Σίμος Κεδίκογλου: με την ψήφο τους οι Έλληνες θα καθορίσουν τις επόμενες εξελίξεις. Το μέλλον βρίσκεται στα χέρια των πολιτών.

ΕΡ.: κ. Κεδίκογλου θέλω να ξεκινήσουμε τη συζήτηση με το εξής: ακούσαμε και σήμερα τον κ. Σαμαρά, θέλει μία αυτοδύναμη κυβέρνηση , μία καθαρή εντολή, όπως είπε χαρακτηριστικά. Δημοσκοπικά αυτό δεν φαίνεται προς το παρόν τουλάχιστον. Ποια είναι η εκτίμησή σας;

Γιάννης Μπουροδήμος, Υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας ΚΙΝΑΛ - 2019

Σ. Κεδίκογλου:  Θα έχετε ρωτήσει δημοσκόπους, οι οποίοι  θα σας έχουν πει ότι είναι το πιο θολό σκηνικό που έχουν δει. Αυτά τα αποτελέσματα τα βγάζουν  από ένα τμήμα του δείγματος, γιατί οι περισσότεροι κλείνουν το τηλέφωνο με το που ακούν δημοσκόπηση. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη δυναμική των τελευταίων ημερών πριν από τις εκλογές.

Να υπενθυμίσω το αρνητικό παράδειγμα των εκλογών του 2009, όταν μπήκαμε στην τελευταία εβδομάδα υπολειπόμενοι 3- 4 μονάδες  στις δημοσκοπήσεις και μέχρι την κάλπη η διαφορά είχε ξεπεράσει τις 10 μονάδες.

Οπότε πιστεύω, ότι μπορούμε να δούμε μία αντιστροφή αυτού του φαινομένου σε αυτές τις εκλογές. Αναγνωρίζω, ότι το κυρίαρχο συναίσθημα στους πολίτες είναι μία δίκαιη οργή για όσα έχουν συμβεί, αλλά είναι πεποίθησή μου, ελπίδα μου ότι μπροστά στην κάλπη θα πρυτανεύσει η λογική, γιατί είναι πολύ σημαντικό την 7η Μαΐου να υπάρχει ένα σταθερό χέρι στο τιμόνι ενός καραβιού που βρίσκεται σε μεγάλη φουρτούνα.

Ερ.: Παρόλα αυτά όμως ο κόσμος φαίνεται και ζητά συνεργασίες, βεβαίως, δεν ξέρω αν έχει εμπεδωθεί σε αυτή τη χώρα η κουλτούρα των πολιτικών συνεργασιών και το είδαμε στο Κοινοβούλιο αυτό τους τελευταίους μήνες που δεν είχαμε ιδιαίτερα αποτελέσματα.

Σ.Κεδίκογλου: Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Δεν ήταν κυβέρνηση συνεργασίας, δεν ήταν συγκυβέρνηση η κυβέρνηση Παπαδήμου. Στηρίξαμε την κυβέρνηση Παπαδήμου για μία συγκεκριμένη αποστολή, τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους. Από εκεί και πέρα ήταν μία προβληματική κατάσταση.

Ενδεικτικά θα σας αναφέρω ότι εγώ στήριζα μία κυβέρνηση που διατηρούσε στην ΕΡΤ μία Διοίκηση, την οποία είχα πάει στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και χαίρομαι πολύ που ο κ. Πεπόνης χθες της άσκησε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για απιστία; Έπρεπε όμως να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, έπρεπε να μείνει η Ελλάδα μέσα στον ευρωπαϊκό πυρήνα.

Αν ανατρέξετε στην ελληνική ιστορία όλες οι μεγάλες τομές, όλες οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις έγιναν από μονοκομματικές κυβερνήσεις, ενώ αντίθετα κυβερνήσεις συνεργασίες έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικές, αδύναμες, αργές στις αντιδράσεις τους.

Σαν παράδειγμα έχω να αναφέρω την τελευταία  απόπειρα στην Ελλάδα που ήταν η κυβέρνηση Ζολώτα, που νομίζω ότι όλοι συμφωνούν πως ήταν η πιο αναποτελεσματική κυβέρνηση της τελευταίας τριακονταετίας.

Η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να πάρει γρήγορα δραστικές, αποτελεσματικές αποφάσεις. Πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, σε μεγάλες τομές πολύ σύντομα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει από μία κυβέρνηση συνεργασίας. Γι΄ αυτό ζητάμε την ψήφο, γιατί, για να προλάβω και επόμενη ερώτησή σας, με την ψήφο τους οι Έλληνες θα καθορίσουν τις επόμενες εξελίξεις. Το μέλλον βρίσκεται στα χέρια των πολιτών.

Ερ.:  Στο Ζάππειο σήμερα ο κ. Σαμαράς  αναφέρθηκε στην ανάγκη υπογραφής ενός κοινωνικού συμβολαίου για να έρθει όπως είπε χαρακτηριστικά η μεγάλη ανατροπή. Με τι όρους πια, δεδομένης της συγκυρίας και της δύσκολης διετίας που περάσαμε μπορεί να υπογραφεί αυτό το νέο κοινωνικό συμβόλαιο με το λαό και πόσα περιθώρια ανατροπών έχουμε έτσι όπως είμαστε δεσμευμένοι από τους δανειστές, το ΔΝΤ και το ξέρουμε όλοι.

Σ.Κεδίκογλου: Είμαστε σε μία  πολύ δυσχερή οικονομική θέση, είναι για μένα και όλους μας επιτακτικό να σταματήσουμε να δημιουργούμε νέο χρέος, να δώσουμε ένα μέλλον για παιδιά μας χωρίς χρέος, να υπάρξει μία δικαιότερη κατανομή. Άλλαξε άρδην η εικόνα της Ελλάδας τα τελευταία δύο χρόνια.

Δεν έγινε με δίκαιο τρόπο αυτή η αλλαγή, αλλά πάνω από όλα έληξε πλήρως κάθε προοπτική, κάθε ελπίδα. Αυτό μπορούμε να το αλλάξουμε, μπορούμε να αλλάξουμε το κλίμα στην οικονομία μας, μπορούμε  να φέρουμε γρήγορα αλλαγές  που να επιτρέψουν ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο και να δουλέψουμε όλοι μαζί με στόχο να είναι η Ελλάδα εθνικά κυρίαρχη, εθνικά υπερήφανη.

Δεν υπάρχει εθνική κυριαρχία χωρίς οικονομική ανεξαρτησία. Πρέπει να κάνουμε την Ελλάδα οικονομικά ανεξάρτητη. Να σας πω ένα παράδειγμα. Είναι επιτακτική ανάγκη να μπει στην ελληνική οικονομία νέο, «καθαρό» χρήμα, δηλ. όχι από δανεισμό χρήμα. Αυτό έρχεται με δύο κυρίως τρόπους: με αύξηση εξαγωγών και με προσέλκυση επενδύσεων.

Έχουμε μία παραγωγική βάση, η οποία συρρικνώνεται από μεγάλα λάθη κυρίως των τελευταίων δύο δεκαετιών και από την άλλη μεριά έχουμε λαμπρά επιστημονικά μυαλά, νέα μυαλά, τα οποία δεν έχουν αντικείμενο. Πρέπει να δώσουμε ώθηση στους νέους μας, να  τους δώσουμε τα μέσα.

Για παράδειγμα μία ομάδα νέων επιστημόνων,  που παρουσιάζει ένα σχέδιο για να αξιοποιήσει τις εξαγωγικές δυνατότητες μιας περιοχής πρέπει να χρηματοδοτείται πλήρως. Έχουμε μία χώρα που μπορεί να παράγει και δεν παράγει. Έχουμε νέους επιστήμονες, έξοχα μυαλά. Σε αυτή την εξίσωση πρέπει να βάλουμε μία λύση.

Ερ.: Βέβαια, ο κ. Σαμαράς δεν είπε ποτέ λεφτά υπάρχουν, υποσχέθηκε όμως ότι από τις προτεραιότητές του θα είναι η αποκατάσταση χαμηλοσυνταξιούχων και άρση αδικιών, που έγινα την τελευταία διετία.. φοβάστε ότι αυτές οι υποσχέσεις όταν και αν έρθει η ΝΔ μπορεί τελικά να μην μπορεί να γίνουν πραγματικότητα και να εγκλωβιστείτε λίγο σε παρόμοιο λεφτά υπάρχουν όπως το ΠΑΣΟΚ;

Σ. Κεδίκογλου: Αυτά τα μέτρα τα κοστολόγησε ο Αντώνης Σαμαράς και είπε ισόποσες δράσεις που θα αντικαταστήσουν αυτά τα μέτρα. Πιστεύω ότι, επειδή η ρητή οδηγία του Αντώνη Σαμαρά σε όλους τους τομεάρχες της ΝΔ ήταν στις προτάσεις μας για το νέο πρόγραμμα να μην υπάρχει τίποτα που να μην μπορεί να εφαρμοστεί, το πρόγραμμά μας είναι εφαρμόσιμο. Δεν τάζουμε λαγούς με πετραχήλια. Δεν λέμε λεφτά υπάρχουν. Και να σας πω κάτι; Οι χαμηλές  συντάξεις για παράδειγμα επιστρέφουν πίσω όλες στην οικονομία.

Ερ.: Κλείνοντας κ. Κεδίκογλου θα ήθελα να σας ρωτήσω πως σχολιάζετε αυτή τη δημοσκοπικά πάντα άνοδο της ακροδεξιάς και όλα αυτά τα σχόλια και αντιδράσεις που προκαλεί σε συνδυασμό και με την άνοδο της ακροδεξιάς στις γαλλικές εκλογές γιατί πάμε και λίγο παράλληλα.

Σ. Κεδίκογλου: Κοιτάξτε, η άνοδος της ακροδεξιάς βασίζεται αφενός σε ένα πολύ μεγάλο, σοβαρό, σε ένα πολύ  οξύ πρόβλημα των λαθρομεταναστών, το οποίο δεν  αντιμετωπίστηκε σωστά μέχρι τώρα. Ο νόμος Ραγκούση έκανε τα πράγματα ακόμα χειρότερα και για αυτό θα είναι ο πρώτος που θα καταργηθεί. Από εκεί και πέρα πιστεύω ότι εκμεταλλεύτηκαν και κενά της ελληνικής πολιτείας, λάθη της πολιτικής ηγεσίας.

 Εκτιμώ ότι αυτοί που απαντούν Χρυσή Αυγή στις δημοσκοπήσεις δεν ξέρουν τι είναι Χρυσή Αυγή ως ένα βαθμό, ίσως πιστεύουν ότι είναι χρυσή ακτή, χρυσή άμμος ή κάτι εξωτικό. Έχουν ξεχάσει πόσο βαρύ φόρο αίματος έχει πληρώσει η Ελλάδα στη μάχη κατά του ναζισμού.

Έχουν ξεχάσει τα κοριτσάκια που οι νεοναζί τους χαράζανε αγκυλωτούς σταυρούς στο μέτωπο, έχουν ξεχάσει τον φοιτητή στην Αθήνα που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου για ασήμαντη αφορμή, έχουν ξεχάσει τι σημαίνει φασισμός.

Νομίζω ότι μπροστά στην κάλπη θα το καταλάβουν και δεν είναι τυχαίο ότι αποφεύγουν οι Χρυσαυγίτες να εμφανιστούνε. Δοξάζονται κρυπτόμενοι.