Η Ένωση Συλλόγων γονέων και κηδεμόνων μαθητών των σχολείων του Δήμου Χαλκίδας, για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία εν μέσω Covid-2019.

Η ανακοίνωση του Υπ.Παιδείας για την επιστροφή των μαθητών της Β΄θμιας Εκπαίδευσης –πρώτα οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου φορτισμένοι με το άγχος των πανελλαδικών εξετάσεων και μια βδομάδα αργότερα οι μαθητές των υπόλοιπων τάξεων Λυκείου και Γυμνασίου- προβληματίζει και ανησυχεί πολλούς γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Οι ανεπαρκείς κτιριακές υποδομές, ο μεγάλος αριθμός μαθητών σε μικρές αίθουσες, οι ελλείψεις σε βοηθητικό και προσωπικό καθαριότητας και οι ασαφείς οδηγίες του υπουργείου για τα μέσα ατομικής προστασίας (για όλους ισχύει αυστηρή σύσταση για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους ενώ για τους μαθητές προαιρετική χρήση μέσα στις τάξεις) και την αποφυγή της διασποράς του ιού (οι μαθητές που στις οικογένειες τους υπάρχουν ευπαθή άτομα μπορούν να μην προσέλθουν στο σχολείο ενώ όπως δήλωσαν οι υπεύθυνοι τα παιδιά δεν μεταδίδουν εύκολα τον ιό σε ενήλικες) εντείνουν τον προβληματισμό μας.

Η επιστροφή στο σχολείο πρέπει να γίνει με την αυστηρή εφαρμογή όλων των μέτρων προφύλαξης για την διασφάλιση της υγείας των μαθητών, των εκπαιδευτικών, του βοηθητικού προσωπικού των σχολείων και των οικογενειών τους.

  • Δωρεάν παροχή από την πολιτεία όλων των μέσων ατομικής προστασίας σε όλη τη σχολική κοινότητα, είτε αφορά τις σχολικές αίθουσες είτε αφορά τη μετακίνηση με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μέχρι τη λήξη της πανδημίας.
  • Να υπάρξει ειδική μέριμνα για την κάλυψη της ύλης που δεν διδάχτηκε όσο τα σχολεία έμειναν κλειστά. Αυτό απαιτεί σχεδιασμό για τη φετινή αλλά και την επόμενη σχολική χρονιά με προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού και μονιμοποιήσεις αναπληρωτών.
  • Προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία καθώς είναι αναγκαία η καθαριότητα καθ΄όλη τη λειτουργία τους.
  • Δωρεάν ηλεκτρονικά μέσα σε όλους τους μαθητές για να συνεχιστεί ισότιμα και απρόσκοπτα η εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
  • Ενίσχυση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.
  • Ειδική μέριμνα για τους μαθητές των Ειδικών Σχολείων που παραμένουν κλειστά.

Καλούμε τους συλλόγους γονέων να ελέγχουν τους όρους λειτουργίας των σχολείων και πως υλοποιούνται τα μέτρα που εξήγγειλε το υπουργείο. Δημοτική – Περιφερειακή Αρχή και Δ/ση Παιδείας ελέγχουν και φροντίζουν για την υλοποίηση των μέτρων.