Ο Δήμαρχος Κονιστρών, Δημήτρης Παπαναστασίου παραχώρησε συνέντευξη στο eviaportal.gr και μίλησε τόσο για το Σχέδιο Καλλικράτης, τι πιστεύει για τη συνένωση των Δήμων της περιοχής, τα προβλήματα του Δήμου του, αλλά και τα προσωπικά του σχέδια, αφού δεν τον αφήνουν αδιάφορο οι αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Eviaportal. Θεωρείτε ότι το σχέδιο Καλλικράτης θα βοηθήσει την περιοχή σας να αναπτυχθεί ή θα διαιωνίσει προβλήματα τοπικά;
Δ.Π. Το Σχέδιο – Καλλικράτης είναι μια ιστορική μεταρρύθμιση για την πατρίδα μας, αν εφαρμοστεί όπως σχεδιάστηκε και δοθούν από το Κράτος οι αναγκαίοι οικονομικοί πόροι. Με την μεταρρύθμιση αυτή (Π-Καλλικράτης) προβλέπεται η αναμόρφωση της Διοίκησης, η αλλαγή των σχέσεων Κράτους – Πολίτη, η καθιέρωση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, η κατάργηση των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και η συνένωση των Δήμων σε άλλους ισχυρούς, αποτελεσματικούς και βιώσιμους που θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τον πολίτη στον τόπο του για όλες τις συναλλαγές του με τις Υπηρεσίες και θα αποτελέσουν τον πολιορκητικό κριό για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Άλλωστε το Π-Καλλικράτης έχει αξιολογηθεί θετικά, με επιμέρους παρατηρήσεις από τα συλλογικά όργανα της Τ.Α. και η θεσμοθέτηση του ήταν αίτημα της Τ.Α. για πολλά χρόνια.
Το κρίσιμο ζήτημα είναι τι είδους Δήμοι θα δημιουργηθούν. Αν είναι μικροί και θνησιγενείς χωρίς προοπτική ή μεγάλοι πληθυσμιακά, ισχυροί και βιώσιμοι και με αναπτυξιακή προοπτική. Στην πρώτη περίπτωση θα διαιωνισθούν και θα χειροτερέψουν τα προβλήματα. Στην δεύτερη περίπτωση δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ανάπτυξης, εφόσον βέβαια και οι Δημοτικές αρχές που θα προκύψουν, θα έχουν την βούληση και τις δυνατότητες να εργασθούν για να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που δίνει το Π-Καλλικράτης.

Eviaportal. Πιστεύετε ότι πρέπει να υπάρξει συνένωση περισσότερων Δήμων στην περιοχή σας; (ποια πρόταση υιοθετείτε για την περιοχή σας και πώς σχολιάζετε την προσπάθεια η Κύμη να διατηρήσει την αυτονομία της;)
Δ.Π. Πίστευα από την εποχή του Ι. Καποδίστρια και εξακολουθώ να πιστεύω ότι για να μπορέσει να ανταποκριθεί ένας ΟΤΑ στις νέες εξελίξεις πρέπει να είναι πληθυσμιακά επαρκής και οικονομικά αυτάρκης. Αυτές τις απαιτήσεις ικανοποιεί για την περιοχή μας ένας μεγάλος Δήμος με την συνένωση των Δήμων Αυλώνος, Δυστίων, Κονιστρών, Κύμης και Ταμυνέων. Το ζήτημα της έδρας είναι το πλέον ασήμαντο, μπροστά στα κέρδη που θα έχει μια περιοχή από την αποκέντρωση των υπηρεσιών και την ανάπτυξή της. Η φιλοσοφία του Π-Καλλικράτης και το ζητούμενο είναι να ενώσει και να συσπειρώσει τους κατοίκους, μπροστά στα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και σ’ αυτά που έρχονται από την μεγάλη οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας. Επομένως λέμε ΝΑΙ στην ενότητα και την προοπτική και ΟΧΙ στο διχασμό, την παραπληροφόρηση και την απομόνωση που θέλουν κάποιοι να μας οδηγήσουν.
Με την κατάργηση των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, την μεταφορά αρμοδιοτήτων στους νέους Δήμους και την σαφή κατεύθυνση να δημιουργηθούν οι καταργούμενες υπηρεσίες στους νέους Δήμους ώστε να εξυπηρετείται ο πολίτης στον τόπο του, θα πρέπει αυτοί να είναι οικονομικά ισχυροί για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στο βάρος της λειτουργίας των νέων υπηρεσιών. Αν αυτό δεν συμβεί τότε οι πολίτες θα πρέπει να μεταβαίνουν για εξυπηρέτηση στην έδρα του Νομού (Χαλκίδα) και έτσι θα βρει εφαρμογή η παροιμία «άλλαξε ο Μανωλιός, και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς».

Eviaportal. Συμφωνείτε με το σχέδιο Καλλικράτης, όπως αυτό παρουσιάστηκε; (ως προς τους πόρους και τις αρμοδιότητες και τις αλλαγές που θα επιφέρει στην τοπική αυτοδιοίκηση)
Δ.Π. Με το σχέδιο Καλλικράτης συμφωνούμε στην φιλοσοφία αλλά έχουμε κάνει αρκετές παρατηρήσεις και περιμένουνε το τελικό σχέδιο για να τοποθετηθούμε.

Eviaportal. Στα χρόνια της θητείας σας ως Δήμαρχος, ποια ζητήματα του Δήμου προωθήσατε και ποια θεωρείτε ως τα πιο σημαντικά που πετύχατε;

Δ.Π. Από τότε που ασχολήθηκα με τα κοινά, στόχος μου ήταν να προσφέρω κατά το δυνατό τις καλύτερες υπηρεσίες στον τόπο μου και στους πολίτες, χωρίς καμία απολύτως διάκριση. Έτσι εξακολουθώ να λειτουργώ ως Δήμαρχος, στοχεύοντας στην εξυπηρέτηση του πολίτη, στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του, στην επίλυση των προβλημάτων που τον ταλανίζουν με γνώμονα πάντα την ισονομία και την δρομολόγηση της ανάπτυξης με παρεμβάσεις και έργα υποδομής τα οποία ήταν σχεδόν ανύπαρκτα όταν ξεκίνησα την θητεία μου. Σήμερα είναι ορατές από κάθε καλόπιστο πολίτη και επισκέπτη οι δράσεις μας σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας και όχι μόνο.

Eviaportal. Τι δυνατότητες ανάπτυξης έχει ο Δήμος και σε ποιόν τομέα θα πρέπει να στραφεί, ώστε να υπάρξει οικονομική άνθιση;
Δ.Π. Τις δυνατότητες ανάπτυξης του Δήμου είναι πρόωρο να τις συζητάμε, αφού περιμένουμε το Π-Καλλικράτης να ψηφισθεί από την Βουλή των Ελλήνων, ώστε να γνωρίζουμε σε ποιον νέο Δήμο θα ανήκουμε. Όμως ο σημερινός Δήμος Κονιστρών, παρά το γεγονός ότι είναι μικρός πληθυσμιακά και οικονομικά αδύνατος (23ος στα έσοδα ανάμεσα στους 25 Δήμους του Νομού) έχει κάνει πολλές προσπάθειες προς τον τομέα της ανάπτυξης.
 Θα πρέπει όμως να μη ξεχνάμε ότι 3 φορές στο παρελθόν (2003 – 2007 – 2009) επλήγη από φυσικά φαινόμενα (κατολισθήσεις – πυρκαγιά – πλημμύρες), υπέστη μεγάλες καταστροφές σε περιβαλλοντολογικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο και καταστράφηκαν πολλά από τα δίκτυα και τις υποδομές του, πράγμα που οδήγησε την πολιτεία 3 φορές να μας κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Και τις πληγές αυτές μέχρι σήμερα δεν έχουμε καταφέρει να τις επουλώσουμε.
Στο μέλλον και στα πλαίσια των νέων Δήμων αφού γίνουν οι αναγκαίες αποκαταστάσεις, μπορεί να αναπτυχθεί στον πρωτογενή τομέα – βιολογικά προϊόντα – ήπιες μορφές τουριστικής ανάπτυξης – ΑΠΕ – εκμετάλλευση φράγματος Μανικίων – Σέτας κλπ.

Eviaportal. Τι πιστεύετε ότι λείπει από την Εύβοια, που δεν επιτρέπει τη γενική ανάπτυξη του νομού και σε υποδομές και σε επενδύσεις;

Δ.Π. Όπως έχετε διαπιστώσει και από τις προτάσεις για το Π-Καλλικράτης, η Εύβοια δεν έχει ενιαία φωνή και δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ενιαίο διεκδικητικό πλαίσιο, παρά τις προσπάθειες μερικών. Στο παρελθόν έχουν γίνει λάθος επιλογές, υπάρχουν οι γνωστοί αρνητές των πάντων, που διατυπώνουν τις αντιθέσεις τους και κινητοποιούνται όχι γιατί διαφωνούν με τις προτάσεις, αλλά γιατί διαφωνούν με τα πρόσωπα που τις διατυπώνουν. Έτσι ο καθένας αναδεικνύει το μικρό πρόβλημα του σε μείζον και παλεύει τις περισσότερες φορές μόνος του για την επίλυσή του, χωρίς συνεργασίες και συμμαχίες. Άμεση συνέπεια είναι να εμφανίζεται ότι υπάρχουν επιτυχημένα στελέχη χωρίς επιτυχημένο Νόμο.

Eviaportal. Ποια είναι τα προσωπικά σχέδιά σας; Θα επιδιώξετε να είστε υποψήφιος στις εκλογές για το νέο Δήμο που προκύπτει από το σχέδιο Καλλικράτης;
Δ.Π. Είμαι δρων πολιτικό πρόσωπο, με πολύχρονη παρουσία στον χώρο της Τ.Α. με εμπειρία και όραμα για τον τόπο μου. Το Π-Καλλικράτης είναι μια πρόκληση για την Περιφερειακή Ανάπτυξη, την αποκέντρωση, την αλλαγή της Διοίκησης και των σχέσεων Κράτους – Πολίτη, που δεν με αφήνει αδιάφορο. Όμως οι μελλοντικές κινήσεις και οι δικές μου και πολλών άλλων εξαρτώνται από τις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες.

Βιογραφικό Σημείωμα του Δημάρχου Κονιστρών, Δημήτρη Παπαναστασίου

Ο Δημήτρης Παπαναστασίου , Δήμαρχος Κονιστρών, γεννήθηκε το 1950 στο Μονόδρι Ευβοίας.

Πτυχιούχος του Μαθηματικού τμήματος Φυσικομαθηματικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ειδικευθείς σε θέματα Περιφερειακής Ανάπτυξης, Αποκέντρωσης, Τ.Α & Επιχ. ΟΤΑ στο ΕΛΚΕΠΑ, ΕΕΤΑΑ, ΙΔΕ και στο Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης Παντείου.

Εργάστηκε στην Ιδιωτική Εκπαίδευση, στην Ανωτέρα Σχολή Πλοιάρχων Ε.Ν. Κύμης και στο Τ.Ε.Ι Χαλκίδας.

Σήμερα είναι καθηγητής στην Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Κύμης.

Πρόεδρος της Κοινότητας Μονοδρίου ( 1991- 1994 ).

Αντιπρόεδρος και Γ. Γραμματέας της ΤΕΔΚΕ ( 1983 – 1990 ).

Συνιδρυτής και Πρόεδρος του Συνδέσμου Ανάπτυξης Περιοχής Κύμης ( 1983 – 1990 ).

Διετέλεσε Μέλος του Δ.Σ του Νοσοκομείου Κύμης και της ΚΟΙΣΕΛΙΚ (Κοινοτικοσυνεταιριστική Επιχείρηση Λιγνιτών Κύμης).

Μέλος του εποπτικού Συμβουλίου της ΕΒΟΤΕΞ (Κοινοτικοσυνεταιριστική Επιχείρηση ), αναπληρωματικό μέλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ευβοίας, μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Δημοσίων Έργων και της Επιτροπής Λαϊκής Επιμόρφωσης της Νομαρχίας Ευβοίας.

Δραστηριοποιήθηκε σε πολλούς Κοινωνικούς φορείς και αντιπροσώπευσε το μαζικό κίνημα του Νομού στα τριτοβάθμια όργανα της ΚΕΔΚΕ και της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Διετέλεσε Πρόεδρος του Δ.Σ. του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Χαλκίδας ( 1993 – 1998 ).

Διετέλεσε Αντινομάρχης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ευβοίας, αρμόδιος για θέματα ΠΕΧΩΔΕ, Βιομηχανίας, Ενέργειας και Ορυκτού Πλούτου ( 1995 – 1998 ).

Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Τεχνικής Εταιρείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Εύβοιας (ΤΕΝΑΕ Α.Ε.) ( 1997 – 1998 ).

Εκλεγμένος εκπρόσωπος της Ν.Α. Ευβοίας στην Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) και Αντιπρόεδρος και Συντονιστής του Περιφερειακού Ενεργειακού Κέντρου Ανατολικής Στερεάς Ευβοίας ( 1995 – 1998 ).

Από το 1999 έως σήμερα είναι Δήμαρχος Κονιστρών.