Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων και το Πανελλήνιο Σωματείο Έκτακτου Προσωπικού στο ΥΠ.ΠΟ. στηρίζουμε και συμμετέχουμε στο οδοιπορικό – κινητοποίηση φορέων της Ευβοίας, ενάντια στην καταστροφή του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της περιοχής από την εγκατάσταση αιολικών σταθμών.

Η εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε κάθε βουνοκορφή δεν γίνεται για να διασφαλιστεί η ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας με φθηνό ρεύμα για το λαό ή για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά για να κερδίζουν επιχειρηματικοί όμιλοι, οι οποίοι μάλιστα επιδοτούνται από τα «πράσινα τέλη» που πληρώνουμε μέσα από τους πανάκριβους λογαριασμούς ρεύματος. Άλλωστε, η εφαρμογή της «πράσινης ανάπτυξης», κομμάτι της οποίας είναι η εγκατάσταση εκατοντάδων αιολικών στην Εύβοια και τη Σκύρο, έχει συμβάλλει στην εκτίναξη της τιμής του ρεύματος!

Απ’ αυτή τη δραστηριότητα, τα τελευταία χρόνια το μόνο που απομένει είναι η υποβάθμιση του φυσικού και πολιτιστικού τοπίου με την αποψίλωση και τη διάβρωση του εδάφους στα βουνά και τις πλαγιές της περιοχής για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, ενώ σε πολλές περιπτώσεις απειλούνται με καταστροφή ή και καταστρέφονται ακόμα, μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι.

Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η επικείμενη εγκατάσταση αιολικών πάρκων στα Στύρα Ν. Ευβοίας, κυρίως στον λόφο του Νημποριού, όπου η εγκατάσταση θα βλάψει αρχαιότητες και νεώτερα μνημεία, που αφορούν σε λατομικές δραστηριότητες Στυρίας λίθου. Οι εταιρείες ΑΠΕ εφαρμόζοντας τους ευνοϊκούς νόμους των εκάστοτε κυβερνήσεων, για τη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη», χωρίς τη στοιχειώδη μέριμνα για το περιβάλλον, τις αρχαιότητες και τις τοπικές κοινωνίες έχουν ήδη γεμίσει ανεμογεννήτριες την Εύβοια. Σήμερα λειτουργούν ή είναι σε προχωρημένο στάδιο εγκατάστασης 714 ανεμογεννήτριες και οι νέες αδειοδοτήσεις δεν έχουν τέλος.

Για αυτή την κατάσταση άμεση ευθύνη φέρει και το ΥΠ.ΠΟ.Α., καθώς πολλοί αρχαιολογικοί χώροι στην Εύβοια (ακρόπολη Στύρων, Ρωμαϊκά λατομεία στη θέση Κιόνια Στύρων και στο χωριό Αμυγδαλιά Καφηρέα, πολλά Δρακόσπιτα κ.α.) έχουν ήδη περικυκλωθεί ή και καταστραφεί από ανεμογεννήτριες, ενώ η οδοποιία τους περνάει μέσα από αρχαιολογικούς χώρους ανεξέλεγκτα.
Δε θα επιτρέψουμε ο προβαλλόμενος νέος παράδεισος της «πράσινης ανάπτυξης» να γίνει οδοστρωτήρας της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και συνολικά της ζωής μας.
Απαιτούμε την άμεση προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της περιοχής !

Ακολουθείστε μας στο Google News