Στις ρυθμίσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος σχετικά με της Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τι αυτό σημαίνει για την Εύβοια αναφέρεται το παρακάτω ρεπορτάζ της ΕΡΤ:

Στην μείωση της γραφειοκρατίας και την απλούστευση των διαδικασιών για την αδειοδότηση και την αξιοποίησή των «Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» [Α.Π.Ε.] στοχεύει το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο.
Στο νομοσχέδιο προβλέπονται κίνητρα και μέτρα που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας, την οποία ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε μονόδρομο για την αντιμετώπιση της κρίσης. Από την πλευρά της η υπουργός περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, τόνισε ότι «στόχος του νομοσχεδίου είναι η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες να φτάσει ως το 2020 το 20% της συνολικής παραγωγής και το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας.

Πρόθεσή μας είναι να αυξήσουμε τη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από 18%, που είναι η συμβατική δέσμευση της χώρας, στο 20%. Σήμερα βρισκόμαστε στο σύνολο της ενέργειας μόλις στο 6,7%. Μέσα στον Δεκέμβριο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση νέο νομοσχέδιο για τις «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» ΑΠΕ με άξονες:
-Ριζική αναδιοργάνωση του ρυθμιστικού πλαισίου αδειοδότησης των έργων ΑΠΕ.
-Υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής στις περιοχές υψηλού δυναμικού ΑΠΕ.
-Αλλαγές στο υφιστάμενο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ.
-Εφαρμογή ολοκληρωμένου πλέγματος αναπτυξιακών κινήτρων και πολιτικής τιμολόγησης ενέργειας στον τομέα των ΑΠΕ.
– Προώθηση εφαρμογών ΑΠΕ μεγάλης κλίμακας.
– Ενίσχυση της έρευνας.
– Υποστήριξη πρωτοβουλιών εγχώριας παραγωγής.

Η κα Μπιρμπίλη χαρακτήρισε ως προτεραιότητα το υποθαλάσσιο καλώδιο που θα συνδέσει την Εύβοια με την Αττική, προσθέτοντας ότι και οι πετρελαϊκές μονάδες στα νησιά θα κλείσουν, αλλά και θα προχωρήσει την διασύνδεση των Κυκλάδων με την ηπειρωτική χώρα.
Επιπλέον, θα αξιολογηθούν εξ αρχής οι αιτήσεις που λιμνάζουν στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και οι οποίες αφορούν έργα ισχύος -περίπου- 7.000 μεγαβάτ.

Μείωση χρόνου αδειοδότησης
Με το σχέδιο νόμου για τις ΑΠΕ, απλοποιείται σημαντικά η διαδικασία δανειοδότησης για τους επενδυτές σε έργα ανανεώσιμων -φιλικών προς το περιβάλλον- πηγών ενέργειας, αφού -πλέον- προβλέπεται μείωση χρόνου αδειοδότησης σε 8-10 μήνες, από 3-5 χρόνια που είναι σήμερα.
Επίσης, αποσυνδέεται η έκδοση αδείας ηλεκτροπαραγωγής από την διαδικασία της περιβαλλοντικής δανειοδότησης και θα είναι ενιαία η διαδικασία προκαταρκτικής περιβαλλοντικής εκτίμησης & έγκρισης περιβαλλοντικών ορών.

Παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας
Οι ιδιώτες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οφείλουν να αποδίδουν το 3% του ετησίου τζίρου της επιχείρησής τους στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης Ο.Τ.Α..
Στο εξής, τα μισά από αυτά τα χρήματα θα τα επωφελούνται οι κάτοικοι των περιοχών όπου γίνονται έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πληρώνοντας χαμηλότερους λογαριασμούς στην ΔΕΗ.

Aυτοτελής υπηρεσία ενημέρωσης και εξυπηρέτησης επενδυτών σε έργα ΑΠΕ
Επίσης, δημιουργείται αυτοτελής υπηρεσία για την ενημέρωση και εξυπηρέτηση επενδυτών σε έργα πράσινης ενέργειας, η οποία θα υπάγεται απ’ ευθείας στην υπουργό περιβάλλοντος. Το νομοσχέδιο θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο την ερχόμενη εβδομάδα, πριν από την «Σύνοδο της Κοπεγχάγης». Στόχος είναι να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος ώστε να αποτελέσει αντικείμενο ευρύτατου κοινωνικού διαλόγου με την συμμετοχή φορέων και πολιτών.

Τα στοιχειά που ανέφερε στο υπουργικό σύμβουλοι η κύρια Μπιρμπίλη, παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ, είναι αποκαλυπτικά της κατάστασης που επικρατεί, στον τομέα της πράσινης ενέργειας στην Ελλάδα.

Αιολική ενέργεια
«Η Ελλάδα, αν και είναι πρώτη σε αιολικό δυναμικό στην Ευρώπη, παραμένει ουραγός στην ανάπτυξη αιολικών πάρκων!», είπε χαρακτηριστικά.
ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΗΣ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ [2008]
Ελλάδα 985 MW
Ισπανία 16.756 MW
Γερμανία 23.903 MW

Περί αύξησης «Ειδικού Τέλους Ανανεώσιμων Πηγών Ενεργείας»
Επίσης, η υπουργός «Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής» Τίνα Μπιρμπίλη, διευκρίνισε ότι δεν τίθεται θέμα αύξησης του «Ειδικού Τέλους Ανανεώσιμων Πηγών Ενεργείας», που πληρώνουν οι καταναλωτές με τα τιμολόγια της ΔΕΗ, κατά τη διάρκεια παρουσίασης του υβριδικού σταθμού παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ στην Ικαρία.

Υβριδικός σταθμός παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ στην Ικαρία
Το εν λόγω έργο, που συνδυάζει ανεμογεννήτριες και υδροηλεκτρικά έργα, για την παραγωγή και αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, είναι από τα πρώτα που κατασκευάζονται στον κόσμο.
Με το έργο αυτό θα καλυφθεί το 50 % των αναγκών της Ικαρίας σε ηλεκτρισμό και θα υπάρξει μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ως 40 %.

 

Ακολουθείστε μας στο Google News