Ο Τζαβάρας Γιάννης, μέλος της Επιτροπής Αγώνα για το Νερό (Αυλίδας) και επικεφαλής της Δ.Α.Σ. Δήμου Αυλίδας καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το θέμα του εξασθενούς χρωμίου στο νερό αλλά και τη στάση του Δημοτικού Συμβουλίου στο πρόβλημα, ενώ αναφέρεται και στη τελευταία συνεδρίαση που προκλήθηκε κατόπιν αιτήματος του Υπουργού, Κώστα Μαρκόπουλου. Η ανακοίνωση του Γιάννη Τζαβάρα έχει ως εξής:

«Έχει περάσει ήδη 1,5 χρόνος από την ανίχνευση εξασθενούς χρωμίου στο δίκτυο νερού της Αυλίδας και όλα δείχνουν ότι τα συμφέροντα των βιομηχάνων και των υπολοίπων πλουτοκρατών που ευθύνονται γι’ αυτή τη μόλυνση δεν κινδυνεύουν. Από την άλλη κινδυνεύει η υγεία όσων ζουν και εργάζονται στη περιοχή της Αυλίδας αλλά και πολλών άλλων γειτονικών περιοχών (αν όχι όλων).
Αυτό είναι το κεντρικό συμπέρασμα που θα έπρεπε να βγάλει κανείς από το Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Αυλίδας την Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009. Σε κλίμα συναίνεσης ο απεσταλμένος της κυβέρνησης κ. Μαρκόπουλος, σε κλίμα συναίνεσης και όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, σύσσωμοι σαν μια γροθιά! Σε κλίμα συναίνεση ώστε για μία ακόμη φορά να μη θιγούν τα συμφέροντα των λίγων. Μέχρι σήμερα φρόντιζαν γι’ αυτό όλοι τους.
Οι κυβερνήσεις του δικομματισμού επέτρεπαν και επιτρέπουν η παραγωγική διαδικασία των βιομηχανιών να γίνεται με ολέθριες συνέπιες για το περιβάλλον, χωρίς φίλτρα, χωρίς έλεγχο, χωρίς μέτρα ασφαλείας. Οι τοπικοί άρχοντες στο ίδιο μήκος κύματος δεν ενόχλησαν ποτέ κανένα κεφαλαιοκράτη που επιβάρυνε την περιοχή, αντίθετα τους παρείχαν κάθε διευκόλυνση. Πως αλλιώς μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς τη δήλωση του δημάρχου Αυλίδας ότι η κατάσταση στο περιβάλλον έχει βελτιωθεί, αναγνωρίζοντας στον όμιλο Λαυρεντιάδη, «το ενδιαφέρον που επιδεικνύει… προς αυτή την κατεύθυνση»! (POLIS 1ος/2008) Πως αλλιώς μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς τις αποφάσεις του Δ.Σ. για αυξήσεις σε όλα τα τέλη, εκτός από το περιβαλλοντικό τέλος που αφορά τις βιομηχανίες.
Η τελευταία απόφαση μάλιστα ήταν και ομόφωνη. Άλλωστε και οι αντιπολιτευόμενοι έχουν δείξει τίνος τα συμφέροντα εξυπηρετούν όταν κατά το παρελθόν ήταν αυτοί στην πλειοψηφία του δήμου. Μία από τα ίδια ήταν!!!
Σήμερα σε ρυθμούς συναίνεσης η κυβέρνηση βάζει πρόστιμα ενώ η ρύπανση συνεχίζεται χωρίς σταματημό. Μαζί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση του Δήμου Αυλίδας προσπαθούν να μας πείσουν ότι με ένα ταχυδιυλιστήριο θα λυθεί το πρόβλημα ή έστω ότι το νερό θα είναι λίγο καλύτερο από αυτό που πίνουμε σήμερα. Φτιάχνουν χαρτιά, ροκανίζουν το χρόνο και προσφέρουν δόσεις τοξικών στον κόσμο και επικερδή χρόνο στους ρυπαντές.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο Αυλίδας από την ημέρα που συζητήθηκε το ταχυδιυλιστήριο και ο αγωγός σύνδεσης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι έχουν ξεχυθεί στους εργολάβους για να φέρουν προσφορές και ο καθένας προτείνει τη δικιά του(;).
Για το πρόβλημα της ποιότητας του νερού, για τα όρια του εξασθενούς χρωμίου δεν μας είπαν που ρώτησαν για να μάθουν. Να πληροφορήσουμε λοιπόν ότι σε ότι αφορά τα ταχυδιηλιστήρια, αυτά δεν μπορούν να παράγουν εξασφαλισμένης ποιότητας νερό. Αυτό μπορεί να εξακριβωθεί με μια βόλτα στους γύρω δήμους που λειτουργούν τέτοια ταχυδιυλιστήρια. Σε κάποιες περιπτώσεις 2 με 3 ημέρες την εβδομάδα δεν μπορούν να ανοίξουν τις βρύσες τους γιατί βγάζουν καφετί νερό, σε άλλες περιπτώσεις μυρίζει ή έχει αυξημένη ποσότητα χλωρίου, ενώ δεν γίνονται μετρήσεις για την ποιότητα του νερού στην έξοδό του, δεν υπάρχει προσωπικό σε 24ωρη βάση κ.τ.λ..
Όσο για τα όρια του εξασθενούς χρωμίου παραπέμπουμε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στις ανακοινώσεις που έχουν βγάλει Ιατρικοί σύλλογοι (Θήβας κ.α.) της ευρύτερης περιοχής, στον κ. Παντελόγου χημικό μηχανικό που έχει ασχοληθεί με το θέμα σε μεγάλη έκταση. Αν δεν φτάνουν αυτά υπάρχει και απόφαση δικαστηρίου της Θήβας από το καλοκαίρι του 2008 που κάνει δεκτό ότι νερό με περιεκτικότητα σε εξασθενές χρώμιο από 1 έως 49 μg/lt είναι ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση. Κυβέρνηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν τα γνωρίζουν αυτά;
Το πρόβλημα του νερού μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσα από την οργάνωση του λαού. Σε συνδυασμό με διεκδικήσεις για όλα τα άλλα μικρά και μεγάλα προβλήματα που κάνουν τη ζωή μας δύσκολη. Την οργανωμένη δράση μέσα από σωματεία, συλλόγους, φορείς που θα έχουν ξεκάθαρο χαρακτήρα, δεν θα είναι και με τον θύτη και με το θύμα.
– Θα καταδεικνύουν τους ενόχους, τις γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις αλλά και όλους όσους ασπάζονται αυτό το δρόμο ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ευημερίας για τους λίγους και της φτώχειας για τους πολλούς.
– Θα δείχνουν το δρόμο για την οριστική λύση του προβλήματος που είναι η διεκδίκηση για Κεντρική διαχείριση του νερού από δημόσιο – ενιαίο φορέα που δεν θα λειτουργεί με κριτήρια Ανωνύμου Εταιρίας. Θα αντιμετωπίζει το νερό ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα.
– Θα διεκδικούν κεντρικό διυλιστήριο στην περιοχή με την ευθύνη του κράτους που πρέπει να πληρώσει το μάρμαρο και να το εισπράξει από τους πλουτοκράτες που ευθύνονται. Έως τότε να κηρυχτεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να παρέχεται δωρεάν καθαρό νερό σε όσους ζουν και εργάζονται εδώ.
Τέτοιου είδους αιτήματα πρέπει να έχουν οι φορείς που θα συσπειρώνουν τη δράση μας. Για να υπάρχει προοπτική στην όποια διεκδίκηση, να μη κολυμπάει σε θολά νερά. Τέτοιου είδους χαρακτηριστικά έχει η Επιτροπή Αγώνα για το Νερό στην περιοχή της Αυλίδας, η Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση (Δ.Α.Σ.) στο Δήμο της Αυλίδας, η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συσπείρωση στο Νομό της Εύβοιας.
Η συσπειρωμένη δράση μας μέσα από αυτούς τους φορείς αλλά και άλλους με αυτά τα χαρακτηριστικά είναι η μοναδική διέξοδος για τους εργαζόμενους και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα. Οι πολλοί είχαν, έχουν και θα έχουν πάντα τη δυνατότητα να αλλάξουν την κατάσταση».