Σάρκα και οστά παίρνει η πρόταση του Σίμου Κεδίκογλου για την αποπεράτωση του αρδευτικού φράγματος Μανικίων.

Το πράσινο φως δόθηκε από τον πρόεδρο της ΔΕΗ. Ο κ. Αθανασόπουλος διέταξε την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής μελέτης εντός του μηνός για την γρήγορη υλοποίηση του έργου. Θετική η εξέλιξη και για την προοπτική κατασκευής μικρών υδροηλεκτρικών και αρδευτικών φραγμάτων.
Η πρόταση του βουλευτή Εύβοιας, Σίμου Κεδίκογλου , η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη συνεδρίαση της ΔΕΗ στο Αλιβέρι στις 5 Ιουνίου σχετικά την αποπεράτωση του  αρδευτικού Φράγματος των Μανικίων ως υδροηλεκτρικό έργο,   παίρνει «σάρκα και οστά».
Στο πλαίσιο των επαφών του βουλευτή την Τρίτη 7 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη Διεύθυνση Ανάπτυξης Υδροηλεκτρικών Έργων της ΔΕΗ και ακολούθησε σήμερα νέα συνάντηση του κ. Κεδίκογλου με τον πρόεδρο κ. Αθανασόπουλο, ο οποίος έδωσε το πράσινο φως και διέταξε την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής μελέτης εντός του μηνός, προκειμένου να προωθηθεί τάχιστα η υλοποίηση του έργου.
Να υπενθυμίσουμε, ότι ο κ. Κεδίκογλου είχε τονίσει την ανάγκη αξιοποίησης του πλούσιου υδροηλεκτρικού δυναμικού της Εύβοιας, επισημαίνοντας, ότι ένα έργο που ξεκίνησε προ δεκαετίας και το οποίο δυστυχώς βρίσκεται ημιτελές, θα μπορούσε να ολοκληρωθεί από τη ΔΕΗ  με παράλληλη τοποθέτηση υδροστρόβιλου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα φιλόδοξο έργο, που ξεκίνησε πριν 10 χρόνια σχεδόν με προϋπολογισμό 12 εκατομμύρια ευρώ και προοριζόταν να επιλύσει το πρόβλημα της άρδευσης και ύδρευσης πέντε δήμων ( Αλιβερίου, Αμαρύνθου, Αυλωναρίου, Κονιστρών και Κύμης). Σήμερα, όχι μόνο έχουν οξυνθεί τα προβλήματα άρδευσης και ύδρευσης, αλλά το ίδιο το ημιτελές φράγμα εγκυμονεί κινδύνους σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων.
Ωστόσο, προοπτική ολοκλήρωσής του δια της κλασικής οδού δεν υπήρχε, καθώς απαιτούνται 20 εκατομμύρια ευρώ βάσει του αρχικού σχεδιασμού, ποσό που η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να εγκρίνει για ένα έργο όπου κατασπαταλήθηκαν τόσοι κοινοτικοί πόροι. Αντιστοίχως δεν υπήρχε δυνατότητα τέτοιας χρηματοδότησης από εθνικούς πόρους.
Επίσης, ο κ. Κεδίκογλου είχε αναφέρει, ότι το ανάγλυφο της Εύβοιας (διαθέτει ευρύχωρες κοιλάδες με κλειστά στόμια και άρα μικρού μήκους φράγματα  που μπορούν να αποδώσουν σημαντική ισχύ) ενδείκνυται για την κατασκευή λειτουργίας μικρών  υδροηλετκρικών και αρδευτικών φραγμάτων , έτσι ώστε το πλούσιο υδάτινο δυναμικό του Νομού, που σήμερα χύνεται στη θάλασσα, να αξιοποιηθεί παραγωγικότατα. Μάλιστα, ύστερα από τη συνεργασία που υπήρξε με τα κατά τόπους δασαρχεία έχουν ήδη εντοπιστεί σημεία για την κατασκευή μικρών φραγμάτων με μεγάλη χωρητικότητα.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Αθανασόπουλος είχε δείξει άμεσα το ενδιαφέρον του, αναθέτοντας στον Διευθυντή Ανάπτυξης Υδροηλεκτρικών Έργων της ΔΕΗ κ. Λέρη να φροντίσει για τη διερεύνηση του έργου από κλιμάκιο μηχανικών της ΔΕΗ. 
Μετά και τη σημερινή σύσκεψη και αφού οι μηχανικοί της ΔΕΗ έσπευσαν επιτόπου φάνηκαν τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
Το αρδευτικό Φράγμα Μανικίων μπορεί να ολοκληρωθεί, συμπεριλαμβανομένης και της κατασκευής υδροηλεκτρικού σταθμού παραγωγής ισχύος 6 MW με ένα ποσό της τάξης των 10 εκατομμυρίων ευρώ, στοιχεία που κάνουν την επένδυση συμφέρουσα για τη ΔΕΗ. Παράλληλα θα αποθηκεύονται πάνω από 50 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, επιλύοντας και τα προβλήματα άρδευσης και ύδρευσης των δήμων Αλιβερίου, Αμαρύνθου, Αυλωναρίου, Κονιστρών και Κύμης.
Σχετικά δε με την κατασκευή μικρών φραγμάτων η ΔΕΗ, μετά και την εντολή του κ. Αθανασόπουλου θα προχωρήσει σε μία πρώτη έρευνα και εξέταση  των περιπτώσεων που έχουν υποδειχθεί από τα δασαρχεία.
Μετά και τη θετική αυτή εξέλιξη ο κ. Κεδίκογλου ευχαρίστησε τη ΔΕΗ και ιδιαίτερα τη Διεύθυνση Ανάπτυξης Υδροηλεκτρικών Έργων, καθώς και τα δασαρχεία και  υπογράμμισε, πως υπάρχει δυνατότητα να αντιμετωπιστούν χρόνιες παθογένειες και  να ολοκληρωθούν αναγκαίες υποδομές , εάν συντονιστούν καλύτερα οι υπηρεσίες, εάν ενθαρρυνθεί η δημιουργικότητα, εάν επιδιωχθούν ρηξικέλευθες λύσεις. Εάν βρεθεί, δηλαδή,  θεραπεία για το μεγάλο ασθενή της κοινωνίας μας, το ελληνικό κράτος.
«Το ζητούμενο- είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κεδίκογλου- δεν είναι να μεταρρυθμιστούν μόνον οι δομές, αλλά και οι νοοτροπίες. Να μη σπεύδουμε να βρίσκουμε λόγους γιατί δεν λύνεται ένα πρόβλημα, αλλά να επιδιώκουμε να βρεθεί τρόπος λύσης».

Γιάννης Μπουροδήμος, Υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας ΚΙΝΑΛ - 2019