Την στήριξή του στην κυβέρνηση δήλωσε το Σάββατο 7 Ιουλίου στη Βουλή ο Συμεών Κεδίκογλου, τονίζοντας παράλληλα ότι «ήρθε η ώρα να κάνουμε τα λόγια πράξη. Τώρα που η συζήτηση στην Ευρώπη φαίνεται να αλλάζει δεν πρέπει να βρεθούμε εμείς εκτός.

Η Ελλάδα θα πρέπει να δείξει την ετοιμότητα για θαρραλέα και γρήγορη προώθηση όλων αυτών των διαρθρωτικών αλλαγών, όχι για τους Ευρωπαίους αλλά για εμάς του ίδιους.»

Στάθηκε στην ανάγκη εθνικής ενότητας και φέρνοντας το παράδειγμα των χωρών της Ιταλίας, Πορτογαλίας, Ιρλανδίας, Ισπανίας, Κύπρου, που μπαίνουν και αυτές σε κάποιο είδος προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, διερωτήθηκε «Γιατί σε αυτές τις χώρες δεν μίλησε κανένας για προδοσία; Γιατί κανένας εκεί δεν είπε για δυνάμεις κατοχής, για δοσίλογους, για προδότες; Γιατί δεν είπαμε ότι ο κομμουνιστής κ. Χριστόφιας είναι προδότης; Γιατί αυτά έπρεπε να τα κάνουμε μόνο στην Ελλάδα;»

Προτεραιότητα έδωσε και στον τομέα της Υγείας, όπου ορίστηκε προ ημερών από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ εισηγητής. «Το ΠΑΣΟΚ που ίδρυσε το ΕΣΥ και το κοινωνικό κράτος βρέθηκε αντιμέτωπο με στρεβλώσεις του ίδιου του συστήματος.

Οφείλουμε να αναστρέψουμε την κατάσταση…γιατί τα λεφτά δεν φτάνουν σε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη» και πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα για τον εξορθολογισμό και τη βελτίωση του συστήματος.

Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ είπε ότι «ήταν ο αίρων τις αμαρτίες του κόσμου». Ειδικά για την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ σχολίασε: «μέσα σε ένα αίσθημα εθνικής ευθύνης, οδηγηθήκαμε πολιτικά σαν πρόβατα σε σφαγή. Θέλω να πω ότι ό,τι κάναμε το κάναμε, γιατί πιστεύαμε ότι ήταν απαραίτητο για να σταθεί η χώρα στα πόδια της και να αποφύγουμε τη χρεοκοπία και αυτό πιστεύω ότι είναι κάτι που κάποια στιγμή ιστορικά θα αναγνωριστεί.»

Στο τέλος της ομιλίας του, τόνισε ότι «αν τώρα δεν είναι η ώρα της εθνικής ενότητας, τότε πότε είναι; Το πολιτικό  προσωπικό πρέπει να βγει έξω από τα τείχη των κομματικών μαγαζιών. Μπορεί να το κάνει; Η ρήξη με τις πρακτικές του παρελθόντος, με το παρασιτικό και πελατειακό κράτος θα πρέπει να γίνει τώρα και θα πρέπει να γίνει αμετάκλητα».

Προγραμματικές Δηλώσεις Συμεών Κεδίκογλου

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Είναι θετικό που η χώρα μετά από συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, έχει επιτέλους μια σταθερή τρικομματική Κυβέρνηση.

Το ΠΑΣΟΚ μίλησε από την αρχή για την ανάγκη κυβέρνησης εθνικής συνευθύνης, καθώς είναι φανερό ότι το βάρος των αλλαγών δεν θα μπορούσε να το φέρει εις πέρας ένα μόνο Κόμμα. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να υπάρξει πραγματική ενότητα του ελληνικού λαού. Χάσαμε πολύτιμο χρόνο και η κατάσταση είναι τώρα ακόμα πιο δύσκολη απ’ ότι ήταν κάποιο καιρό πριν. Και αυτό γιατί είτε κάποιοι προέβαλαν την ανάγκη των εκλογών και καλλιέργησαν τον λαϊκισμό αντί για τις μεταρρυθμίσεις είτε γιατί αυτοί που συγκρότησαν το λεγόμενο αντιμνημονιακό μέτωπο οδήγησαν την ελληνική κοινωνία σε διαζύγιο με την πραγματικότητα.

Σήμερα βλέπουμε ότι μετά την Ελλάδα ακολουθούν χώρες, όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Κύπρος και μπαίνουν σε κάποιο είδος προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Συζητούν με τις χώρες του Βορρά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Υπάρχει ανησυχία ακόμη και για τη Γαλλία. Η Κύπρος ζήτησε ευρωπαϊκή βοήθεια 4 δισεκατομμυρίων. Και βέβαια, η Κύπρος έχει άριστες σχέσεις με τη Ρωσία. Βεβαίως, είχαμε τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, που για τα ελληνικά πετρέλαια τόσες ελπίδες έχουν εναποθέσει κάποιοι, αλλά βλέπετε ότι δεν βρέθηκαν λεφτά αλλού. Δεν υπήρχαν λεφτά ούτε από τους Ρώσους, ούτε από τους Κινέζους, ούτε από οπουδήποτε αλλού. Εκεί δεν υπήρχε διάθεση να δανείσουν προβληματικά κράτη.

Πείτε μου: Γιατί σε αυτές τις χώρες δεν μίλησε κανένας για προδοσία; Γιατί κανένας εκεί δεν είπε για δυνάμεις κατοχής, για δοσίλογους, για προδότες; Γιατί δεν είπαμε ότι ο κομμουνιστής κ. Χριστόφιας είναι προδότης; Γιατί αυτά έπρεπε να τα κάνουμε μόνο στην Ελλάδα;
Όλοι πιστεύουν ότι οι λύσεις έρχονται μέσα από την Ευρώπη, με κοινά ευρωπαϊκά προγράμματα και όχι με μονομερείς καταγγελίες ούτε με καταγγελίες για προσκυνημένους και γερμανοτσολιάδες. Χτίστηκαν πολιτικές καριέρες πάνω στη βία, ακόμη και κόμματα μπήκαν μέσα στη Βουλή.

Είναι σαφές ότι θα ήταν καλύτερα τα πράγματα, αν δεν είχαμε χάσει δύο χρόνια χωρισμένοι σαν λαός και καίγοντας τις πόλεις μας. Το λέω αυτό, βλέποντας την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα στο ΠΑΣΟΚ και θυμάμαι τους συναδέλφους που μέσα σε ένα αίσθημα εθνικής ευθύνης, οδηγηθήκαμε πολιτικά σαν πρόβατα σε σφαγή. Το ΠΑΣΟΚ ήταν ο αίρων τας αμαρτίας του κόσμου. Θέλω να πω ότι ό,τι κάναμε το κάναμε, γιατί πιστεύαμε ότι ήταν απαραίτητο για να σταθεί η χώρα στα πόδια της και να αποφύγουμε τη χρεοκοπία και αυτό πιστεύω ότι είναι κάτι που κάποια στιγμή ιστορικά θα αναγνωριστεί.

Πρέπει σήμερα να σκεφθούμε πώς είναι αυτό το κλίμα μέσα στο οποίο ζούμε. Στις δηλώσεις του κ. Στρατούλη, που άκουσα ότι κάποιοι θα μπουν φυλακή -αυτοί που θα κάνουν αποκρατικοποιήσεις- ή του προηγούμενου συναδέλφου που μίλησε πριν από τον Υπουργό, μου έκανε αλγεινή εντύπωση το απειλητικό ύφος.
Αγαπητοί συνάδελφοι, άλλο να είναι κάποιος μαχητικός εδώ και άλλο να είναι απειλητικός. Αυτό νομίζω ότι δεν ταιριάζει στο πνεύμα του Κοινοβουλίου και αργά ή γρήγορα θα το καταλάβετε. Μήπως πάλι δεν υπάρχει πολιτική νομιμοποίηση είκοσι ημέρες μόλις μετά τις εκλογές;

Το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο Κόμμα που προεκλογικά παρουσίασε μία ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική, ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Αναφερθήκαμε στην ανάγκη παράτασης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής στα σημεία στα οποία είναι αναγκαία και εφικτή η αναθεώρηση της Δανειακής Σύμβασης.

Και τώρα διατυπώνουμε πάλι μια ολοκληρωμένη πρόταση που δεν είναι απλά και μόνο η δική μας κομματική πρόταση, αλλά η πρόταση για την κυβερνητική πολιτική. Χρειαζόμαστε ένα συμφωνημένο, ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο πλαίσιο που θα βρίσκεται σε αρμονία με τις πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Βέβαια, η μήτρα όλης της συζήτησης είναι η ανάγκη ειλικρινούς και υπεύθυνης επαναξιολόγησης των μακροοικονομικών προβλέψεων της Τρόικας για το 2012 και τα επόμενα χρόνια.

Πρέπει, βεβαίως, να ληφθεί πάρα πολύ σοβαρά υπόψη το γεγονός ότι δυστυχώς και φέτος η ύφεση θα είναι βαθύτερη απ’ όσο είχε προβλεφθεί και η ανεργία υψηλότερη. Αφετηρία είναι το γεγονός, όπως είπαμε, ότι η χώρα έχει σταθερή κυβέρνηση. Αυτό δεν σημαίνει ούτε ότι ταυτιζόμαστε ούτε ότι δεν θα ασκούμε κριτική, όταν διαφωνούμε.

Οι παρούσες συνθήκες, άλλωστε, ενδείκνυνται για να αναδειχθεί και ο ουσιαστικός ρόλος της Βουλής. Σημειώνω και τονίζω την αναβάθμιση του ρόλου του Βουλευτή πέρα από διαχωριστικές και κομματικές γραμμές, όπως τις γνωρίσαμε μέχρι τώρα.
Θέλω να ξεκαθαρίσω στο σημείο αυτό ότι οι αποφάσεις για τις όποιες μεταρρυθμίσεις τις οποίες είχαμε πάρει στο παρελθόν και μάλιστα, με πρωτοφανή πλειοψηφία -θυμάμαι τη μεταρρύθμιση για τα πανεπιστήμια- δεν μπορεί να τίθενται εν αμφιβόλω από τους Υπουργούς της ίδιας της Κυβέρνησης.

Για παράδειγμα, ο κ. Παπαθεοδώρου, που είναι σήμερα Υφυπουργός της σημερινής Κυβέρνησης, τον οποίο εγώ θυμάμαι ότι λυσσαλέα είχε αντιταχθεί σε αυτή τη μεταρρύθμιση -η οποία προέβλεπε ουσιαστικά να υπάρχει χρηματοδότηση σε σχέση με την αξιολόγηση των πανεπιστημίων- δεν μπορεί σήμερα να συμπεριφέρεται σαν συνδικαλιστής.

Τότε βεβαίως ήταν Πρόεδρος των Πρυτάνεων, αλλά σήμερα είναι Υπουργός σε μία υπεύθυνη Κυβέρνηση.
Το πραγματικό δίλλημα, κύριοι συνάδελφοι, είναι μεταρρυθμίσεις ή ακινησία. Σε αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε βήμα πίσω.  Πάρα πολλές φορές, κάθε μέρα, μήνες τώρα ακούμε για τις δεσμεύσεις που πρέπει να υλοποιήσουμε και δεν έχουμε κάνει. Άκουσα από τον Πρωθυπουργό στις χθεσινές προγραμματικές δηλώσεις μέτρα που πολλά είναι ήδη ψηφισμένα από προηγούμενες κυβερνήσεις στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου.

Δεν θα αναφερθώ στο πόθεν έσχες και την πρωτοβουλία του Προέδρου κυρίου Κακλαμάνη που κι εγώ είχα υπογράψει τότε ή στην κατάσχεση της περιουσίας που ήδη έχει ψηφιστεί στην προηγούμενη Βουλή.

Στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων -που κι εγώ πιστεύω ότι έπρεπε να πάμε πιο γρήγορα- θέλω να θυμίσω ότι ο στόχος είναι 19 δισεκατομμύρια, 3 δισεκατομμύρια για τη χρονιά που μόλις τελειώνει και νομίζω ότι θα είμαστε ευχαριστημένοι αν πιάσουμε έστω ένα στόχο 500 εκατομμυρίων. Κακώς αναστείλαμε τις διαδικασίες αυτές τους τελευταίους προεκλογικούς μήνες, όχι με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ θυμίζω, γιατί οι εκπρόσωποι τους στο διοικητικό συμβούλιο του ταμείου ήταν αντίθετοι.

Πώς όμως μπορείτε να λέτε ότι θέλετε την ανάπτυξη –και απευθύνομαι στο ΣΥΡΙΖΑ- όταν σαμποτάρετε κάθε επενδυτική πρωτοβουλία; Είστε αντίθετοι στην αξιοποίηση του Ελληνικού, είστε αντίθετοι στο fast track, είστε αντίθετοι στην άρση του καμποτάζ. Πώς θα έρθουν οι θέσεις εργασίας;

Στα ζητήματα υγείας, για τον οποίο τομέα έχω και ευθύνη, το ΠΑΣΟΚ που ίδρυσε το ΕΣΥ και το κοινωνικό κράτος βρέθηκε αντιμέτωπο με στρεβλώσεις του ίδιου του συστήματος. Οφείλουμε να αναστρέψουμε το παράδοξο της κοινωνικής πολιτικής που έγινε με επιδόματα. Είχε δίκιο ο Υπουργός Οικονομικών. Έχουμε υψηλές κοινωνικές δαπάνες, σαν ποσοστό του ΑΕΠ αγγίζει το 25%. Την ίδια στιγμή όμως έχουμε υψηλό ποσοστό φτώχειας γιατί τα λεφτά δεν φτάνουν σε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη.

Τα αίτια είναι πολλά, τα ξέρετε, από τις συντάξεις μαϊμού, από τη μεγάλη εισφοροδιαφυγή, από την αλόγιστη συνταγογράφηση φαρμάκων, τα κρατικά νοσοκομεία χωρίς διπλογραφικά και ούτω καθ’ εξής.

Σε όλα αυτά το ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να δώσει μία λύση έστω κι αν δεν υπήρχε συνεργασία ούτε με γιατρούς ούτε με φορείς ούτε με κόμματα και κατανοώντας ότι σε ένα μεταβατικό στάδιο πράγματι υπήρχε απίστευτη ταλαιπωρία για τον πολίτη προχώρησε στη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ, ένα χρόνιο αίτημα για ενιαία πρωτοβάθμια φροντίδα, όπου βέβαια θα πρέπει να προχωρήσουμε σε αλλαγές και σε σχέση με τον τρόπο αμοιβής των γιατρών και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών.
Έκανε το ΚΕΠΑ ώστε να δίνονται αναπηρικές συντάξεις επιτέλους με έναν αντικειμενικό τρόπο.

Βέβαια θα θυμίσω τον τομέα της φαρμακευτικής δαπάνης όπου είχαμε το μεγάλο πάρτι τα προηγούμενα χρόνια. Το ξέσπασμα της κρίσης βρήκε το ελληνικό δημόσιο να διαθέτει ετησίως 5,6 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή δύο φορές περισσότερα απ’ ό,τι χώρες με τον ίδιο πληθυσμό, όπως το Βέλγιο και η Πορτογαλία. Το 2011 η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη έκλεισε στα 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ, μειωμένη δηλαδή κατά 35% σε σχέση με το 2009.

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση που θα πρέπει να προχωρήσει, η μηχανογράφηση με ενιαίο σύστημα για τα νοσοκομεία κι ένα σύστημα κεντρικών προμηθειών θα πρέπει να είναι από τα ζητήματα που θα τύχουν προσοχής της Κυβέρνησης για αλλαγές και βελτιώσεις. Ακόμα και η αλλαγή στον τρόπο εισαγωγής των νέων γιατρών σε ειδικότητες, που το είχαμε δει, δεν ψηφίστηκε στην προηγούμενη κυβέρνηση του κυρίου Παπαδήμου, όχι από δική μας ευθύνη.

Κλείνω και λέω ότι ήρθε η ώρα να κάνουμε τα λόγια πράξη. Τώρα που η συζήτηση στην Ευρώπη φαίνεται να αλλάζει δεν πρέπει να βρεθούμε εμείς εκτός. Η Ελλάδα θα πρέπει να δείξει την ετοιμότητα για θαρραλέα και γρήγορη προώθηση όλων αυτών των διαρθρωτικών αλλαγών, όχι για τους Ευρωπαίους αλλά για εμάς του ίδιους.

Αν τώρα δεν είναι η ώρα της εθνικής ενότητας, τότε πότε είναι; Το πολιτικό  προσωπικό πρέπει να βγει έξω από τα τείχη των κομματικών μαγαζιών. Μπορεί να το κάνει; Η ρήξη με τις πρακτικές του παρελθόντος, με το παρασιτικό και πελατειακό κράτος θα πρέπει να γίνει τώρα και θα πρέπει να γίνει αμετάκλητα.

Ψηφίζουμε και στηρίζουμε αυτήν την Κυβέρνηση.
Σας ευχαριστώ.