Η Αγροτική Επιχειρηματικότητα …..ως τρόπος ζωής, ήταν το θέμα ημερίδας που με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2012, στην πολυστάφυλο, κατά τον Όμηρο, Ισταιαία – Εύβοιας, σε μια περιοχή, όπου η γεωργική δραστηριότητα αποτελούσε και εξακολουθεί να αποτελεί την κύρια ενασχόληση των ανθρώπων της, παρά τις έντονες διαφοροποιήσεις τα τελευταία χρόνια.

Την ημερίδα διοργάνωσε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας – Θεματικός Τομέας Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής –  σε συνεργασία με το Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού και τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό – ¨Δήμητρα ¨  ( ΕΛ.Γ.Ο. – Δήμητρα) και έλαβε μέρος στην κατάμεστη “Αίθουσα  Πολιτισμού” του σχολικού συγκροτήματος Ιστιαίας.

Σχετικά με τη διοργάνωση της ημερίδας , ο αρμόδιος για τα αγροτικά θέματα Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Στερεάς Ελλάδας κ. Σταμάτης Καπελέρης, επεσήμανε ότι Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας , από την πρώτη κιόλας στιγμή, έχει επιδοθεί  σ’ ένα αγώνα να αναδείξει τον πρωτογενή της  τομέα πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας της, καθόσον έχει διαβλέψει, ότι η ανάπτυξη της λεγόμενης, συμβολικά , πράσινης επιχειρηματικότητας δύναται να τονώσει εκ νέου την ελληνική εξαγωγική δραστηριότητα, αυτό που λέμε εξωστρέφεια  και γενικά το επιχειρείν της αγροτικής μας οικονομίας.

Παράλληλα ανέφερε ότι σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε,  θα πρέπει να αφήσουμε κατά μέρος τη γεωργία του χθες και να προχωρήσουμε στη γεωργία του αύριο, μέσα από ένα επαναπροσανατολισμό του παραγωγικού της μοντέλου, από την κατεύθυνση της παραγωγής , στην κατεύθυνση της ποιοτικής παραγωγής και της διάθεσης μέσα από μια νέα αγροτική επιχειρηματικότητα, όπως επιχειρείται να αναδειχθεί και μέσα από την ημερίδα “.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας , κ. Κλέαρχος Περγαντάς, ο οποίος ήταν παρών στην ημερίδα, στην ομιλία του αναφέρθηκε στην πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ της τρέχουσας περιόδου και στα έργα που υλοποιούνται στη Βόρεια Εύβοια και ιδιαίτερα στο Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού, αλλά και στο σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ για την προγραμματική περίοδο 2014 – 2020, τονίζοντας την αναγκαιότητα δημιουργίας υποδομών για την τόνωση της προσπάθειας που γίνεται εκ μέρους της Περιφέρειας για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα.

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν και απεύθυναν χαιρετισμό:

– Ο βουλευτής Ευβοίας ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, κ. Ευάγγελος Αποστόλου, ο οποίος  αναφέρθηκε στη θετική προσπάθεια της Περιφέρειας στην οργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων στην επαρχία, καθόσον φέρνει πιο κοντά τους ειδικούς του χώρου με τα ουσιαστικά προβλήματα των αγροτών, και χαρακτήρισε ως θετικό βήμα και την ανάδειξη του ¨καλαθιού¨ αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας. Ωστόσο, όπως επεσήμανε, χρειάζεται η εφαρμογή ολοκληρωμένων πολιτικών αγροτικής ανάπτυξης με καινοτόμο χαρακτήρα για την αντιμετώπιση σειράς προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας της χώρας μας, ενώ προσπάθειες σαν την σημερινή ημερίδα πρέπει να γίνονται γιατί μπορούν να ανοίξουν νέους δρόμους.

– Ο  βουλευτής Ευβοίας του ΠΑΣΟΚ, κ. Συμεών Κεδίκογλου, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημαντική προσπάθεια που καταβάλλει σήμερα η Περιφέρεια για να γίνει η γεωργία του τόπου μας  ξανά  επίκεντρο της αναπτυξιακής μας προοπτικής, με στόχο την ανάκαμψη της αγροτικής μας οικονομίας και το ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης που διατρέχει τη χώρα μας.

– Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού, κ. Ιωάννης Αναστασίου, εκ μέρους του Δημάρχου, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάδειξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας, όχι μόνο ως τρόπο ζωής , αλλά και ως σημαντικής παραμέτρου ανάκαμψης της αγροτικής οικονομίας του τόπου μας, στηριζόμενη σε ορθές επιχειρηματικές πρακτικές, όπως συμβαίνει και σε κάθε άλλο παραγωγικό κλάδο.

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν επίσης Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, πρόεδροι Αγροτικών Συνεταιρισμών, εκπρόσωποι φορέων της περιοχής, καθώς επίσης και καθηγητές και μαθητές του ΕΠΑΛ – Ιστιαίας (Τομέας Γεωπονίας Τροφίμων και Περιβάλλοντος) και πολλοί αγρότες της περιοχής.

Στην ημερίδα, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο ενημέρωσης του αγροτικού πληθυσμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, πάνω σε θεματικά αντικείμενα του Επιχειρησιακού της Σχεδίου για τον πρωτογενή τομέα, έγιναν αναφορές για:

τις τελευταίες εξελίξεις, σχετικά με την αναμόρφωση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής για μετά το 2013 και τις επιμέρους διαστάσεις της για την ανάπτυξη του αγροτικού χώρου,
τη λειτουργία των Οργανώσεων Παραγωγών (Ο.Π.) – Ομάδων Παραγωγών, για την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των παραγόμενων προϊόντων τους, ως αντίδοτο αντιμετώπισης κρίσεων και βελτίωσης της θέσης των παραγωγών στην αγροδιατροφική αλυσίδα, αλλά και την εστίαση στην προώθηση της αγροτικής επιχειρηματικότητας με υγιείς και ανταγωνιστικούς όρους, την εκπαίδευση και την αγροτική επιχειρηματικότητα,
τη σύνδεση έρευνας και καινοτομίας με τοπικούς παραγωγούς ,
τη διαμόρφωση ενός καλλιεργητικού πλάνου της τοπικής παραγωγής, τα προγράμματα υποστήριξης των τοπικών παραγωγών, τη σύσταση αγροδιατροφικής σύμπραξης για την προώθηση και προβολή των αγροτικών προϊόντων,κ.ά.

Κύριοι ομιλητές στην ημερίδα ήταν οι:

– Γκίκας  Βασίλης, Πρόεδρος Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού – “ Δήμητρα“ ( ΕΛ.Γ.Ο. – “ ΔΗΜΗΤΡΑ “ )., με θέμα : «Η γνώση ως επιστέγασμα της αγροτικής επιχειρηματικότητας».
– Κορμέντζας  Γεώργιος, Αντιπρόεδρος ΟΠΕΚΕΠΕ, με θέμα :‘’SmartAgriFood ….η έξυπνη διαδικτυακή υπηρεσία στην αγροδιατροφική αλυσίδα ’’.
– Παπανικολάου  Θεοδώρα, στέλεχος Μονάδας Α΄, Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης του ΥπΑΑΤ, με θέμα ‘’Προτάσεις Κανονισμών για την Αγροτική Ανάπτυξη μετά το 2013 ’’.
– Χαραμή  Μαρία, στέλεχος Μονάδας Α΄, Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης του ΥπΑΑΤ, με θέμα :  ‘’ Καινοτομία και μεταφορά γνώσεων ’’.
– Φουλίδη  Άννα, Προϊσταμένη Τήματος Πυρηνοκάρπων – Μηλοειδών,  Δ/νσης ΠΑΠ – Δενδροκηπευτικής του ΥπΑΑΤ, με θέμα :  ‘’ Οργανώσεις Παραγωγών στον τομέα των οπωροκηπευτικών ’’.
– Διαμαντίδης Νίκος, Περιβαλλοντολόγος – Σύμβουλος αγροτικών επιχειρήσεων, με θέμα : «Καλλιεργητικό πλάνο: Εργαλείο οργάνωσης του παραγωγικού συστήματος της Περιφέρειας ’’.
– Δρυς  Στέλιος, Διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Foodstandard , με θέμα :  «Αγροδιατροφική Σύμπραξη: Πρωτοβουλία για την ανάδειξη, προβολή και  προώθηση των αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας».

Τέλος, σημειώνεται ότι μέσα στην Αίθουσα Πολιτισμού του σχολικού συγκροτήματος Ιστιαίας  υπήρξε ειδικά διαμορφωμένος εκθεσιακός χώρος παρουσίασης  των τοπικών προϊόντων της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού.