Για τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, την ανάπτυξη και την ανεξαρτησία της Ελλάδας, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνίας Ώρα Mega» ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

Για την ανεξαρτησία της χώρας

Άννα Παππά, Υποψήφια Εύβοιας ΝΔ 2019 Ιούλιος

«Το διάγραμμα της δημοσιονομικής προσαρμογής, είναι εντυπωσιακό. Το πρόγραμμα του δανείου, δηλαδή το να μη δημιουργούμε νέο χρέος, το πετυχαίνουμε. Το να ανακτήσουμε την οικονομική μας ανεξαρτησία, είμαστε κοντά.

Δεν είναι απλώς ότι περιμένουμε να πάρουμε τα 31,5 δισεκατομμύρια, που σημειωτέον είναι και άλλες δύο δόσεις. Είναι η δόση του Σεπτεμβρίου και η δόση του Δεκεμβρίου. Μικρότερες αλλά σημαντικότατες.

Όταν καταφέρνεις να μη δημιουργείς νέο χρέος κάθε ημέρα που περνάει, είσαι πιο κοντά στην ανεξαρτησία σου.»

Για την Τρόικα και τις διαπραγματεύσεις

«Υπάρχει σκληρή διαπραγμάτευση. Νομίζω ότι τώρα έχουν πειστεί και οι πλέον δύσπιστοι ότι σε αυτή τη διαδικασία καταβάλλεται μια σκληρή προσπάθεια. Θα είναι μια πολυεπίπεδη διαπραγμάτευση και παλεύουμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Η ουσία είναι ότι εμείς έχουμε μία ξεκάθαρη στάση και θέλω να σας επισημάνω κάτι: Ότι αυτή η κυβέρνηση έχει φέρει αποτελέσματα.

Σε ό,τι αφορά το έλλειμμα, η ίδια η τρόικα αναγνωρίζει ότι τα έχουμε καταφέρει, δηλαδή πάμε σε πρωτογενή πλεονάσματα. Έχουμε τον τελευταίο χρόνο, τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή από κάθε άλλη χώρα στον κόσμο.

Το ζήτημα του ελλείμματος το έχουμε αντιμετωπίσει. Το ζήτημα του χρέους είναι το πρόβλημα τώρα, όπου διαπιστώνει κανείς μια διαφορετική προσέγγιση μεταξύ ΔΝΤ και Ε.Ε. και ΕΚΤ.

Λοιπόν, εκεί θα πρέπει να συγκλίνουν. Και όπως ανέφερε και ο Πρωθυπουργός, χθες, στη συνέντευξή του, εκτίμησή μας είναι ότι αυτό το ζήτημα θα λυθεί μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής.

Εδώ να σας επισημάνω επίσης το εξής: Ότι τόσο το ΔΝΤ, όσο και η Ε.Ε. και η ΕΚΤ αναγνωρίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση, η Ελλάδα, κάνει αυτό που πρέπει. Το βλέπετε και στις δηλώσεις Λαγκάρντ, στις δηλώσεις Σόιμπλε, στις δηλώσεις όλων.

Είναι πολύ σημαντικό ότι δεν μπορεί ν’ ασκήσει κανείς κριτική, αυτή τη φορά, ότι η Ελλάδα δεν κάνει το ένα ή δεν κάνει το άλλο. Η Ελλάδα κάνει αυτό που πρέπει. Και πρέπει οι θυσίες των Ελλήνων, γιατί έχουν φθάσει στα όρια τους- το γνωρίζουμε πολύ καλά- θα πρέπει αυτές οι θυσίες να μην πάνε χαμένες.

Το πιο σημαντικό μήνυμα που θα στείλει η εκταμίευση της επόμενης δόσης, πέρα από την εξασφάλιση ρευστότητας είναι ότι θα ξεκαθαρίσει οριστικά πλέον το ζήτημα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

Για τις απολύσεις και τις αποζημιώσεις

«Οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν χθες το βράδυ και θα συνεχισθούν σήμερα. Σε ό,τι αφορά το θέμα των απολύσεων στο δημόσιο τομέα, γνωρίζετε πολύ καλά, ότι εμείς έχουμε προτείνει το μέτρο της διαθεσιμότητας, το οποίο δημοσιονομικά έχει μεγαλύτερο όφελος.»

Για την κατάσταση που επικρατεί μέσα στη Βουλή

«Είναι δύσκολες αποφάσεις, είναι κρισιμότατη φάση, αλλά είναι ο τελευταίος κάβος, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός.

Οι αρχηγοί και οι βουλευτές των άλλων δύο κομμάτων, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έχουν αποδείξει ότι βάζουν την εθνική ανάγκη πάνω από το κομματικό ή όποιο άλλο συμφέρον. Πιστεύω, ότι δεν θα υπάρχει θέμα. Αυτό το πνεύμα θα επικρατήσει και στη συνέχεια.»

Για την ανάπτυξη

«Με βάση τους υπολογισμούς μας, μάλλον όχι τους δικούς μας, τους υπολογισμούς του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, του χρόνου μπαίνουμε σε θετικούς ρυθμούς.»

Για την ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα

«Ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα κι όχι στους τραπεζίτες, σημαίνει ότι θα μπορεί να κινηθεί η αγορά. Αυτή τη στιγμή, το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν χρηματοπιστωτικές διευκολύνσεις, ακόμη και σε υγιέστατες επιχειρήσεις.

Την περασμένη εβδομάδα είχαμε δύο μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες πήγαν στο εξωτερικό. Δεν πήγαν σε κανένα φορολογικό παράδεισο, δεν πήγαν κάπου όπου το εργασιακό κόστος είναι χαμηλό. Πήγαν στο Λουξεμβούργο και στην Ελβετία, γιατί εκεί το τραπεζικό σύστημα λειτουργεί. Τους εξασφαλίζει τη ρευστότητα που χρειάζονται.

Από τη στιγμή που οι τράπεζες θα φθάσουν στα επίπεδα ρευστότητας που απαιτούνται, θα μπορούν να δανειοδοτήσουν.

Και καθοριστικό στοιχείο θα είναι το κατά πόσο θα καθοδηγηθούν, να προσφέρουν, ιδιαίτερα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ευκολότερα δάνεια.

Μόλις μπουν τα λεφτά στις τράπεζες, θα μπορέσει να αρχίσει η δανειοδότηση.