Η Ιωάννα (Σοφία) Ντούρου, Υποψήφια Αντιπεριφερειάρχης στο νομό της Εύβοιας με τη Λαϊκή Συσπείρωση, μιλώντας αποκλειστικά στο eviaportal.gr, αναφέρεται στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου και στη ψήφο τιμωρίας και διαμαρτυρίας, που πρέπει να ρίξουν οι πολίτες, ενώ επισημαίνει τις προτεραιότητες του Συνδυασμού, που συμμετέχει.
Eviaportal.gr: Τελικά οι εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, έχουν πολιτικό μήνυμα και οι πολίτες πρέπει να τις δουν ως δημοψήφισμα ή να τις αντιμετωπίσουν καθαρά με αυτοδιοικητικά και τοπικά κριτήρια;
Σ.Ν.: Μια εκλογική μάχη, σε περίοδο οικονομικής κρίσης, που παίρνονται σαρωτικά αντιλαϊκά μέτρα από την κυβέρνηση και οδηγούν στη χρεοκοπία το λαό βεβαίως έχει πολιτική σημασία. Η ψήφος μπορεί να καταγράψει την καταδίκη και την τιμωρία αυτών που από τη μια, για το λαό, αυξάνουν τη φτώχεια, την ανεργία, τις απολύσεις, την ακρίβεια, το ξεκλήρισμα της αγροτιάς, των αυτοαπασχολούμενων και από την άλλη αυξάνουν την κερδοφορία των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των μεγαλοεργολάβων. Τους δίνουν ζεστό χρήμα ενώ στο λαό λένε να κάνει θυσίες. Οι εκλογές είναι πολιτικές γιατί και ο ίδιος ο Καλλικράτης είναι εργαλείο στα χέρια τους –το λέει συνέχεια και ο ίδιος ο πρωθυπουργός άλλωστε- είναι κρατικός μηχανισμός δίπλα στην Κυβέρνηση και στην υπηρεσία των μεγαλοεπιχειρηματιών. Είναι πολιτικές γιατί οι ίδιοι οι υποψήφιοι σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο είναι στελέχη των κομμάτων, πολλοί από αυτούς ήταν ήδη εκλεγμένοι και είναι γνωστό ότι έβαλαν πλάτη για να περνούν τα αντιλαϊκά-αντεργατικά μέτρα όλα τα προηγούμενα χρόνια και με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και με κυβέρνηση Ν.Δ.
Τέλος και με τη διακαναλική του συνέντευξη ο κ. Παπανδρέου αποκαλύφθηκε πλήρως. Με εκβιασμούς και απειλές προσπάθησε να πείσει ότι θέλει πολιτική στήριξη για να συνεχίσει να παίρνει μέτρα που χτυπούν το λαό.
Άρα ναι, είναι μια σημαντική ευκαιρία οι εκλογές στις 7 και 14 Νοέμβρη να δημιουργήσουμε ρήγμα στις πολιτικές που χτυπούν το λαό, να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις αισιοδοξίας ότι όταν ο λαός θέλει μπορεί να αλλάξει τα πάντα.
Να επισημάνουμε και τούτο: Είναι πολύ λίγα τα ζητήματα που μπορεί κανείς να πει ότι είναι αυστηρά τοπικά. Τα τοπικά προβλήματα είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών που εφαρμόστηκαν και με σταθερό προσανατολισμό υποβάθμιζαν έργα υποδομής και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής. Έτσι στην Εύβοια δεν προχώρησαν οι οδικοί άξονες, δεν έγιναν αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά έργα ακόμα κι όταν κάηκε κι όταν πλημμύρισε ο νομός και χάθηκαν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Το νοσοκομείο και τα κέντρα υγείας αιμορραγούν, υπάρχουν σχολειά που λειτουργούν σε νοικιασμένα μαγαζιά και κοντέινερς, ή κινδυνεύουν να πέσουν, εξασθενές χρώμιο στο νερό της Αυλίδας, των Μεσσαπίων…..
Η Εύβοια όμως είναι και από τους πρώτους νομούς στην ανεργία-το ποσοστό πρέπει να ξεπερνά το 20%-, απολύσεις στη ΣΕΛΜΑΝ, τη ΝΕΟΣΕΤ, σε μια σειρά επιχειρήσεις , απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στα ΑΤΛΑΝΤΙΚ, οι αγρότες της περιοχής ξεκληρίζονται, τα μαγαζιά κλείνουν το ένα μετά το άλλο-γύρω στα 100 στο κέντρο της Χαλκίδας το τελευταίο δίμηνο-ουρές ανθρώπων στη ΔΕΗ ζητούν διακανονισμό γιατί δεν έχουν να πληρώσουν το λογαριασμό….
Η εικόνα στο νομό, με βουλευτές, νομάρχες και δημάρχους της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, χρόνια τώρα, δείχνει πληγές και προβλήματα άλυτα τα οποία μάλιστα επιδεινώνονται.
Eviaportal.gr: Σε τι βαθμό αρνητικό ή θετικό θα επηρεαστεί η Εύβοια από την εφαρμογή του Καλλικράτη; Σας βρίσκει σύμφωνη η νέα Διοικητική Μεταρρύθμιση;
Σ.Ν.: Ο Καλλικράτης, η νέα διοικητική μεταρρύθμιση είναι ένας βαθιά αντιδραστικός νόμος. Είναι ξεκάθαρο ότι είναι μηχανισμός επιβολής των κεντρικών επιλογών των κυβερνήσεων. Ο Καλλικράτης σημαίνει πρόσθετη δυσβάσταχτη φορολογία για τα λαϊκά στρώματα. Κι αυτό είναι πρόκληση όταν οι κυβερνήσεις φοροαπαλλάσουν τους επιχειρηματίες, τους εφοπλιστές και τους δίνουν και ζεστό χρήμα.
Καλλικράτης σημαίνει εμπορευματοποίηση της υγείας, της πρόνοιας, της παιδείας. Αν θες να έχεις αυτές τις υπηρεσίες πρέπει να πληρώνεις και μάλιστα πανάκριβα.
Ο Καλλικράτης προωθεί τις «πράσινες μπίζνες» με την παράδοση του περιβάλλοντος-παραλίες, δάση, ορεινοί όγκοι κ.λ.π.- στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Ο Καλλικράτης θα είναι ένα ακόμα αντιδραστικό μέτρο της κυβέρνησης για το λαό της Εύβοιας, της Βοιωτίας, της Φθιώτιδας, της Φωκίδας, της Ευρυτανίας, για τα λαϊκά στρώματα σε όλη την Ελλάδα.
Eviaportal.gr: Σε ποιους άξονες στηρίζεται το πρόγραμμα του Συνδυασμού σας;
Σ.Ν.: Το πρόγραμμα της Λαϊκής Συσπείρωσης στηρίζεται στην ανάγκη να δυναμώσει ο άλλος δρόμος ανάπτυξης, αυτός που έχει σαν άξονα την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Παλεύουμε για μια ανάπτυξη που έχει σαν κέντρο της τον εργαζόμενο άνθρωπο, αυτόν που παράγει τον πλούτο. Άρα αυτός-ο λαός- πρέπει να είναι και στο τιμόνι της εξουσίας. Αυτό σημαίνει ότι τα μέσα παραγωγής, ο ορυκτός πλούτος, ο δασικός πλούτος , οι υποδομές, η ενέργεια, οι δρόμοι και οι συγκοινωνίες, οι πηγές του πλούτου πρέπει να είναι λαϊκή περιουσία. Ο πλούτος που παράγεται να επιστρέφει στο λαό μέσα από υπηρεσίες, παροχές, έργα υποδομής που θα προστατεύουν τη ζωή, θα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής, θα προστατεύουν το περιβάλλον, μισθούς, συντάξεις, ασφάλιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μόρφωση, έργα που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής, πολιτισμό, αθλητισμό.
Η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα προς εκμετάλλευση! Ο άνθρωπος της δουλειάς και του μόχθου και η οικογένειά του δεν μπορεί να είναι γρανάζι στη μηχανή των εκμεταλλευτών για μεγαλύτερη κερδοφορία. Άρα ο στόχος σε κάθε μάχη, μικρή ή μεγάλη, σε κάθε αγώνα πρέπει να φτάνει στο μέλλον.
Αλλά και στο παρόν όσο αλλάζουν οι συσχετισμοί, όσο πιο δυνατή βγει από αυτή την εκλογική μάχη τόσο πιο δυνατά εμπόδια θα μπουν στα μέτρα που έρχονται, τόσο θα δυναμώνει το κίνημα αντίστασης και διεκδίκησης και νέες δυνάμεις θα συναντηθούν μαζί μας το δρόμο του αγώνα.
Eviaportal.gr: Τι αποτελεί προτεραιότητα για σας για την Περιφέρεια αλλά και την Εύβοια συγκεκριμένα;
Σ.Ν.: Προτεραιότητα για την Εύβοια, την περιφέρεια: δεν το αντιμετωπίζουμε το ζήτημα γεωγραφικά αλλά ταξικά. Για τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία, γυναίκες και άνδρες, τις λαϊκές οικογένειες, αυτούς που μοχθούν για το μεροκάματο και τη ζωή, αυτούς που παράγουν τον πλούτο αλλά αντιμετωπίζουν τη φτώχεια, την ανασφάλεια και τα αδιέξοδα που δημιουργούν οι πολιτικές του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ., της Ε.Ε. του Δ.Ν.Τ.
Προτεραιότητα είναι η ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών με ό, τι αυτό συνεπάγεται. Από το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, με μισθούς και συντάξεις που καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες, προστασία των ανέργων, σύγχρονα εργασιακά – ασφαλιστικά δικαιώματα, δημόσια, δωρεάν αναβαθμισμένη υγεία-πρόνοια, παιδεία, σύγχρονους δρόμους χωρίς διόδια, φτηνή, ασφαλή κατοικία, μέτρα στήριξης των νέων ζευγαριών, της μητρότητας, κρατικούς δωρεάν παιδικούς σταθμούς, μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, του δασικού πλούτου….
Eviaportal.gr: Γιατί οι πολίτες της Εύβοιας να ψηφίσουν τη Σοφία Ντούρου; Το μήνυμά σας στους πολίτες.
Σ.Ν.: Καλούμε το λαό της Εύβοιας να ψηφίσει ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ και στην περιφέρεια και στους δήμους γιατί αποτελεί τη μόνη ξεκάθαρη καταδίκη της πολιτικής που οδηγεί το λαό στη φτώχεια, στην ανασφάλεια, στην ανεργία, για τα κέρδη των μονοπωλίων. Είναι η μόνη ξεκάθαρη ψήφος κατά του Μνημονίου, του «Καλλικράτη», της ΕΕ.
Εκφράζει την απαίτηση να πληρώσουν την κρίση και το χρέος αυτοί που τα δημιουργούν με τις μεγάλες φοροαπαλλαγές και τις κρατικές χρηματοδοτήσεις που απολαμβάνουν οι μεγάλοι επιχειρηματίες.
Είναι ψήφος τιμωρίας του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. που κοροϊδεύουν. Στηρίζουν υποψήφιους που παριστάνουν τους ανεξάρτητους, ότι δήθεν είναι κατά του Μνημονίου, ενώ με τις θέσεις τους το εφαρμόζουν.
Για να εκλεγούν στις περιφέρειες και τους δήμους αγωνιστές που θα εκπροσωπούν τους λαϊκούς αγώνες, θα μάχονται για το δίκιο του λαού, θα τον ενημερώνουν για τα νέα αντιλαϊκά μέτρα.
Είναι ψήφος διεκδίκησης των σύγχρονων λαϊκών δικαιωμάτων στη σταθερή δουλειά για όλους. Στις σύγχρονες δωρεάν κοινωνικές παροχές στην Παιδεία, στην Υγεία, στην Πρόνοια. Στο περιβάλλον, στις υποδομές.
Είναι ψήφος υπέρ της λαϊκής συμμαχίας και αντεπίθεσης για ριζικές αλλαγές, για ανάπτυξη υπέρ του λαού και όχι των μονοπωλίων.
Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί εμποροβιοτέχνες και αγρότες, τα παιδιά τους, έχουν άλλο δρόμο: Το δρόμο της αγωνιστικής συμπόρευσης και συμμαχίας κατά των μονοπωλίων και της ΕΕ για τα σύγχρονα δικαιώματα, για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία. Παίρνουν θέση με την ψήφο τους.
Οι εκλογές πρέπει να γίνουν μια νέα αρχή μαζικού απεγκλωβισμού από τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου». Να εμπιστευτεί ο λαός τη δύναμή του. Να αντεπιτεθεί για τα δικαιώματά του, για την εξουσία του.
Βιογραφικά Στοιχεία Σοφίας Ντούρου
Μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς-Εύβοιας του ΚΚΕ.
Δασκάλα στο 21ο Δημοτικό σχολείο Χαλκίδας
Μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ)
Νομαρχιακή Σύμβουλος, επικεφαλής της ΝΑΣ