Σε οδύσσεια έχει εξελιχθεί το κλείσιμο της γέφυρας του Ευρίπου, καθώς η Πηνελόπη -οι κάτοικοι της Βοιωτικής ακτής- περιμένουν την επιστροφή του Οδυσσέα, δηλαδή το άνοιγμα της συρταρωτής γέφυρας του Ευρίπου.
Τις τελευταίες ημέρες υπήρχαν φήμες ότι η γέφυρα θα ανοίξει για 10 περίπου ημέρες την Τρίτη 21 Οκτωβρίου, φήμες που επιβεβαιώθηκαν και στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Χαλκιδέων τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου. Όμως η Τρίτη έφτασε και προς απογοήτευση αρκετών Χαλκιδέων και κυρίως όσων διαμένουν στη Βοιωτική ακτή, τα λόγια έμειναν λόγια καθώς η γέφυρα δεν άνοιξε ποτέ. Μάλιστα η ίδια κατάσταση συνεχίζεται και σήμερα, Τετάρτη 22 Οκτωβρίου, με τους κατοίκους του Καράμπαμπα, της Δροσιάς και των Λουκισίων να ελπίζουν σε ένα θαύμα και όλο αυτό να θυμίζει το παιχνίδι της κολοκυθιάς που παίζαμε σαν μικρά παιδιά.
Θα μου πεις τι αγχώνεσαι; Ο καιρός ακόμα είναι καλός, το περπάτημα κάνει καλό και ίσως ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσεις ξανά το ποδήλατο σου ή να μάθεις να οδηγείς μηχανάκι, αν δεν ξέρεις και αν βέβαια φτάσεις από τη μία μεριά της γέφυρας στην άλλη σώος και αβλαβής. Και γιατί το λέω αυτό; Γιατί πολύ απλά στην Ελλάδα, κανείς δεν τηρεί το νόμο και τις απαγορεύσεις. Γιατί σαν λαός μη δούμε απαγόρευση, αμέσως να την παραβιάσουμε.
Αυτό ακριβώς συμβαίνει με την πεζογέφυρα. Ενώ υπάρχει ολόκληρη πινακίδα που αναβοσβήνει συνεχώς και τονίζει ότι οι επιβάτες δικύκλων να τα παίρνουν ανά χείρας και σβηστά, αρκετοί είναι αυτοί που αγνοούν την απαγόρευση και κυκλοφορούν κανονικά με τα μηχανάκια τους πάνω στην πεζογέφυρα, νευριάζοντας κιόλας κάποιες φορές επειδή δεν κάνεις στην άκρη να περάσουν!! Και όλα αυτά με τις ευλογίες του Λιμεναρχείου Χαλκίδας, το οποίο αρκείται απλά όταν παρεβρεθεί σε ένα τέτοιο σκηνικό, σε μία τυπική σύσταση. Νομικός δεν είμαι για να ξέρω τι ισχύει σε αυτή την περίπτωση, αλλά ίσως να πρέπει να γίνει αυτό που λένε και ο άγιος φοβέρα θέλει.

Άλλο ένα κακώς κείμενο της νέας πεζογέφυρας είναι και το δάπεδο της. Το δάπεδο της γέφυρας αποτελείται από παλέτες και πάνω από τις παλέτες έχει τοποθετηθεί ένα πλαστικό, το οποίο με το που πιάσει λίγο υγρασία γίνεται ιδιαίτερα γλιστερό. Τρέμω να φανταστώ τι θα γίνει όταν αρχίσουν οι βροχές.
Μη σχολιάσουμε και το γεγονός ότι δεν υπάρχει ένα πυροσβεστικό και ένα περιπολικό στην απέναντι μεριά, ενώ και το ασθενοφόρο που υπάρχει είναι συνεχώς κλειδωμένο με τον οδηγό άφαντο. Άσε δε το παρκάρισμα, που έχει πάρει ο Θεός τον άγιο τους, όπως λέει και η λαϊκή ρήση. Αυτοκίνητα παρκαρισμένα και από τις 2 μεριές της λεωφόρου Καραμανλή και πολλές φορές παρκαρισμένα και πάνω στο πεζοδρόμιο, “γλείφοντας” στην κυριολεξία τη στάση που υπάρχει στη λεωφόρο, μόλις 20 μέτρα μακριά από το Λιμεναρχείο Χαλκίδας!
Τέλος στο δημοτικό συμβούλιο ειπώθηκε ότι οι εργάτες δουλεύουν νυχθημερόν, προκειμένου να αποπερατωθεί σύντομα το έργο. Προσωπικά, πέρα από τις 2-3 πρώτες μέρες που κάτι βλέπαμε, κάτι κινούνταν, κάτι ακούγονταν, τώρα πια δεν ακούω και δεν βλέπω τίποτα. Άκρα του τάφου σιωπή. Αν και διατηρώ τις επιφυλάξεις μου για τα λεγόμενα μου, καθώς η μέρα έχει 24 ώρες, και εγώ χρησιμοποιώ τη γέφυρα 12 ώρες κάθε μέρα, συνήθως πρωί, μεσημέρι, απόγευμα και βράδυ.
Όμως πάντα το ποτήρι πρέπει να το βλέπουμε μισογεμάτο. Έτσι και με τη γέφυρα. Τι και αν ταλαιπωρείται ο κόσμος τώρα; Τι και αν ο Καραμπάμπας έχει παραλύσει, τουλάχιστον με τα τωρινά δεδομένα, ο κόσμος αρχίζει πάλι να ασκείται και μία νέα γέφυρα πλήρως ανακαινισμένη θα πάρει τη θέση της παλιάς γέφυρας. Μέχρι τότε υπομονή, καθώς τα καλά αγαθά κόποις κτώνται!
Ακολουθείστε μας στο Google News