Η Δημοτική Φιλαρμονική Λαμίας, ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση του Δήμου της ΄΄Ηρωικής΄΄ πόλεως της Νάουσας, θα συμμετέχει στις εκδηλώσεις για την 190η Επέτειο του Ολοκαυτώματος στην Νάουσα, το Σάββατο 21 Απριλίου και την Κυριακή 22 Απριλίου.

Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων, την Κυριακή 22 Απριλίου ώρα 12:00 το μεσημέρι η Δημοτική Φιλαρμονική Λαμίας και η Φιλαρμονική Εταιρεία Νάουσας, θα συμμετέχουν από κοινού στη ερμηνεία του εμβατηρίου για το Ολοκαύτωμα της Νάουσας, σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση σε σύνθεση του Αρχιμουσικού της Δημοτικής Φιλαρμονικής Λαμίας κ.Δημητρίου Μαντά και σε στίχους του Μουσικού κ. Θεοφάνη Ράπτη ως ελάχιστο φόρο τιμής από τη Δημοτική Φιλαρμονική Λαμίας στην Ηρωική Πόλη της Νάουσας.

Άννα Παππά, Υποψήφια Εύβοιας ΝΔ 2019 Ιούλιος

Το Πρόγραμμα των εμφανίσεων της Δημοτικής Φιλαρμονικής Λαμίας έχει ως εξής:

Σάββατο 21 Απριλίου
Το απόγευμα ώρα 7:00μ.μ η Δημοτική Φιλαρμονική Λαμίας θα συνοδεύσει τη Λιτανεία που θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο της Νάουσας.

Κυριακή 22 Απριλίου
Το πρωί ώρα 11:15π.μ η Δημοτική Φιλαρμονική Λαμίας θα συμμετέχει στο τρισάγιο που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο της θυσίας.
Το μεσημέρι ώρα 12:00 η Δημοτική Φιλαρμονική Λαμίας και η Φιλαρμονική Εταιρεία Νάουσας, θα συμμετέχουν από κοινού στην πρώτη ερμηνεία του εμβατηρίου για το Ολοκαύτωμα της Νάουσας που θα πραγματοποιηθεί στο πλακόστρωτο του Δημοτικού Πάρκου Νάουσας.
Στο πρόγραμμα εκδηλώσεων συμπεριλαμβάνεται η μεγάλη παρέλαση ώρα 12:30μ.μ που θα συμμετέχουν η Δημοτική Φιλαρμονική Λαμίας, η Φιλαρμονική Εταιρεία Νάουσας καθώς επίσης οι πολιτιστικοί σύλλογοι, μαθητές και στρατιωτικά τμήματα που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο μπροστά από το Ηρώο της πόλης.

* ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Τον Φεβρουάριο του 1822 η Νάουσα και η ευρύτερη περιοχή έγιναν το επίκεντρο της μεγάλης εξέγερσης κατά του τουρκικού ζυγού. Ακολούθησαν σκληρές μάχες με τους Τούρκους , στις οποίες οι Ναουσαίοι αντιστάθηκαν ηρωικά.
Η πολιορκία της πόλης ήταν ασφυκτική και η αντίστασή της κάμφθηκε στις 22 Απριλίου του ίδιου χρόνου. Οι Τούρκοι κυρίευσαν την πόλη. Ακολούθησαν σφαγές, λεηλασίες και πυρπολισμοί, ενώ ταυτόχρονα ήταν απερίγραπτες οι σκηνές αυτοθυσίας και ηρωισμού των Ναουσαίων. Οι γυναίκες της Νάουσα ς αρνούμενες να συλληφθούν και να ατιμωθούν, έπεσαν μαζί με τα παιδιά τους στο γκρεμό του ποταμού Αράπιτσα και 1.241 Ναουσαίοι σφαγιάσθηκαν αρνούμενοι την υποταγή.
Για τη γενναία αντίσταση, τον αγώνα και την θυσία των Ναουσαίων, η Νάουσα φέρει τον τίτλο της Ηρωικής Πόλης με διάταγμα του 1955.

 Χαιρετισμός του Δημάρχου Λαμιέων
 Γιώργου Κοτρωνιά
για το Εμβατήριο ΄΄ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ΄΄

H Δημοτική Φιλαρμονική Λαμίας, μια από τις παλαιότερες Φιλαρμονικές της Ελλάδας (1896) έχει να επιδείξει μέχρι σήμερα ένα σημαντικό και ποικίλο έργο που τιμά και καταξιώνει την πόλη μας στον τομέα του Πολιτισμού τόσο στην χώρα μας όσο και το εξωτερικό.
Άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη και την ιστορία της βαδίζει στον δεύτερο αιώνα ζωής της και μας κάνει να νοιώθουμε υπερήφανοι για άλλη μια φορά, αφού ευαισθητοποιημένη από την θυσία του Ολοκαυτώματος της Νάουσας ετοίμασε και παρουσιάζει το εμβατήριο ΄΄ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ΄΄ υπό την διεύθυνση και σύνθεση του αρχιμουσικού Δημητρίου Μαντά σε στίχους του Θεοφάνη Ράπτη.
Ως Δήμαρχος Λαμιέων, νοιώθω ιδιαίτερη χαρά και τιμή που προλογίζω και παραδίδω σήμερα, στο Δήμο Νάουσας αυτό το εμβατήριο που στο εξής θα πλαισιώνει τις εκδηλώσεις του Ολοκαυτώματος αλλά και των Εθνικών επετείων και θα συμβάλλει στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο πόλεων.
Είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής σ΄ εκείνους που χάθηκαν, που βασανίστηκαν, που πείνασαν.
Είναι υποχρέωση μας να βαδίσουμε στηριγμένοι στην ιστορική μας κληρονομιά και καθήκον μας να μεταλαμπαδεύσουμε στη νέα μας γενιά τα Εθνικά ιδανικά, την αγάπη για την πατρίδα, την χώρα των πατέρων μας, τη γενέτειρα γη.
Ας είναι αιώνια η μνήμη και η τιμή των μαρτύρων του τόπου αυτού.