Ψήφισμα αντιπροσωπείας ΤΕΕ – Π.Τ. Εύβοιας για το ασφαλιστικό καθεστώς μηχανικών ΕΤΑΑ – ΤΣΕΜΕΔΕ.
ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΕΕ-Π.Τ. ΕΥΒΟΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ
Η Αντιπροσωπεία του Περιφερειακού Τμήματος Ευβοίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας ομόφωνα ενέκρινε το ψήφισμα που υποβλήθηκε από τη πρόεδρό της Κάτια Αλιακίζογλου στη τακτική της συνεδρίαση την 16/11/2011
Τα τελευταία χρόνια οι Μηχανικοί έχουν υποστεί σημαντική μείωση του εισοδήματος τους εξαιτίας της πρωτοφανούς κρίσης που βιώνει η χώρα μας. Η ανεργία και η υποαπασχόληση που πλήττει τους Μηχανικούς υπολογίζεται σε πάνω από 25%. Στρατιές συναδέλφων ψάχνουν διέξοδο για εργασία εκτός Ελλάδας. Οι Έλληνες Μηχανικοί είναι επιστήμονες που έχουν λάβει, με μεγάλο κόστος για την πολιτεία, πολύ υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, έχουν σχεδιάσει μελετήσει και κατασκευάσει έργα με σημαντικό βαθμό δυσκολίας.
Αντί λοιπόν να στηριχτούν από την πολιτεία, ώστε να μην υπάρξει αυτή η επιστημονική αφαίμαξη, έχουν υποστεί σημαντική μείωση του εισοδήματός τους μέσω των φορολογικών και ασφαλιστικών νόμων που έχουν ψηφιστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Ενώ σημαντικός αριθμός Μηχανικών δεν μπορεί να καταβάλει αυτή τη στιγμή τις εισφορές του ασφαλιστικού ταμείου, η πολιτεία απαιτεί με την ψήφιση του νόμου 3986 του 2011, την αύξηση των εισφορών σε ποσοστό σε ποσοστό που ξεπερνά το 90%. Η αύξηση αυτή είναι παράδοξη, δεδομένου ότι απευθύνεται στον πιο υγιή και βιώσιμο ασφαλιστικό φορέα:
με τους καλύτερους ποιοτικούς δείκτες,
με την καλύτερη σχέση αναλογίας ασφαλισμένων προς συνταξιούχους,
με αποθεματικά που σήμερα ξεπερνούν τα 3,5 δις, και
με όλες τις αναλογιστικές μελέτες να αποδεικνύουν ότι δεν θα αντιμετωπίσει κανένα ταμειακό έλλειμμα, τουλάχιστον για τα επόμενα τριάντα χρόνια.
Ειδικότερα σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 14 και 15 του άρθρου 44 του ν.3986/2011 «Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 – 2015», που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 152 Α΄/1-7-2011, οι ασφαλιστικές εισφορές που θα κληθεί να πληρώσει ένας ασφαλισμένος μετά το 93 και κάτω της 5ετίας η αύξηση είναι 4,53%, άνω 5ετίας έως 8ετία 25,29%, άνω 8ετίας έως 11ετία 48,77%, άνω 11ετίας έως 14ετία 71,52% και από 15ετία και άνω η αύξηση που θα επέλθει είναι 93,31%.
Το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους που περιλαμβάνεται στη νέα δανειακή σύμβαση της 26ης Οκτωβρίου απειλεί με κατάρρευση το ΕΤΑΑ και ιδιαίτερα το ΤΣΜΕΔΕ.
Τα ταμειακά διαθέσιμα του που έχουν κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, έχουν μετατραπεί σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια ελληνικού δημοσίου, με κύρια ευθύνη του κράτους. Σύμφωνα με το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, μετά το κούρεμα το ΤΣΜΕΔΕ θα μείνει με το 50% της αξίας των διαθεσίμων του, που προέρχονται αποκλειστικά από τις εισφορές μας, και θα μετατραπεί από το υγιέστερο Ταμείο της Ευρώπης, σ’ένα από τα πιο προβληματικά Ταμεία. Οι απώλειες για το ταμείο μας υπολογίζονται σε 1,5 δισεκατομμύριο Ευρώ.
Η προοπτική υπαγωγής και της Τράπεζας Αττικής σε διαδικασία «κουρέματος», σηματοδοτεί κι άλλες απώλειες για το ΤΣΜΕΔΕ.
Όλες αυτές τις απώλειες επιχειρούν να «αντισταθμίσουν» με νέα χαράτσια οι νέες υπέρογκες αυξήσεις των εισφορών μας, που προβλέπονται από το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μετακυλώντας έτσι τις απώλειες σε μας τους ίδιους τους ασφαλισμένους οδηγώντας μας στον επαγγελματικό αφανισμό.
Κανείς, εκτός από μας τους ίδιους, δε νομιμοποιείται να αποφασίσει για τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ. Δεν πρέπει να υπάρξει καμία συμμετοχή του Ταμείου στη νέα κλοπή των αποθεματικών με το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων.
, Είναι αναγκαία η ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε να διαμορφωθεί το πλαίσιο το οποίο θα οδηγήσει:
1. Στη διασφάλιση των αποθεματικών του Ταμείου των Μηχανικών απέναντι σε οποιαδήποτε λογική “κουρέματος” και χρηματιστηριακής διαχείρισης η οποία θέτει σε σοβαρό κίνδυνο το μόχθο των Μηχανικών.
2. Στην αναχαίτιση της επαπειλούμενης εξοντωτικής αύξησης των εισφορών, όπως αυτή προβλέπεται από το Μεσοπρόθεσμο και τις αντίστοιχες εγκυκλίους που έχει εκδώσει το αρμόδιο Υπουργείο.
3. Στην υλοποίηση των αποφάσεων της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ αλλά και αρκετών Περιφερειακών Τμημάτων, σχετικά με τη δημιουργία πλέγματος αλληλεγγύης για τους Μηχανικούς οι οποίοι μαστίζονται από την ανεργία και την υποαπασχόληση και, όπως όλοι γνωρίζουμε, αιτούνται κατά κύματα την προσωρινή ή και μόνιμη διαγραφή τους από το ΤΕΕ.
4. Στην λήψη μέριμνας από το ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, ώστε να γίνεται βιώσιμος διακανονισμός των οφειλών των Μηχανικών προς το ταμείο, αφού είναι δεδομένη η σημερινή αδυναμία πολλών συναδέλφων να πληρώσουν τις εισφορές τους. Ακόμα να χορηγείται προσωρινή σύνταξη μέχρι την έκδοσή της κανονικής, ώστε να ζήσει ευπρεπώς ο νέος συνταξιούχος.
Η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ/πτ. Εύβοιας ζητά την τροποποίηση του νόμου 3986 του 2011 και επαναφορά των Μηχανικών στο προηγούμενο ασφαλιστικό καθεστώς καθώς και συντονισμό των απαραίτητων πρωτοβουλιών και δράσεων από την πλευρά του ΤΕΕ ώστε να αντιμετωπιστούν τα παραπάνω φλέγοντα ζητήματα σε σχέση με το ΕΤΑΑ ΤΣΜΕΔΕ
Ακολουθείστε μας στο Google News