«Πολιτική» χαρακτηρίζει την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στη Μόσχα, την ερχόμενη εβδομάδα, σε συνέντευξή του στη «metro» ο βουλευτής της Ν.Δ. και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας- Ρωσίας, Σίμος Κεδίκογλου, τονίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή θα είναι προάγγελος μιας στενότερης συνεργασίας Ελλάδας – Ρωσίας, που μπορεί να είναι αμοιβαία επωφελής.

Σε ποιο πλαίσιο κινείται η επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στη Ρωσία και η συνάντησή του με το Ρώσο πρωθυπουργό, Βλαντιμίρ Πούτιν;
Η επίσκεψη του προέδρου της Ν.Δ. στη Μόσχα αποτελεί επιστέγασμα των όλων κινήσεων και προσπαθειών που έχουν γίνει το τελευταίο πεντάμηνο για την ενεργοποίηση της συνεργασίας που υπήρχε επί κυβέρνησης Καραμανλή. Σημειώνεται ότι η γραμματεία του Μεϊμαράκη είχε φτάσει στην υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και του κόμματος της Ενωμένης Ρωσίας του Πούτιν. Ωστόσο, μεσολάβησαν τα γνωστά γεγονότα… Και από το περασμένο καλοκαίρι ξεκίνησε προσπάθεια επανεργοποίησης αυτής της διακομματικής σχέσης. Με εντολή του Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο του κόμματος, Δ. Αβραμόπουλο, βρεθήκαμε τον περασμένο Οκτώβριο στη Μόσχα και υπογράψαμε τη συμφωνία συνεργασίας. Άρα, η επίσκεψη Σαμαρά έρχεται σε κομματικό επίπεδο ως επιστέγασμα αυτής της εξέλιξης της συνεργασίας των δύο κομμάτων, που αποτελεί και προάγγελο των κινήσεων της κυβέρνησης Σαμαρά, καθώς είναι βέβαιο ότι σύντομα θα έχουμε κυβέρνηση Σαμαρά. Το κρίσιμο δεν είναι να κερδίσουμε τις εκλογές, αλλά το τι θα κάνουμε μετά. Πιστεύω ότι αυτό θα είναι προάγγελος μιας στενότερης συνεργασίας, που μπορεί να είναι αμοιβαία επωφελής.
Υπάρχει συγκεκριμένη ατζέντα για αυτή την επίσκεψη, όπως τα ενεργειακά;
 Όχι, είναι μια καθαρά πολιτική επίσκεψη. Είναι σε διακομματικό επίπεδο. Ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε στην αντιπολίτευση, στηρίζουμε την κυβέρνηση Παπαδήμου. Η συνάντηση γίνεται μεταξύ των προέδρων δύο συνεργαζόμενων κομμάτων. Αποτελεί όμως προάγγελο μιας στενότερης συνεργασίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.
Ο κ. Σαμαράς ετοιμάζει κι αλλού ταξίδια στο εξωτερικό, όπως σε ΗΠΑ και Κίνα;
Φυσικά και θα υπάρξουν. Προετοιμαζόμαστε για την ανάληψη διακυβέρνησης της χώρας. Το κρίσιμο είναι να μπορέσουμε να δώσουμε νέες λύσεις και είναι πάγια θέση της Ν.Δ. ότι η Ελλάδα πρέπει να λειτουργεί σε πολλαπλές συνεργασίες.
Η Ν.Δ. συνεχίζει να επιμένει σε εκλογές πριν από το Πάσχα;
Η κυβέρνηση Παπαδήμου έχει τη στήριξή μας σε μια συγκεκριμένη αποστολή, με ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Το χρονοδιάγραμμα δεν καθορίστηκε από εμάς, αλλά από τις ευρύτερες εξελίξεις. Άπαξ και τελειώσει το θέμα του PSI και ολοκληρωθεί η δανειακή σύμβαση, δεν υπάρχει νόημα περαιτέρω συνέχισης του βίου αυτής της κυβέρνησης. Αντίθετα, υπάρχει απόλυτη ανάγκη να επισπευσθούν οι εκλογές, για να υπάρξει μια φυσιολογική κυβέρνηση, με την έννοια ότι θα ανταποκρίνεται άμεσα στη λαϊκή βούληση, ώστε να αρχίσει να λειτουργεί και σωστά, γιατί, κακά τα ψέματα, σήμερα βλέπουμε πολλά φαινόμενα δυσλειτουργίας.
Προβληματίζει τη Ν.Δ. η κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ και οι εσωκομματικές του διαδικασίες;
Θα μπω στον πειρασμό και θα σας πω ότι δεν μπορώ να χύσω κροκοδείλια δάκρυα για το ΠΑΣΟΚ. Με απασχολεί, όμως, πάρα πολύ το γεγονός ότι αναδιατάσσεται το πολιτικό σκηνικό. Στην πολιτική, όπως και στη ζωή, ό,τι σπείρεις θα θερίσεις. Και το ΠΑΣΟΚ θερίζει αυτά που έσπειρε. Το ζητούμενο, όμως, για την πατρίδα μας είναι ότι χρειάζεται μια σταθερότητα στο πολιτικό σκηνικό. Και, πάνω απ’ όλα, μια δημοκρατική νομιμοποίηση του Κοινοβουλίου. Γι’ αυτό και επιμένουμε στην άμεση ανάγκη διενέργειας εκλογών.