Το 1ο Γυμνάσιο Χαλκίδας επιλέχθηκε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα «Θέατρο στο Νέο Σχολείο» του Εθνικού Θεάτρου Ελλάδος, για την φετινή σχολική χρονιά 2019-2020. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020».

Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα θεατρικής παιδείας που απευθύνεται σε Γυμνάσια και Λύκεια της περιφέρειας, και επιχειρεί να δημιουργήσει καλλιτεχνικές γέφυρες ανάμεσα στους έφηβους της επαρχίας και το Εθνικό Θέατρο, αναπτύσσοντας παράλληλα ένα δίκτυο από ευαισθητοποιημένους εκπαιδευτικούς.

«….εκεί ανάμεσα στις αίθουσες τις γεμάτες από θρανία που σέρνουμε ανά την Ελλάδα για να κάνουμε χώρο – σαν σκηνικά που κάθε βράδυ παίρνουν τη θέση τους στη σκηνή- βρεθήκαμε όλοι εμείς για να πραγματοποιήσουμε αυτό το Πρόγραμμα. Και εκεί αντιλαμβάνεσαι το θαύμα! Το θέατρο άνοιξε και είναι ελεύθερη η είσοδος για όλους!»

Στόχοι του προγράμματος είναι:

-η αισθητική παιδεία και γνωριμία με το θέατρο ως μορφή τέχνης, σε αντιστάθμισμα της απομόνωσης από τα πολιτιστικά δρώμενα που ίσως χαρακτηρίζει συγκεκριμένες περιοχές και κοινότητες νέων

-η ενθάρρυνση της ελεύθερης έκφρασης και η άσκηση της φαντασίας και της επινοητικότητας, δεξιότητες που έχουν αποτέλεσμα την ψυχική θωράκιση και ανθεκτικότητα των εφήβων

– η καλλιέργεια κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων

– η ανάδειξη της αξίας της συλλογικής δημιουργίας

– η βιωματική μάθηση για τον εαυτό και τον κόσμο.