Ανεπαρκής απάντηση ΥΠΕΧΩΔΕ σε Άδωνη Γεωργιάδη και Θανάση Πλευρή για υπερφόρτωση Καρυστίας με ανεμογεννήτριες.

Ελευθέριος Ραβιόλος, Υποψήφιος Δήμαρχος Καρύστου

 

Στις 3 Οκτωβρίου, οι βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ. Άδωνις Γεωργιάδης και Θανάσης Πλεύρης κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή, σχετικά με τη σχεδιαζόμενη από το ΥΠΕΧΩΔΕ υπερφόρτωση της Καρυστίας με 820 και πλέον νέες ανεμογεννήτριες. Το ζήτημα έφθασε στη Βουλή κατόπιν επαφών του αντιπροέδρου και πολιτευτή Ευβοίας του ΛΑ.Ο.Σ. Σταύρου Καρκαλέτση με την Επιτροπή Πολιτών νοτίου Ευβοίας κατά της παραπάνω μεθόδευσης. Οι βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ. ήταν εξαιρετικά συγκεκριμένοι ως προς τα ερωτήματα που έθεσαν τότε στον κο Σουφλιά:
Α) Έχει γίνει ολοκληρωμένος και τεκμηριωμένος χωροταξικός σχεδιασμός για τα νέα αιολικά πάρκα της νοτίου Ευβοίας;
Β) Έχει κληθεί να εκφράσει άποψη η τοπική κοινωνία της νοτίου Ευβοίας;
Γ) Ελήφθη από το ΥΠΕΧΩΔΕ υπ’ όψιν η από 15.06.2008 απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ευβοίας, που ζητά να μην κατασκευαστούν άλλα αιολικά πάρκα στην Καρυστία και να ανακληθούν οι νέες αδειοδοτήσεις;
Δ) Θα κατασκευαστεί νέα υπέργεια γραμμή υψηλής τάσης ή θα ακολουθηθεί η ασφαλέστερη για την υγεία των κατοίκων διαδικασία υπογειοποίησης της υπάρχουσας γραμμής υψηλής και όλων των γραμμών μέσης από τα ήδη εν λειτουργία αιολικά πάρκα;
Ε) Γιατί δεν διασπείρονται τα αιολικά πάρκα αναλογικότερα ανά την επικράτεια και μόνη η Εύβοια υπερφορτώνεται από ανεμογεννήτριες, ενώ έχει ήδη συμβάλει και με το παραπάνω στην ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας;

Η απάντηση της κυβέρνησης, δια του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ Σταύρου Καλογιάννη (3724Β.24.10) υπήρξε επιεικώς ανεπαρκής, αφού δεν απαντά επί της ουσίας, αλλά:
αναφέρεται στις δύο προμελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την Καρυστία, που βρίσκονται σε φάση προκαταρκτικής εκτίμησης και αξιολόγησης.
μιλά αορίστως για «εκτίμηση φέρουσας ικανότητας ανεμογενητριών» και «έλεγχο των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες περιβάλλοντος», ως μέρος της διαδικασίας αδειοδότησης.
μας ενημερώνει πως η χωροθέτηση των αιολικών πάρκων σχετίζεται με τη ύπαρξη συγκριτικών πλεονεκτημάτων των περιοχών που επιλέγονται και ειδικότερα με την ύπαρξη αιολικού δυναμικού.

Κατόπιν των ανωτέρω, ο πολιτευτής Ευβοίας Σταύρος Καρκαλέτσης, με πρωτοβουλία του οποίου κινήθηκε η όλη διαδικασία, δήλωσε: «Θέσαμε συγκεκριμένα ερωτήματα, ας κρίνουν οι πολίτες της Καρυστίας την απάντηση που λάβαμε. Κουβέντα από την κυβέρνηση για αρμονική διασπορά και ορθολογική χωροταξία των αιολικών πάρκων. Κουβέντα για τα υπέργεια δίκτυα υψηλής τάσης, που θα περνούν μέσα ή πλάι σε χωριά. Αντίθετα, μας ενημερώνει το ΥΠΕΧΩΔΕ ότι στην Κάρυστο …φυσάει! Το γνωρίζουμε αυτό κε Σουφλιά, για την ταμπακέρα όμως;»