Καλεσμένοι από το Ecocity και τον Δήμο Αστυπάλαιας, συμμετείχαμε στο «Οικολογικό Τριήμερο στην Αστυπάλαια 25-26-27 Σεπτεμβρίου 2020″.
Σκοπός του οικολογικού τριήμερου, ήταν η έγκυρη και υπεύθυνη ενημέρωση επί των κρίσιμων, επίκαιρων και σημαντικών ζητημάτων – περιβαλλοντικών και οικονομικών – που επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα ζωής των πολιτών, την τουριστική ταυτότητα του νησιών και την οικονομική ανάπτυξη τους.

Πραγματοποιήθηκαν πρωτότυπες συνεδρίες δημόσιας διαβούλευσης, ενεργοποιώντας στο μέγιστο την κοινωνία των πολιτών, καθώς και βιωματικές πρακτικές δράσεις με την συμμετοχή των νέων.

Με διαφορετική θεματική την κάθε μέρα, στις 25-26-27 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του «Οικολογικού Τριήμερου στην Αστυπάλαια», επιστήμονες και εξειδικευμένοι ειδικοί εκπρόσωποι αρμοδίων φορέων τοποθετήθηκαν επι των παρακάτω θεμάτων:

Αιολική ενέργεια και ΑΠΕ – τα υπέρ και τα κατά των ανεμογεννητριών, εναλλακτικές προτάσεις. Το σχέδιο εγκατάστασης στο Ν. Αιγαίο και η ενεργειακή αυτονόμηση της Νησιωτικής Χώρας.

Κυκλική οικονομία – ανακύκλωση και αξιοποίηση απορριμμάτων – Δυνατότητες ενίσχυσης της οικονομίας του νησιού. Επιπτώσεις στον Τουρισμό – παρουσίαση επιτυχημένων παραδειγμάτων και του αντίστοιχου εγχειριδίου εφαρμογής της Κ.Ο του ECOCITY- ο πρωταγωνιστικός ρόλος της αυτοδιοίκησης

Βιώσιμη κινητικότητα – οικολογική μετακίνηση – Ηλεκτροκίνηση, Ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών και των νέων στην βιώσιμη μετακίνηση. Η οικολογική μετακίνηση εργαλείο ανάπτυξης και τουριστικής αξιοποίησης.

Θεωρητική και Βιωματική περιβαλλοντική εκπαίδευση νέων, εκπαιδευτικών και στελεχών της αυτοδιοίκησης.

Η δική μας συμβολή μέσα από το πρόγραμμα Skyros Project το οποίο υλοποιείται στο καινοτόμο Λιμάνι της Σκύρου, εστιάστηκε στη καλλιέργεια δεξιοτήτων και ικανοτήτων στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς από την Αστυπάλαια, Κάλυμνο, Κω, Λέρο, ώστε να προωθήσουν Υπεύθυνη Περιβαλλοντική συμπεριφορά στους δικούς τους μαθητές.

Ακολουθείστε μας στο Google News