Ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης πήρε την πρωτοβουλία να βοηθήσει στο θέμα ύδρευσης του Δήμου Αυλίδας, προκειμένου να βρεθεί επιτέλους λύση. Τελικά η λύση μάλλον στο γραφείο του θα δοθεί την ερχόμενη εβδομάδα.


Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αυλίδας ζήτησε ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Κώστας Μαρκόπουλος, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της ύδρευσης, που ταλανίζει χρόνια την περιοχή και να μπορέσει να παραβρεθεί και ο ίδιος, ώστε να συμβάλει όσο μπορεί στην επίλυσή του.
Πράγματι, χθες – Πέμπτη 26 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση παρουσία και πολλών πολιτών, που έσπευσαν να ακούσουν τον Υπουργό από κοντά και δούν αν τελικά θα λήξη θετικά το πρόβλημα του νερού, που έχει πάρει μεγάλες και επικίνδυνες διαστάσεις για την υγεία των πολιτών, μετά και την «ανακάλυψη» του εξασθενούς χρωμίου στην περιοχή.
Ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Κώστας Μαρκόπουλος κατά την ομιλία του τόνισε προς πρώτα έρχεται ως βουλευτής της Εύβοιας και μετά ως Υπουργός, τίτλος και θέση που παίζει το δικό του ρόλο σε επίλυση ζητημάτων, πιθανότατα…
Πάντως, εξέφρασε την διάθεσή του να βοηθήσει στο ζήτημα του νερού Αυλίδας και στην εξεύρεση λύσης, η οποία θα έχει αποφασιστεί ομόφωνα και θα τηρεί την νομιμότητα. Μάλιστα ο κ.Μαρκόπουλος παρότρυνε τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου να αφήσουν τις εντάσεις και να συναινέσουν. Άλλωστε το νερό δεν είναι προνόμιο, αλλά αγαθό για όλους, όπως χαρακτηριστικά επισήμανε.
Μετά από αρκετή συζήτηση και κατάθεση απόψεων από τους Δημοτικούς Συμβούλους, αποφασίστηκε να εξεταστεί το θέμα διεξοδικά και παρουσία των συνεργατών του στο Υπουργείο, στο γραφείο του Κώστα Μαρκόπουλου την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη, όπου θα παραστούν ο Δήμαρχος Αυλίδας, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Επίσης, ο κ.Μαρκόπουλος θα ζητήσει και από τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας, Παντελή Σκλιά να είναι παρών.
Ο Υπουργός είναι κάθετος ότι το θέμα θα λήξει σε αυτή την συνάντηση, καθότι δεν παίρνει άλλη καθυστέρηση, ούτε είναι παιχνίδι η υγεία των πολιτών. Πάντως έθεσε και τους ενδοιασμούς του στον Δήμαρχο Αυλίδας, Χρήστο Παύλου για το κατά πόσο έχει γίνει σωστός σχεδιασμός του θέματος ύδρευσης. Για τον λόγο αυτό και στην συνάντησή τους θα επιδιώξει έναν γενικότερο σχεδιασμό, προκειμένου να είναι σίγουροι ότι η όποια λύση αποφασιστεί θα περπατήσει και θα στηρίζεται στην νομιμότητα. «Δεν γίνεται να θες το καλό του τόπου σου και να σε κατηγορούν για κλέφτη!!!»
Επιπλέον, ο κ.Μαρκόπουλος θα επιδιώξει την χρηματοδότηση του έργου ή έστω μέρος αυτής μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών και αναμένεται να θέσει το ζήτημα άμεσα στον συναδελφό του, κ.Παυλόπουλο. «Δεν διανοούμαι για το νερό, να παίρνει ο Δήμος δάνειο, θα επιδιώξω την χρηματοδότησή του», δήλωσε στο eviaportal ο κ.Μαρκόπουλος.

Δυο επιλογές

Καταρχήν το έργο ύδρευσης του Δήμου Αυλίδας έχει δύο μέρη. Πρώτον το ταχυδιυλιστήριο, για την κατασκευή του οποίου υπάρχουν πόροι και ο αγωγός ύδρευσης που θα ξεκινάει από τα Οινόφυτα και θα φτάνει ως τον Φάρο, που πρόκειται για μεγάλο έργο, για το οποίο δεν υπάρχουν χρήματα.
Από εκεί και πέρα το θέμα που έχει προκύψει είναι αν το έργο θα γίνει με απευθείας ανάθεση ή θα διεξαχθεί διαγωνισμός. Οι απόψεις που υπάρχουν είναι ότι η απευθείας ανάθεση είναι πιο γρήγορη διαδικασία, ενώ ο διαγωνισμός διασφαλίζει διαφάνεια και νομιμότητα. Σ’ αυτό το κομμάτι λοιπόν έχει σκαλώσει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αυλίδας και αυτές τις αγκυλώσεις προθυμοποιήθηκε να ξεπεράσει ο Κ.Μαρκόπουλος.