Από τους μακροβιότερους, πολιτικά, Δημάρχους της Εύβοιας, ο Νίκος Μανώλης σχολιάζει το Σχέδιο Καλλικράτης και τις αλλαγές που θα επιφέρει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ανοίγει τα χαρτιά του για τις ερχόμενες Δημοτικές εκλογές και όπως όλα δείχνουν θα διεκδικήσει και πάλι το δημαρχιακό θώκο, στο διευρυμένο Δήμο της περιοχής Καρυστίας.

Eviaportal. Συμφωνείτε με το Σχέδιο Καλλικράτης, όπως αυτό παρουσιάστηκε; (ως προς τους πόρους και τις αρμοδιότητες και τις αλλαγές που θα επιφέρει στην τοπική αυτοδιοίκηση)
Ν.Μ. Η αλήθεια είναι πως πιστεύω, ότι το Σχέδιο Καλλικράτης από μόνο του δε θα τα καταφέρει να διορθώσει πολλά πράγματα. Πρέπει να γίνουν μεγάλες και βαθιές αλλαγές σε όλη τη δομή του Κράτους και όχι μόνο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με τη συνένωση Δήμων και Νομαρχιών. Οφείλουμε να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση Πολίτη – Κράτους, που να απαντά στην άμεση και γρήγορη εξυπηρέτησή του, στη διαφάνεια των διαδικασιών και φυσικά στη βέλτιστη διαχείριση των οικονομικών πόρων, οι οποίοι περιορίζονται σημαντικά, ενώ τα προβλήματα και οι ανάγκες αυξάνονται συνεχώς. Διαπιστώνουμε ότι η διαίρεση της κεντρικής εξουσίας σε πολλά κέντρα είναι η βασική αιτία καθυστερήσεων, των αντιφατικών πολιτικών και της σπατάλης χρήσιμων οικονομικών πόρων. Ο φόβος του μεγάλου μεγέθους και πιθανών προβλημάτων στην ισότιμη και αποτελεσματική διαχείριση των θεμάτων όλου του Δήμου, αποτελεί οργανωτικό κυρίως θέμα, που πρέπει να κατοχυρωθεί αξιόπιστα στον τρόπο λειτουργίας του νέου Δήμου, τόσο στο επίπεδο της πολιτικής εκπροσώπησης, όσο και της υπηρεσιακής δομής. Πρέπει να οργανωθεί σωστά όλο το ανθρώπινο δυναμικό των Δήμων, και να αξιοποιηθούν ορθολογικά όλα τα μηχανικά μέσα που διαθέτουν, στη λογική της οικονομικότερης και αποδοτικότερης χρήσης τους. Επιπλέον πρέπει να ενισχυθεί η συμμετοχή των πολιτών με νέους θεσμούς, που να εξασφαλίζει όχι μόνο την έκφραση γνώμης, αλλά και τη δημιουργία προϋποθέσεων εξασφάλισης της διαφάνειας και του ελέγχου. Οι νέες τεχνολογίες και οι νέοι τρόποι επικοινωνίας μπορούν να εγγυηθούν κάτι τέτοιο. Οι αντιλήψεις και οι πρακτικές που θρέφουν επαγγελματίες πολιτικούς πρέπει να ξεπεραστούν και να εξασφαλιστεί η συνεχής και θετική συμμετοχή του πολίτη. Η ανάγκη για αλλαγή στο Διοικητικό σύστημα της χώρας συνολικά είναι αναγκαία και για οικονομικούς λόγους. Το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι περισσότερο αποτέλεσμα του τρόπου λειτουργίας του κράτους. Είναι επιτακτικό να επαναπροσδιορίσουμε τη διαχείριση των δημόσιων πόρων στους φορείς Διοίκησης (κράτος/αυτοδιοίκηση), όχι στη λογική νέων φόρων και επιβαρύνσεων, αλλά στη δικαιότερη και αξιόπιστη είσπραξη τους, στην ορθολογική και διαφανή χρήση τους, στη συνεχή βελτίωση της κοινωνικής σύγκλισης. Συνεπώς η μεταρρύθμιση γίνεται περισσότερο επιτακτική λόγω των οικονομικών προβλημάτων, που δεν αφορά μόνο βέβαια τους ΟΤΑ, αλλά κυρίως την Κεντρική Διοίκηση, η οποία σήμερα διαχειρίζεται σχεδόν το σύνολο των δημοσίων εσόδων όταν η Ε.Ε. και στις ανεπτυγμένες χώρες, η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει τον πρώτο ρόλο στη διαχείριση. Είναι εγχείρημα που θα προσδιορίσει την ομαλή συνέχεια της οικονομικής πορείας της χώρας μας. Πρέπει να αντιμετωπισθεί ως πρόκληση μεγάλων αλλαγών, όπου όλοι μας πρέπει να συμβάλλουμε για θετική κατάληξη.
Σαφώς και στην πορεία θα προκύψουν πολλά προβλήματα και δυσκολίες. Πρέπει όμως να παραμείνουμε στο στόχο των αλλαγών και της δημιουργίας μιας κοινωνίας πλουσιότερης και δικαιότερης. Μπορούμε να πετύχουμε και να είναι αφετηρία ανάδειξης νέων δυνάμεων σε επίπεδο προσώπων και ιδεών, ιδιαίτερα της νέας γενιάς, που από την αναζήτηση της επισφαλούς απασχόλησης των 700 ευρώ, να γίνει μπροστάρης του αγώνα για δικαιότερη κοινωνία.
Eviaportal. Ποια είναι τα προσωπικά σας σχέδια; Θα επιδιώξετε να είστε υποψήφιος στις εκλογές για το νέο Δήμο που προκύπτει από το Σχέδιο Καλλικράτης;
Ν.Μ. Στόχος του κάθε έμπειρου παράγοντα της αυτοδιοίκησης και μάλιστα με τις δικές μου γνωστές περγαμηνές είναι σαφώς η διεκδίκηση της νίκης σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι μπορώ να σας πω ότι έχω μπει ήδη στη διαδικασία ετοιμασίας συνδυασμών και συνεργασιών. Αυτό θα ήταν δείγμα πολιτικής ανωριμότητας και άσκοπης βούλησης. Η τοπική κοινωνία που θα κληθεί να εκλέξει το Δήμαρχο και το Συμβούλιο του νέου Δήμου θέλει να γνωρίζει πολύ καλά τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία των υποψηφίων. Τα δικά μου στοιχεία είναι γνωστά στους πάντες, αφού για πολλά χρόνια είμαι ενεργό αγωνιστικό μέλος της κοινωνίας της Νότιας Εύβοιας. Η πολυετής θητεία μου ως Δήμαρχος Μαρμαρίου, σε συνδυασμό με την επαγγελματική μου δραστηριότητα, με έχουν κάνει να γνωρίζω εκ των έσω, όσο κανένας άλλος, τα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής μας. Ο τρόπος με τον οποίο τα αντιμετωπίζω έχει, ως γνωστό, επανειλημμένα επικροτηθεί με τη ψήφο των συμπολιτών μου στις τοπικές αναμετρήσεις της τελευταίας 12ετίας.
Όλα αυτά είτε το θέλουμε είτε όχι με καθιστούν εν δυνάμει διεκδικητή του νέου Δήμου. Φυσικά και οι δικές μου προθέσεις προς αυτή την κατεύθυνση συγκλείνουν. Από το σημείο όμως αυτό μέχρι την οριστικοποίηση των αποφάσεών μου, υπάρχει σαφώς μια απόσταση την οποία ως έμπειρος τοπικοαυτοδιοικητικός πρέπει να διανύσω με σύνεση, προσοχή, επιμονή και υπομονή.

Άννα Παππά, Υποψήφια Εύβοιας ΝΔ 2019 Ιούλιος


Πληροφορίες: περιοδικό «Παρεμβάσεις»