Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του βουλευτή της Ν.Δ. Κώστα Μαρκόπουλου, την οποία παρεχώρησε στη δημοσιογράφο ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ και δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ», την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2005.

Ελεύθερος Τύπος: Είκοσι μήνες μετά τις εκλογές, ποιο είναι το κλίμα που κυριαρχεί στην εκλογική σας περιφέρεια, έναν νομό, που βιώνει έντονα τη μάστιγα της ανεργίας;
ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οι πολίτες της Εύβοιας έχουν συνειδητοποιήσει πλήρως πως η λύση στο ζητούμενο της ανάπτυξης είναι η προσωπική ιδιωτική πρωτοβουλία και όχι η δημόσια επένδυση, αποκλειστικά. Το μόνο που περιμένει από το κράτος είναι η βελτίωση των υποδομών (δρόμοι, λιμάνια, κ.λ.π.) που θα δώσουν ευκαιρίες επιτυχίας στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Έτσι στην Εύβοια αισθάνονται ευτυχείς, για την εξαγγελία ήδη τεσσάρων μεγάλων έργων που ο νομός περίμενε πάνω από 20 χρόνια.
Αυτά είναι:
1. Ο νέος δρόμος Σχηματαρίου – Χαλκίδας, που θα είναι παραδοτέο σε 30 μήνες.
2. Το νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Αλιβέρι από φυσικό αέριο που θα είναι έτοιμο το 2007.
3. Ο αγωγός φυσικού αερίου που καλύπτει την απόσταση από Χαλκίδα μέχρι Αλιβέρι (και πιθανόν Ν. Αρτάκη και Ψαχνά) και θα αφορά βιομηχανική και οικιακή χρήση που θα απευθύνεται στο 50% του πληθυσμού και στο 85% του βιομηχανικού και βιοτεχνικού κόσμου.
4. Η εξαγγελία για νέα λιμάνια σε Κάρυστο και Κύμη. Έτσι υπάρχει κλίμα ελπίδας, προσμονής και εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση. Αναμένονται και νέες εξαγγελίες.
«Ε.Τ.»: Ποια είναι η άποψή σας για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργο Παπανδρέου;
Κ.Μ.: Διαθέτει μόρφωση και πολιτιστική καλλιέργεια. Είναι διαφορετικός από τον προηγούμενο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, και αυτό τον βοηθά εξαιρετικά. Ωστόσο, δεν έχει κερδίσει το εσωτερικό μέτωπο και μάλλον δείχνει ότι αισθάνεται «άβολα», στο σημερινό ΠΑΣΟΚ, γι’ αυτό και προσπαθεί να το αλλάξει στέλνοντας «μηνύματα ευκαιρίας» για νέους πολιτικούς, με αποτέλεσμα να συγκρούεται έντονα με το ιστορικό ΠΑΣΟΚ. Δεν θεωρώ αρνητικά τα παραπάνω, πολύ δύσκολα όμως θα τα πετύχει χωρίς συμβιβασμούς. Αυτό που θεωρώ απολύτως αρνητικό, είναι ότι δεν έχει απογαλακτιστεί από τα εκδοτικοοικονομικά συμφέροντα που ανέβασαν και μετά βύθισαν τον προηγούμενο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα να αμφιβάλλω καταρχήν για την ειλικρίνεια λόγων του και προθέσεων αλλά και για τη συμβολή του σαν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη νέα εποχή για την Ελλάδα.
«Ε.Τ.»: Τελικά  για να επισκεφθεί κάποιος της Εύβοια θα πρέπει να πληρώσει τριπλάσια διόδια στο Σχηματάρι;
Κ.Μ.: Μέχρι τώρα ο επισκέπτης της Εύβοιας μέσω του οδικού δικτύου πλήρωνε 2 διόδια (στον Αγ. Στέφανο και στο Σχηματάρι) που αναλογικά ήταν ήδη μεγάλη επιβάρυνση σε σχέση με άλλες κατευθύνσεις. Σε 30 μήνες με το νέο δρόμο Σχηματάρι – Χαλκίδα, που δόθηκε με «παραχώρηση» στον ιδιώτη θα προστεθεί και τρίτο διόδιο. Η επιβάρυνση είναι πλέον υπέρογκη τόσο για τον εργαζόμενο όσο και για τον επισκέπτη  – τουρίστα. Με την προοπτική αυτή έθεσα με ερώτησή μου στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ,  κ. Σουφλιά το θέμα, για να το αναδείξω πολιτικά, αλλά και γιατί απασχολεί το σύνολο σχεδόν των συμπολιτών μου. Πρότεινα, μάλιστα, και λύση, το διαχωρισμό ειδικής λωρίδας στον εθνικό δρόμο που θα παρακάμπτει τα διόδια Σχηματαρίου για όσους κατευθύνονται προς τη Χαλκίδα.
Η ευθύνη του βουλευτή, ακόμα και «κυβερνητικού» είναι να αγωνίζεται για το σωστό και το δίκαιο, στηρίζοντας με ενεργητική συμμετοχή την πολιτική της κυβέρνησής του.