Την Κυριακή 29 Μαΐου 2022 και ώρα 10:30 στη θέση «Μετόχι» – Χωράφα, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο νότιο τμήμα της Σκύρου. Η εν λόγω συγκέντρωση έχει ως κύριο στόχο να αποδοκιμάσει την εμπλοκή της Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους, ήδη από το 2005, σε αυτό το καταστροφικό έργο για το νησί.

Σας θυμίζουμε ότι ο χώρος στον οποίο προγραμματίζονται να εγκατασταθούν οι 58 ανεμογεννήτριες (ύψους 175 μέτρα η καθεμία) είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό φερόμενης ιδιοκτησίας της Μεγίστης Λαύρας. Επιπλέον, το 2005, όταν πρωτοξεκίνησε αυτή η περιπέτεια για το νησί, η Λαύρα εμφανίστηκε ως επενδυτής και με την επωνυμία «Κοινοπραξία Αιολική Νότιας Σκύρου Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας Αγίου όρους Εντέκα Α.Ε.», υπέβαλε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αίτημα (τότε) για 9 αιολικούς σταθμούς με 111 ανεμογεννήτριες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 333 MW.

Έτσι, σήμερα η Μεγίστη Λαύρα εμφανίζεται ιδιαιτέρως σύγχρονη, επιστρατεύοντας για το οικονομικό της όφελος την τελευταία λέξη επιχειρηματικής δραστηριότητας που βιώνει σήμερα η χώρα μας. Παρά την καθολική διαφωνία της τοπικής κοινωνίας, η Λαύρα αδιαφορεί επιδεικτικά για τη γνώμη της και προχωρεί στα σχέδια της για την οικολογική καταστροφή του εμβληματικού βουνού της Σκύρου «Κόχυλας» (τόπο προστατευόμενο από το «Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστασίας της Φύσης Natura 2000») και την οικονομική καταστροφή ολόκληρου του νησιού. Η συγκέντρωση της 29ης Μαΐου πρόκειται να είναι η απάντηση της κοινωνίας της Σκύρου σε αυτή τη στάση της Λαύρας.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από το Δήμαρχο, τους αρχηγούς των λοιπών πολιτικών δυνάμεων, καθώς και εκπροσώπους της Επιτροπής Αγώνα, πρόκειται να επισκεφτεί τον ηγούμενο της Ι.Μ. Αγ. Γεωργίου, μετοχίου της Μεγίστης Λαύρας στο νησί, προκειμένου να του μεταφέρει και εκ του σύνεγγυς το μήνυμα της διαμαρτυρίας.

Ακολουθείστε μας στο Google News