Στην εποχή της κρίσης είναι σημαντικό να θυμηθούμε ξανά τον κώδικα δεοντολογίας της δημοσιογραφίας.
«Το βιβλίο του Δημήτρη Καρανικόλα «Ιχνηλατώντας τα γεγονότα» είναι μία συνοπτική παρουσίαση της δημοσιογραφίας σε όλες τις εκφάνσεις της, με τις παγίδες, τα λάθη που συχνά γίνονται και τη δομή των Μέσων Ενημέρωσης.

Είναι εντυπωσιακός ο όγκος των πληροφοριών σε σχέση με το μέγεθος του βιβλίου και ιδιαίτερα στην εποχή της κρίσης είναι πολύ χρήσιμο να ξαναθυμηθούμε τον κώδικα δεοντολογίας της δημοσιογραφίας,  γιατί η ποιότητα της ενημέρωσης αυτές τις  ημέρες είναι ακόμα πιο κρίσιμος παράγοντας.

Ο Σίμος Κεδίκογλου μαζί με τον Γιώργο Κοντογιάννη και τον Τηλέμαχο Χυτήρη.

Και  να μην ξεχνάμε ότι η δημοσιογραφία, όπως και η πολιτική, πρέπει να ξανακερδίσει την αξιοπιστία της». Με αυτά τα λόγια ο  Σίμος Κεδίκογλου προλόγισε μαζί με τον Τηλέμαχο Χυτήρη και τον Γιώργο Κοντογιάννη το βιβλίο του δημοσιογράφου της ΕΡΤ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα εφόδια που πρέπει να έχει ένας νέος δημοσιογράφος για να αντέξει στον ανταγωνισμό που μοιραία γίνεται πιο σκληρός σε μία συνεχώς  συρρικνούμενη αγορά και σε μία εποχή όπου οι δημοσιογράφοι  κατρακυλούν στην κλίμακα εμπιστοσύνης των πολιτών, με τους πολιτικούς και τους συνδικαλιστές μόνο  να είναι πιο χαμηλά, λέγοντας πως αυτό το μήνυμα πρέπει να το λάβουν όλοι, ξανακερδίζοντας την αξιοπιστία.

«Προς αυτή την κατεύθυνση –είπε-το βιβλίο του Δημήτρη Καρανικόλα είναι πολύ χρήσιμο και μία καλή επιλογή, καθώς παρουσιάζει συνοπτικά όλες τις πτυχές της δημοσιογραφίας».
Με την ευκαιρία της παρουσίασης ο Σίμος Κεδίκογλου τόνισε την ανάγκη επανακαθορισμού του πλαισίου λειτουργίας των Μέσων Ενημέρωσης και παράλληλα έθεσε ακόμα ένα ερώτημα, το πώς προστατεύεται ο δημοσιογράφος που τηρεί τους κανόνες δεοντολογίας.

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «δεν είναι σωστό Μέσα Ενημέρωσης που δεν τηρούν τα κριτήρια της ανταγωνιστικότητας και της ποιότητας της ενημέρωσης, αλλά στηρίζονται σε διαπλοκές και διασυνδέσεις να επιβιώνουν εις βάρος εκείνων που προσπαθούν να λειτουργήσουν σωστά και με κανόνες. Εκεί είναι οι μεγάλες προκλήσεις για την ΕΣΗΕΑ, για την Πολιτεία, για εμάς τους πολιτικούς, για εμάς τους δημοσιογράφους.
Τα Μέσα Ενημέρωσης πρέπει να είναι αντικειμενικά και για να συμβεί αυτό πρέπει να είναι ανεξάρτητα».