Αρκετές οι αναζωπυρώσεις. Απειλείται η Νέα Μάκρη, ενώ η πυρκαγιά στον Μαραθώνα και στην Πεντέλη συνεχίζει να καταστρέφει στο διάβα της:

Στο έλεος της φωτιάς παραμένουν  Άγιος Στέφανος, Διόνυσος, Παλαιά Πεντέλη, Γραμματικό, Ροδόπολη, Βαρνάβας, Σταμάτα, Παλλήνη και Μαραθώνας, ενώ απειλείται και η Νέα Μάκρη. Συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις και οι εκκενώσεις οικισμών. Δεκάδες κατοικίες, χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργειών παραδίδονται στις φλόγες. Ο απολογισμός ξεπερνά τα 125.000 στρέμματα στάχτης.

Η φωτιά κατακαίει ολόκληρη τη βορειοανατολική Αττική από τον Μαραθώνα έως την Παλλήνη, και εκκενώνονται οικισμοί. Δυστυχώς λόγω νύχτας δεν μπορούν πλέον να πετάξουν αεροσκάφοι, άρα στη μάχη πλέον είναι μόνο επίγεια μέσα.

Τα πύρινα μέτωπα που βρίσκονται σε εξέλιξη και παρουσιάζουν μεγάλα προβλήματα λόγω της συνεχής αλλαγής στην κατεύθυνση του ανέμου είναι από τη Λίμνη Μαραθώνα προς Αγιο Στέφανο και από Διόνυσο -όπου απειλούνται σπίτια και γίνεται μεγάλη προσπάθεια από αέρος- προς τον ορεινό όγκο της Πεντέλης.

Επίσης, από Γραμματικό προς Σέσι και προς Ανω Σούλι, από Βαρνάβα προς Καπανδρίτι και στο Λύρειο Ίδρυμα στην Καλλιτεχνούπολη, βάσει της τελευταίας ενημέρωσης της Πυροσβεστικής.

Το μέτωπο στην Πεντέλη έχει ξεπεράσει την κορυφογραμμή και κατευθύνεται προς το Νέο Βουτζά, ενώ παράλληλα οι φλόγες απειλούν τον οικισμό Νταού Πεντέλης και το Πικέρμι, όπου αναζωπυρώθηκαν οι φλόγες.

Ειδικότερα:

Εικόνα ολοκληρωτικής καταστροφής παρουσιάζει ο Αγιος Στέφανος, πολλές περιοχές του οποίου εκκενώθηκαν.
Στο έλεος της φωτιάς βρίσκεται ο Διόνυσος, όπου εκκενώθηκε η περιοχή Αιολίς. Απειλούνται σπίτια.
Δεκάδες κατοικίες κάηκαν στην Ανθούσα, ενώ εφιαλτική είναι η κατάσταση σε Ανοιξη, Σταμάτα και Παλλήνη.
Κατοικίες καίγονται στην Ροδόπολη, ενώ νωρίτερα εκκενώθηκε η κεντρική πλατεία της Δροσιάς.
Σπίτια καίγονται και στο Βαρνάβα.
Οι φλόγες μπήκαν ακόμη και μέσα στην πόλη του Μαραθώνα, ενώ εστία πυρκαγιάς ξέσπασε νωρίς το πρωί και στη λίμνη. Οι φλόγες απειλούν το απόγευμα την Πάντειο Πολιτεία στο Μαραθώνα. Επίσης, εστίες φωτιάς μαίνονται σε Ανω και Κάτω Σούλι.
Το μέτωπο του Διονύσου απειλεί τη Νέα Μάκρη και συγκεκριμένα έχει φθάσει στη χαράδρα, όπου βρίσκεται το Μοναστήρι του Αγίου Εφραίμ.
Στην Παλαιά Πεντέλη εκκενώθηκε η πλατεία, ενώ η φωτιά απείλησε και την Ιερά Μονή Πεντέλης, όπου βρέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερόνυμος. Εκκενώθηκαν επίσης το Αναρρωτήριο Πεντέλης (παλιό ΠΙΚΠΑ) και το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, (Παλιό Νταού). Το μέτωπο της πυρκαγιάς έχει πλέον ξεπεράσει την κορυφογραμμή και κατευθύνεται προς τον Νέο Βουτζά. Οι φλόγες απειλούν τον οικισμό Νταού Πεντέλης και το Πικέρμι.

Για την κατάσβεση των πυρκαγιών επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις με 130 οχήματα και 390 πυροσβέστες, 120 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 15 Canadair, 8 ελικόπτερα, συνολικά 649 άνδρες του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας, 26 πυροσβεστικά οχήματα του Στρατού, 30 υδροφόρες από δήμους, 562 οχήματα ΟΤΑ και 16 εθελοντικά οχήματα.

Στις δυνάμεις της πυροσβεστικής έχουν προστεθεί από το μεσημέρι δύο αεροσκάφη CL-415 από την Ιταλία. Αναμένεται επίσης ένα ελικόπτερο Kamov από την Κύπρο.

Επίσης από την Κύπρο αναμένονται πυροσβεστικά οχήματα και πυροσβέστες με μεταγωγικό αεροσκάφος C-130. Έξι πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών πρόκειται να στείλει και η Αυστρία. Δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη θα φθάσουν την Κυριακή και άλλα δύο τη Δευτέρα και από τη Γαλλία.

Ο στρατός έχει θέσει επίσης σε ετοιμότητα τρία νοσοκομεία, 16 ασθενοφόρα και 16 ελικόπτερα για επιχειρήσεις επιτήρησης και εκκένωσης,

Σε εξέλιξη βρίσκεται μέτωπο και στα Βίλια, ενώ υπό έλεγχο τέθηκαν τρεις διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς που εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα σε πυκνή δασική έκταση στη Χασιά κοντά στον Αγιο Κυπριανό. Πυρκαγιά, η οποία τέθηκε αμέσως υπό έλεγχο, εκδηλώθηκε και στα Καλύβια Αττικής.

Οι ισχυροί άνεμοι έντασης 5 έως 6 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή προκαλούν συνεχείς αναζωπυρώσεις και δυσχεραίνουν το έργο της Πυροσβεστικής. Η πρόβλεψη της ΕΜΥ δεν είναι καθόλου ευοίωνη, αφού δεν προβλέπει σημαντική μείωσή τους για τις επόμενες ώρες.

Εν τω μεταξύ, η Αστυνομία προέτρεψε με ανακοίνωσή της όσους προγραμματίζουν την επιστροφή τους στην Αθήνα από τις βόρειες εισόδους της, να το αποφύγουν και να μετακινούνται μόνο στις περιπτώσεις που αυτό είναι απολύτως απαραίτητο, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις της πυροσβεστικής στις βόρειες περιοχές της Αττικής, αλλά και για λόγους ασφαλείας. Δικαιολογημένοι θεωρούνται όσοι δεν επιστρέψουν στην εργασία τους τη Δευτέρα.

Επιπλέον, προβλήματα στην ηλεκτροδότηση παρατηρούνται στις περιοχές που μαίνεται η πυρκαγιά. Δεν υπάρχει πάντως κίνδυνος, όπως διαβεβαιώνουν οι αρμόδιοι της ΔΕΗ, για την ηλεκτροδότηση του λεκανοπεδίου.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από τα αρμόδια στελέχη της επιχείρησης, η φωτιά δεν έχει επηρεάσει το δίκτυο υψηλής τάσης. Στη μέση τάση, τέσσερις γραμμές έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, είτε προληπτικά είτε λόγω βλάβης, ενώ τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στο δίκτυο χαμηλής τάσης με καμμένους στύλους και γραμμές, και 80 υποσταθμούς εκτός λειτουργίας.

Περισσότεροι από 200 τεχνικοί της ΔΕΗ και εργολάβοι βρίσκονται στην περιοχή της πυρκαγιάς και έχουν ξεκινήσει ήδη τις εργασίες αποκατάστασης στα σημεία που σβήνει η φωτιά.

 

Πηγή: www.in.gr