Ο Μιχάλης Εμμανουήλ μέλος της αντιπολίτευσης του Δήμου Σκύρου, αναφέρει ότι η Σκύρος δεν διαθέτει μόνιμο παιδίατρο, ενώ η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε προκηρύξει θέση για παιδίατρο και προεκλογικά διάφοροι υποψήφιοι υπόσχονταν την επόμενη μέρα στο νησί μόνιμο παιδίατρο.

Ακολουθεί η επιστολή:

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου Σκύρου η παιδίατρος κ. Γάθη Χάιδω θα βρίσκεται 2 φορές το μήνα στο Π.Π.Ι. Σκύρου, σίγουρα είναι μια καλή προσωρινή λύση μιας και δε βρέθηκε ακόμη μόνιμος παιδίατρος για το νησί μας. Για 14 χρόνια είχαμε στο Π.Π.Ι. Σκύρου την παιδίατρο κ Τατιάνα Αλεξάντροβα – Καραμπογιά η οποία υπηρέτησε με αυταπάρνηση τη θέση της, δημιουργώντας οικογενειακώς και ισχυρούς δεσμούς με το νησί μας.

Από το 2018 που η κ. Τατιάνα Αλεξαντροβα-Καραμπογιά είναι παιδίατρος στο Παίδων Αγία Σοφία, τα παιδιά μας, που αποτελούν την πιο ευάλωτη πληθυσμιακή ομάδα, βρίσκονται εκτεθειμένα και ακάλυπτα από το εθνικό σύστημα υγείας.

Η θέση της παιδιάτρου, είχε προκηρυχθεί με ενέργειες της προηγούμενης δημοτικής αρχής και παρά τα αυξημένα κίνητρα δεν υπήρχε κανένα ενδιαφέρον για τη θέση.

Προεκλογικά διάφοροι υποψήφιοι υπόσχονταν την επόμενη μέρα στο νησί μόνιμο παιδίατρο.

Φεβρουάριος 2020 και στη Σκύρο δεν έχουμε ακόμη μόνιμο παιδίατρο, αλλά το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζουν και πολλά άλλα νησιά στη χώρα μας.

Οι λόγοι πολλοί, όπως:

-Το Υπουργείο Υγείας δε διορίζει τους γιατρούς σε κενές θέσεις ,αλλά γίνεται προκήρυξη των θέσεων και ο γιατρός επιλέγει.
-Αρκετοί νέοι γιατροί μένουν στις πόλεις, κάνουν καμιά εφημερία σε ιδιωτικές κλινικές ή μεταναστεύουν, εκτιμάται ότι μόνο από την Αθήνα τα ‘’χρόνια της κρίσης έχουν φύγει στο εξωτερικό 6.500 γιατροί.
-Γενική απροθυμία των γιατρών να υπηρετήσουν σε παραμεθόριες και νησιωτικές περιοχές.
– Δεν έχει νομοθετηθεί μια μοριοδότηση των γιατρών που θα υπηρετήσουν 2-3 χρόνια σε νησιά για να ενταχθούν μετά μόνιμα στο εθνικό σύστημα υγείας.

Στη Σκύρο φοιτούν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση 274 μαθητές και στο Π.Π.Ι Σκύρου δε υπάρχει μόνιμος παιδίατρος σε μια περίοδος έξαρσης της εποχικής γρίπης.

Η προσωρινή λύση που δόθηκε από το Δήμο Σκύρου και την 5η ΥΠΕ είναι καλή και θα μπορούσε να γίνει καλύτερη αν διερευνηθεί η δυνατότητα από τους αρμόδιους να έρχεται 1-2 Σαββατοκύριακα το μήνα και η κ. Τατιάνα Αλεξάντροβα – Καραμπογιά από το Παίδων Αγία Σοφία στο Π.Π.Ι Σκύρου, ώστε να καλύψουμε καλύτερα τα παιδιά μας την περίοδο της εποχικής γρίπης.

Ταυτόχρονα ο Δήμος θα πρέπει να ενεργήσει να βρίσκεται στον «αέρα» η προκήρυξη της θέσης με αυξημένη κίνητρα (Διαμονή, μετακίνηση) και να είμαστε τυχεροί να βρεθεί μόνιμος παιδίατρος.

Μέχρι τότε, ‘’ ουδέν μονιμότερον του προσωρινού’’.