Κάλεσμα για αντεπίθεση και διεκδίκηση των σύγχρονων δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας, απηύθυνε και από τη Χαλκίδα, το 46ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ – «Οδηγητή», σε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου, στο πάρκο Δέλτα, με την τήρηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας, πλούσιο πολιτιστικό και μουσικό πρόγραμμα και κεντρικό ομιλητή τον Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Δείχνοντας, για μια ακόμη φορά, ότι το ΚΚΕ και η ΚΝΕ μπορούν να λειτουργήσουν και να δράσουν κάτω από όλες τις συνθήκες, τα μέλη και οι φίλοι της Νεολαίας και του Κόμματος, από τη Χαλκίδα και τη γύρω περιοχή έστειλαν το μήνυμα της «οργανωμένης απειθαρχίας» και της ανυπακοής απέναντι στο σάπιο καπιταλισμό και της αντεπίθεσης για το σοσιαλισμό, για μια νέα κοινωνία που εργαζόμενοι και ο λαός θα μπορούν να ανασάνουν.

Την ίδια στιγμή, η Οργάνωση της ΚΝΕ στη Χαλκίδα, έδειξε για μια ακόμη φορά ότι ξέρει να στέκεται έμπρακτα δίπλα στο λαό που υποφέρει, δίνοντας τα έσοδα από το κουπόνι του Φεστιβάλ στους πληγέντες από τις πρόσφατες πλημμύρες στην Εύβοια.

Η εκδήλωση περιελάμβανε μουσικό αφηγηματικό αφιέρωμα στο Θάνο Μικρούτσικο με τίτλο: «Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν έχουμε ακόμα ταξιδέψει…», μουσικό πρόγραμμα από το μαθητικό συγκρότημα Firefly και συναυλία με τραγούδια από τη λαϊκή παράδοση από το συγκρότημα «Μαντάρα». Στο χώρο της εκδήλωσης, όπου κατά την είσοδο γινόταν θερμομέτρηση και τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων ασφαλείας όπως χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων, λειτούργησε παλαιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» και έκθεση επιμελημένη από την Οργάνωση Περιοχής Αν. Στερεάς και Εύβοιας της ΚΝΕ.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δημήτρης Κατσαρός, Γραμματέας του ΤΣ της ΚΝΕ Εύβοιας, ο οποίος αναφέρθηκε στις συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιούνται οι φετινές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της καθώς και στις συνθήκες κάτω από τις οποίες ανοίγουν τα σχολεία, την κατάσταση που επικρατεί στις δομές Υγείας και τους χώρους δουλειάς τη Χαλκίδα και τη γύρω περιοχή αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πλημμυροπαθείς της Ευβοίας τονίζοντας: «Ιδιαίτερα φέτος στα σχολεία πρέπει απ’ τη πρώτη μέρα να οργανώσουμε τον αγώνα μας, γιατί η κυβέρνηση μας αφήνει εκτεθειμένους και απροστάτευτους απέναντι στον ιό. Γιατί θα βάλει τους μαθητές σε τάξεις με 25άρια+ τμήματα. Γιατί δεν προσλάβανε το αναγκαίο προσωπικό σε καθαρίστριες. Στα σχολεία της Εύβοιας αναλογούν 1 καθαρίστρια ανά 13 αίθουσες. Γιατί δε προσλάβανε νέους εκπαιδευτικούς δε φτιάξανε σχολικές αίθουσες. Μας λένε ότι αυτό που νοιάζονται είναι η υγεία του λαού και της νεολαίας και βάζουν τους μαθητές σε ετοιμόρροπα και ακατάλληλα κτίρια όπως το ΕΠΑΛ εδώ στη Χαλκίδα…

Το καλοκαίρι έγινε η μετεγκατάσταση του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας σε νέο κτίριο. Οι κενές οργανικές θέσεις σύμφωνα με το οργανόγραμμα του παλιού νοσοκομείου (αφού για το νέο δεν έχει ακόμα εγκριθεί), αγγίζουν τις 200 παρά τις προσλήψεις 100 περίπου επικουρικών εργαζομένων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εκ των οποίων κανένας ιατρός. Ενώ οι ανάγκες στο νέο νοσοκομείο είναι μεγαλύτερες από αυτές στο παλιό.

Στους χώρους δουλειάς η εργοδοσία ξεσαλώνει. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα γίνονται λάστιχο μπρος στη κερδοφορία της επιχείρησης. Χαρακτηριστικό είναι ότι η General mills ανακοίνωσε στη 1 το μεσημέρι στους εργαζομένους της πρωινής βάρδιας ότι βρέθηκε κρούσμα κορονοϊού στο εργοστάσιό της στα Οινόφυτα. Στη συνέχεια ενημέρωσε πως η απογευματινή και βραδινή βάρδια θα δουλέψουν κανονικά (στην απογευματινή βάρδια βρέθηκε το κρούσμα) και ότι την επομένη θα κλείσει το εργοστάσιο για απολύμανση. Την ίδια ώρα ο ΕΟΔΥ παρέπεμπε το σωματείο στην εργοδοσία και αρκέστηκε να πει ότι κάποια από τις επόμενες μέρες θα επισκεφτεί το εργοστάσιο κλιμάκιο του (αξιώθηκε μετά από 3 μέρες να πραγματοποιήσει έλεγχο και μάλιστα σε μια μόνο βάρδια). Στην Coca cola οι νέες συμβάσεις των εργολαβικών στην καθαριότητα συνοδεύεται με πλήρη ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων….εδώ στην Εύβοια κάθε χρόνο κάποιο κακό μας βρίσκει.

Δεν είναι ούτε η κακιά μας τύχη ούτε το ριζικό μας. Πρόσφατα έχασαν τη ζωή τους 8 άνθρωποι από τις φονικές πλημμύρες και χάθηκαν 1000δες περιουσίες. Πέρυσι οι φωτιές κατέκαψαν την Κεντρική Εύβοια και πρόπερσι πάλι πλημμύρες στη Β. Εύβοια. Δεν είναι αντικειμενικό στις φωτιές να καιγόμαστε , στις πλημμύρες να πνιγόμαστε και να χωρίζεται η Εύβοια στα 3. Τα ουσιαστικά μέτρα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας ή ακόμα αντισεισμικής θωράκισης, είναι “κόστος”, στοιχίζουν ακριβά. Όλα υποτάσσονται στη λογική του “κόστους-οφέλους” για να ωφελείται το κεφάλαιο». Και πρόσθεσε: «Είμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα και εγρήγορση, έχουμε δύσκολες μα ταυτόχρονες όμορφες μάχες μπροστά μας! Να μην δώσουμε καμία “ανάσα” στο καπιταλιστικό σύστημα. Με το σύνθημα του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – “Οδηγητή”: “Σοσιαλισμός για να μπορούμε να ανασαίνουμε, για να νικήσει η ζωή”, δυναμώνουμε τη δική μας αντεπίθεση».