Ο πρώην βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΝ, μέλος του Π.Γ. του κόμματος, Βαγγέλης Αποστόλου ζητά να αποδοθούν ευθύνες.

Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε σήμερα στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Εύβοιας του Συνασπισμού απασχόλησε το θέμα της καταπάτησης δημόσιας έκτασης στη Σκύρο. Ο Βαγγέλης Αποστόλου απο την πλευρά του επισήμανε τα παρακάτω:

«Έστω και με καθυστέρηση αρκετών μηνών απο την ανάδειξη – Οκτώβρης 2008 – ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ.Σανιδάς διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για κακουργηματικές πράξεις στην υπόθεση της Σκύρου. Πρόκειται για σκάνδαλο μεγαλύτερο αυτού της μονής Βατοπεδίου γιατί το Ελληνικό δημόσιο όχι μόνο απώλεσε 39.000 στρέμματα αλλά και κλήθηκε να καταβάλει για την επανάκτηση 1.935 στρεμμάτων 7,5 δις δραχμές (22εκατομμύρια ευρώ) και ταυτόχρονα το κάλυψε με νομοθετική ρύθμιση εκ των υστέρων.

Ειδικότερα:

1. Το Ελληνικό Δημόσιο κλήθηκε να καταβάλει στη Μονή Μεγίστης Λαύρας το 1994 για την «απαλλοτρίωση» 12 στρεμμάτων αγροτικής γης και 1923 στρεμμάτων δασικού χαρακτήρα εδάφων, που κατά το αρμόδιο Δασαρχείο Αλιβερίου διαχειρίζονταν ως δημόσια, δηλαδή ανήκουν στο Δημόσιο, το ποσό των 7,5 δις. δραχμών.

2. Το τίμημα των 7,5 δις. δραχμών που ορίστηκε, με βάση δικαστικές αποφάσεις, είναι εξωπραγματικό – χαρακτηριστικές οι αντιδράσεις του Δήμου Σκύρου – αλλά και παράνομο γιατί στηρίχθηκε σε συγκριτικά στοιχεία που δεν λαμβάνονται υπόψιν σε εκτιμήσεις δασικού χαρακτήρα εδαφών.

3. Το Δημόσιο αναγνώρισε τα χρυσόβουλα του Νικηφόρου Φωκά του 10ου αιώνα ως τίτλους κυριότητας και παραχώρησε το 2001 στη Μονή 37.000 στρέμματα, παραιτούμενο μετά απο γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και αποδοχή του τότε αρμόδιου υφυπουργού Οικονομικών της αναίρεσης στον Αρείο Πάγο.

4. Όλα τα παραπάνω καλύφθηκαν εκ των υστέρων και νομοθετικά με την προσθήκη, την ύστατη στιγμή, στο άρθρο 15 του ν.3208/03 σχετικής τροπολογίας.

Για όλα αυτά τα εγκλήματα σε βάρος της δημόσιας περιουσίας υπάρχουν ευθύνες κια έχουν υπάρξει συγκεκριμένες μεθοδεύσεις που πρέπει , μέσα απο τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης να αναδειχθούν και να αποδοθούν».