Συνέντευξη της βουλευτή Φωκίδας, Αφροδίτης Παπαθανάση δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΒΡΑΔΥΝΗ», το Σάββατο.

Κάθε συμμετοχή είναι πολύτιμη και ουσιαστική, τόνισε η Βουλευτής Φωκίδας του ΠΑΣΟΚ Αφροδίτη Παπαθανάση, εν όψει των εσοκομματικών εκλογών της 18ης Μαρτίου.
Όσο για τις μετεκλογικές συνεργασίες , αυτές θα πρέπει να δομηθούν σε ρεαλιστική βάση για την προσπάθεια ανάταξης της Χώρας , απέναντι στον κάθε είδους λαϊκισμό και με βασική κεντρική επιλογή την Ελλάδα του ευρώ.

1. Πηγαίνετε την Κυριακή στις κάλπες με ένα και μόνο υποψήφιο. Που βάζετε τον πήχη για τη συμμετοχή και τη συμβολή των απλών φίλων και μελών του κόμματος σε αυτή την εκλογική διαδικασία;

«Κάθε φίλος και κάθε μέλος με την συμμετοχή του συμβάλλει στην ενότητα και στην δύναμη που έχει ανάγκη σήμερα η παράταξή μας . Οι συνθήκες είναι δύσκολες και για αυτό περισσότερο από ποτέ οφείλουμε να απαντήσουμε με ρεαλισμό και ειλικρίνεια στις ανάγκες των εποχών. Άρα , κάθε συμμετοχή είναι πολύτιμη και ουσιαστική».

2. Έχουν εκφραστεί ενστάσεις για τη μια και μόνο υποψηφιότητα, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι ευνοούνται οι φυγόκεντρες δυνάμεις στο κόμμα. Ποια κατά την άποψη σας είναι τα υπέρ και τα κατά της μιας υποψηφιότητας;

«Στην πλέον κρίσιμη περίοδο για την Χώρα , τους Πολίτες και την Δημοκρατική Παράταξη είναι – ακόμη μεγαλύτερο – λάθος οι προσωπικές στρατηγικές και οι στρατηγικές εξόδου , οι φυγόκεντρες δυνάμεις που αναφέρετε.
Πολλοί θα θέλαμε πάνω από μια υποψηφιότητα , οι υποψήφιοι όμως οφείλουν και αυτοί να διαμορφώνουν τους όρους της πολιτικής τους παρουσίας , σύμφωνα με τους όρους και κανόνες που όλοι έχουμε συμφωνήσει».

3. Πιστεύετε ότι κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που είχαμε τα δυο τελευταία χρόνια ήταν σοσιαλιστική ή ήταν κάτι άλλο;

«Η «ακινησία» δεκαετιών , οι αλλαγές στο κράτος που δεν έγιναν, οι στρεβλώσεις που δεν αντιμετωπίσαμε , τα λάθη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και τα λάθη των κυβερνήσεων της Ν.Δ. , ειδικά τα λάθη της περιόδου 2004-2009 , το διπλάσιο χρέος και το διπλάσιο έλλειμμα , όλη αυτή η κατάσταση «έσκασε» στα χέρια της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ το 2009.
Πήραμε επώδυνα για τους πολίτες μέτρα απέναντι στις αρχές και στις αξίες μας».

4. Υπήρχε εναλλακτική;

«Οι θυσίες των πολιτών, μας έφεραν έως εδώ , σε νέο δανεισμό από θεσμικούς εταίρους και σε απομείωση του χρέους κατά 105 δις.
Η εναλλακτική ήταν η διεθνής απομόνωση της χώρας για δεκαετίες και συνθήκες ασύντακτης χρεοκοπίας.
Τα μέτρα δεν κρίνονται από το τι θέλω, κρίνονται από τις συνθήκες – και εμείς ζήσαμε και ζούμε συνθήκες οικονομικού πολέμου».

5. Διεξάγεται μια ολόκληρη συζήτηση για το τι θα συμβεί μετά τις εκλογές. Γίνεται λόγος για εθνική συνεννόηση ή ακόμη και για μετεκλογική συνεργασία με τη ΝΔ. Αν η ΝΔ βγει πρώτη εκλογική δύναμη πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συνεργαστεί μαζί της;

«Η επόμενη Βουλή και Κυβέρνηση έχουν να υλοποιήσουν δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις , συγκεκριμένους οικονομικούς και δημοσιονομικούς στόχους και σαφή χρονοδιαγράμματα , σημεία ,που ο ρυθμός υλοποίησης τους θα επηρεάσει την χρηματοδότηση, την δανειακή χρηματοδότηση, της χώρας. Αυτοδυναμία δεν διαφαίνεται με τις παρούσες μετρήσεις για κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα . Ούτε η πρωτιά της Ν.Δ. είναι προδιαγεγραμμένη σε ένα τόσο ρευστό πολιτικό περιβάλλον.
Οι όποιες συνεργασίες θα πρέπει να δομηθούν σε ρεαλιστική βάση για την προσπάθεια ανάταξης της Χώρας , απέναντι στον κάθε είδους λαϊκισμό και με βασική κεντρική επιλογή την Ελλάδα του ευρώ».

6. Η παρατεταμένη ύφεση έχει οδηγήσει σε σημαντικότατες περικοπές και τεράστιες θυσίες τον ελληνικό λαό, που βλέπει κάθε μέρα να του ζητούν ακόμα μεγαλύτερες θυσίες. Τι μπορεί να αλλάξει στην εικόνα αυτή το ΠΑΣΟΚ;

«Το ΠΑΣΟΚ και η Κυβέρνηση όφειλαν να έχουν ήδη εφαρμόσει μέτρα προστασίας των αδυνάτων. Για κάθε επώδυνο μέτρο θα έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί πολιτικές αντιρρόπησης. Παράλληλα η αλλαγή της εικόνας δεν θα μπορέσει να υπάρξει αν δεν υπάρξει ρεαλισμός , σταθεροποίηση της κατάστασης , ρευστότητα και ανάπτυξη.
Τώρα , σε συνέχεια της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου , με το PSI , το νέο δάνειο και τις συνολικές ρυθμίσεις μείωσης επιτοκίων και παράτασης της λήξης των ομολόγων και το νέο δάνειο , τίθενται νέες αλλά όχι αυτονόητες ευκαιρίες στο τραπέζι . Υπάρχει δύσκολο έργο μπροστά μας και άμεσα και σε βάθος ετών , έργο μεταρρυθμίσεων , έργο μέτρων συνοχής , μέτρων απέναντι στην ανεργία και μέτρων για την παραγωγική αναδιάρθρωση της Χώρας».

7. Ποια είναι η άποψή σας για το νέο κόμμα που ίδρυσαν η κ. Κατσέλη και ο κ. Καστανίδης;

«Θα περίμενα τα στελέχη αυτά να μείνουν μαζί μας και παλέψουν την θέση και την άποψη τους εντός του ΠΑΣΟΚ».

8. Διαβάσατε την πολική πλατφόρμα που δημοσιοποίησε ο κ. Ραγκούσης; Που συμφωνείτε ή που διαφωνείτε;

«Πολλά στελέχη της παράταξης παρουσιάζουν θέσεις και προτάσεις για το σήμερα και το αύριο της Χώρας και αυτό είναι θετικό γιατί συμβάλλει στην νέα ανάγνωση των πραγμάτων που όλο το πολιτικό δυναμικό χρειάζεται. Κρινόμαστε όμως από την πορεία , τις επιλογές μας και το έργο μας καθημερινά».

 


 

Ακολουθείστε μας στο Google News