Το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας εξέδωσε ψήφισμα σχετικά με την επιχείρηση ΛΑΡΚΟ, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και την περαιτέρω ανάπτυξή της με τη συμμετοχή του δημοσίου.

Η ΛΑΡΚΟ είναι μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της Ελλάδας που εκμεταλλεύεται κοιτάσματα νικελίου σε πέντε νομούς της χώρας, εκ των οποίων οι τρεις ανήκουν στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: Φθιώτιδα (όπου βρίσκεται το εργοστάσιο), Βοιωτία και Εύβοια.

Η ΛΑΡΚΟ έχει μισό αιώνα ζωής, και στηρίζει οικονομικά τις τοπικές κοινωνίες αλλά και την εθνική οικονομία γιατί είναι καθαρά εξαγώγιμη (3% των εθνικών εξαγωγών). Απασχολεί περί τα 1500 άτομα σε μόνιμο προσωπικό και εργολάβους και με βάση τον κύκλο εργασιών οι συνολικές θέσεις εργασίας έχουν αποτιμηθεί στις 6000.

Η εταιρία είναι κερδοφόρα. Δεν επιχορηγείται από το κρατικό προϋπολογισμό και ζει αποκλειστικά από την παραγωγή της. Λειτουργεί σαν Ανώνυμη Εταιρία με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς και το δημόσιο έχει συμμετοχή στο εταιρικό της κεφάλαιο. Με αυτή τη συμμετοχή διασφαλίζεται η ορθολογική διαχείριση του ορυκτού πλούτου της χώρας. Ζητείται η διασφάλιση των θέσεων εργασίας και η περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρίας με τη συμμετοχή του δημοσίου. Ζητείται ακόμη διασφάλιση των όρων προστασίας του περιβάλλοντος.