Πραγματοποιήθηκε στη Ν.Αρτάκη, συνέλευση εκπροσώπων των συλλόγων περιβάλλοντος & των κινήσεων πολιτών, με μοναδικό θέμα συζήτησης, την περιβαλλοντική κρίση στην Κεντρική Εύβοια. Ευθύνη επέρριψε το Δίκτυο, σε τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση για συγκάληψη του χρόνιου προβλήματος και όσων των δημιούργησαν, ονοματίζοντας τη ΛΑΡΚΟ ως την κύρια πηγή μόλυνσης.

Ειδικότερα αναπτύχθηκε έντονος προβληματισμός για την διαχρονικότητα του περιβαλλοντικού εγκλήματος στην περιοχή, με την τοξική ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα και των εδαφών, λόγω της ανεξέλεγκτης δραστηριότητας ορισμένων βιομηχανικών και πτηνοτροφικών επιχειρήσεων, χοιροστασίων και σφαγείων στην περιοχή του Πισσώνα, της Νέας Αρτάκης και της Μεσσαπίας. Επίσης υπογραμμίσθηκε ότι ο τρόπος εκμετάλλευσης και εξόρισης καθιστούν την ΛΑΡΚΟ έναν από τους βασικούς ρυπαντές στην περιοχή και στον Ευβοϊκό Κόλπο, για την τοξική ρύπανση. Το σύστημα εξουσίας όμως που έχει επιβάλλει στην περιοχή, δημιουργεί ένα σύνθετο πλαίσιο διαπλοκής με την τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, δηλαδή ένα σύστημα συγκάλυψης και συνενοχής.

Γιάννης Μπουροδήμος, Υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας ΚΙΝΑΛ - 2019

Κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι το πρόβλημα της ρύπανσης αφορά την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Εύβοιας (Μεσσαπία, Αρτάκη, Χαλκίδα, Ανθηδώνα, Αυλίδα, Ληλάντιο) αφού ο υδροφόρος ορίζοντας (07-24) είναι ενιαίος. Άρα το καμπανάκι του εξασθενούς χρωμίου και των άλλων τοξικών μετάλλων, χτυπάει για όλη την περιοχή, για όλες τις κοινωνίες, την τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση αλλά και την κεντρική εξουσία.

Οι προτάσεις που κατατέθηκαν συνοπτικά και που αποτελούν ένα πλαίσιο αγώνα είναι:

 1. Παροχή καθαρού και υγιεινού νερού για όλους τους κατοίκους του διαμερίσματος της Κεντρικής Εύβοιας είτε με την δημιουργία κεντρικού διυλιστηρίου για την υδροδότηση της περιοχής, είτε με άλλο τρόπο.
 2. Διακρίβωση όλων των ρυπαντών και όσων μετέφεραν τοξικά απόβλητα στην περιοχή και εκτός των άλλων επιπτώσεων που προβλέπει ο νόμος, να πληρώσουν για την επανόρθωση της ρύπανσης που έχουν προκαλέσει.
 3. Εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας με κλείσιμο των δραστηριοτήτων όσων συνεχίζουν τη ρύπανση.
 4. Υλοποίηση επιστημονικής επιδημιολογικής μελέτης για την περιοχή, ώστε να διαπιστωθεί η ακριβής έκταση των επιπτώσεων στην υγεία των κατοίκων και μέτρα για την αντιμετώπισή τους.
 5. Μέτρα για μια μακροχρόνια εξυγίανση της γης με την άμεση διακοπή της ρύπανσης και την προστασία της αγροτικής παραγωγής

Αναλυτικές προτάσεις έχουν κατατεθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και αναμένεται άμεσα η εξαγγελία συγκεκριμένων μέτρων από την ίδια την Υπουργό Περιβάλλοντος, όπως έχει δεσμευτεί κατά το παρελθόν και μάλιστα με επίσκεψη της στην περιοχή μας.

Μετά το τέλος της συζήτησης συγκροτήθηκε ανοικτή επιτροπή αγώνα με την συμμετοχή εκπροσώπων των φορέων της περιοχής και άλλων πολιτών, η οποία σε συνεργασία με τους τοπικούς συλλόγους και επιτροπές αγώνα, θα οργανώσει τον αγώνα για καθαρό νερό στους κατοίκους και το οριστικό σταμάτημα της ρύπανσης της περιοχής με κάθε νόμιμο μέσο και κυρίως με την ενεργοποίηση των πολιτών.