτικές ανάπτυξης του Δήμου Κύμης στηρίζονται επίσης στη φυτική και ζωική παραγωγή, την ήπια τουριστική αξιοποίηση και την προστασία και την διατήρηση του αξιόλογου φυσικού περιβάλλοντος.

Η σημαντική εμπειρία στη διαχείριση κονδυλίων από τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, αποτελεί εγγύηση για την αποτελεσματικότητα του Δήμου Κύμης, ο οποίος είναι ικανός, άριστα οργανωμένος σε υπηρεσίες και στελεχωμένος με το κατάλληλο προσωπικό για να ανταποκριθεί στις ανάγκες ενός διευρυμένου Καποδιστριακού Δήμου, είναι δε ο ένας από τους δύο Δήμους του νομού που διαθέτει Πιστοποίηση Διαχειριστικής Επάρκειας εκτέλεσης έργων του Δ΄Κ.Π.Σ. (Ε.Σ.Π.Α.).

Με το παρόν ψήφισμα:

Δηλώνουμε εγκαίρως την αμετακίνητη θέση μας να μην καταργηθεί ο Δήμος Κύμης.
Είμαστε αντίθετοι στην ενοποίηση των δύο περιοχών της Κύμης και του Αλιβερίου και στη δημιουργία ενός γιγάντιου Δήμου.
Είμαστε αντίθετοι με τη συρραφή και εξαφάνιση ιστορικών Δήμων.
Σε διαφορετική περίπτωση, είμαστε αποφασισμένοι να προβούμε σε δυναμικότερες κινητοποιήσεις, θεωρώντας ότι είναι καθήκον μας να υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο τη φυσιογνωμία και την ανάπτυξη της περιοχής μας.
Το παραπάνω ψήφισμα, καθώς και το αντίστοιχο της περσινής συγκέντρωσης της Κυριακής 28 Σεπτεμβρίου 2008, συνυπογράφουν οι δημότες και όλοι οι φορείς του Δήμου Κύμης, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ.κ Σεραφείμ, οι Βουλευτές Ευβοίας κ.κ. Μαρκόπουλος, Κεδίκογλου, η βουλευτής κ. Παπανδρέου, ο πρώην βουλευτής κ. Λιάσκος, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Ευβοίας κ. Χαλιώτης, ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Κύμης κ. Πάφρας, ο Δημοτικός Σύμβουλος Ταμυνέων κ. Κατσαμάγκος, ο πρώην Δήμαρχος Κύμης κ. Σιδεράκης, εκπροσωπώντας και το Τοπικό Παράρτημα Κύμης της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών, ο καθηγητής του Ε.Μ. Πολυτεχνείου κ. Σαρηγιάννης, ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Κίνησης Πολιτών Δήμου Αυλώνος κ. Μακρυνικόλας, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κονιστρών κ. Ζυγοπούλου καθώς και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Εύβοιας κ. Σίμωσης.

Με επιστολές τους δηλώνουν τη συμπαράστασή τους ο βουλευτής Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ κ. Συμεών Κεδίκογλου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γρηγόρης Ψαριανός, ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Χαραλαμπίδης, ο Δημάρχος Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ και πρώην Νομάρχης Ευβοίας κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, η Ελληνική Εταιρεία Κλινικής Κυτταρολογίας, ο συλλόγος των εν Χαλκίδι Κυμαίων κ.α.

Τη συμπαράστασή τους δηλώνουν, επίσης, με κοινή επιστολή, που συνυπέγραψαν δημοτικοί σύμβουλοι του όμορου Δήμου Κονιστρών, ο Αθλητικός Όμιλος Κονιστρών, οι σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Κονιστρών, του Γυμνασίου και του Λυκείου Κονιστρών, ο σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Μονοδρίου Δήμου Κονιστρών, ο Εμπορικός Σύλλογος Κονιστρών, ο Σύλλογος Δασοπυρόσβεσης Κονιστρών κ.α., όπως επίσης, τη συμπαράστασή του διεμήνυσε και ο πρόεδρος του Τ.Δ. Ωρολογίου του Δήμου Αυλώνος κ. Καρτελιάς. Τη συμπαράστασή τους και την αδιαπραγμάτευτη θέση τους στο να παραμείνουν στον Δήμο Κύμης εξέφρασαν όλοι οι φορείς του Τ.Δ. Μετοχίου. Το Τοπικό Συμβούλιο, ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος, ο Αγροτικός Σύλλογος, ο Αθλητικός Όμιλος, ο Δασικός Συνεταιρισμός και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μετοχίου.

Χαιρετισμό απηύθυνε και η γραμματέας της Τοπικής Οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ στην Κύμη κ. Χαρτσά.