12 παραβάσεις διαπίστωσε το πόρισμα της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας Ευβοίας.

Κοινοποιήθηκε στον Kireas.org το πόρισμα της αρμόδιας Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας Ευβοίας με ημερομηνία 9.9.13 σχετικά με την καταγγελία του συλλόγου μας για παραβάσεις της μονάδας βιολογικού καθαρισμού Μαντουδίου (ΒΙΟΚΑ) που θέτουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία. Δυστυχώς, το πόρισμα όχι μόνο επιβεβαιώνει τις καταγγελίες του kireas.org, καταγράφει συνολικά 12 παραβάσεις του ΒΙΟΚΑ Μαντουδίου. Στις 31 Ιουλίου 2013 η υπηρεσία έκανε μικροβιολογικές και χημικές αναλύσεις των λυμάτων που χύνονται στην θάλασσα έδειξαν ότι υπερβαίνουν τα επιτρεπόμενα όρια ασφαλείας.

Το πόρισμα της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας Ευβοίας καταλήγει ότι η μονάδα βιολογικού καθαρισμού Μαντουδίου «δεν λειτουργεί σωστά και τα λύματα διατίθενται πρακτικά ανεπεξέργαστα στον τελικό αποδέχτη (θαλάσσια περιοχή Δαφνοπόταμου/ Κυμασίου τέως κοινότητας Μαντουδίου)». Η υπόθεση παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χαλκίδας για άσκηση ποινικής δίωξης προς την διοίκηση της ΔΕΥΑ. Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που η υπηρεσία δημόσιας υγείας παραπέμπει τον κ. Ψαρρό στον εισαγγελέα. Η δημοτική πρέπει αρχή να αποκαταστήσει άμεσα την σωστή λειτουργία του ΒΙΟΚΑ και η συναρμόδιοι φορείς να προβούν σε περαιτέρω ενέργειες της αρμοδιότητας τους.

Ο συλλόγος kireas.org για άλλη για φορά δικαιώνεται για τον υπεύθυνο τρόπο με το οποίο χειρίστηκε το θέμα και έφερε στην επιφάνεια ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας. Το πόρισμα είναι κόλαφος για τον κ. Ψαρρό ο οποίος με έξοδα του δήμου προσπάθησε να φιμώσει και να δυσφημήσει τον kireas.org.

Η ψευδής και υβριστική ανακοίνωση του κ.Ψαρρού που μοίρασαν υπάλληλοι του δήμου στις 16.7.13 στους ανυποψίαστους κατοίκους του Μαντουδίου ανέφερε: «…οι παρουσιαζόμενοι ως εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων μοιράζουν ανακοινώσεις και αποστέλλουν έγγραφα με ψευδή και ανακριβή περιεχόμενο, παραπληροφορώντας Πολίτες και Υπηρεσίες. Ως Δήμαρχος θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ο Βιολογικός Καθαρισμός Μαντουδίου λειτουργεί άψογα και τα επεξεργασμένα νερά οδηγούνται στον τελικό αποδέκτη σύμφωνα με τη μελέτη».

Ο κ. Ψαρρός για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας και για να καλύψει προφανώς την ανεπάρκεια του μη αναλογιζόμενος τις συνέπειες εξαπάτησε τους δημότες του. Με την ιδιοτελή και ανήθικη πράξη του αυτή εξέθεσε σε απρόβλεπτους αλλά σοβαρούς κίνδυνους την υγεία των λουόμενων. Ιδιαίτερα, μάλιστα, την υγεία των ευπαθών και ευπρόσβλητων ομάδων του πληθυσμού (βρεφών και ηλικιωμένων). Αυτή η  εγκληματική ανευθυνότητα είναι ανάρμοστη σε δημόσιο λειτουργό που έχει ορκιστεί να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.

Ο Kireas.org με την ανακοίνωση του είχε προειδοποιήσει για τους πιθανούς κινδύνους της ρύπανσης στην υγεία των λουόμενων. Δυστυχώς , μέχρι σήμερα, δυο μήνες μετά την έκδοση του πορίσματος , η δημοτική αρχή δεν έχει λάβει ακόμη κανένα προληπτικό μέτρο, δεν έχει εκδώσει καμιά προειδοποίηση προς τους κατοίκους και δεν έχει αναρτήσει καμιά προειδοποιητική πινακίδα ή άλλη σήμανση στην περιοχή της ρύπανσης.

Η καλοκαιρινή ανακοίνωση του κ. Ψαρρού έχει αποσταλεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χαλκίδας σαν πρόσθετο στοιχείο για να αξιολογηθεί ι κατά πόσο οι παραβάσεις του ΒΙΟΚΑ και η μικροβιολογική μόλυνση της θαλάσσιας περιοχής ήταν από αμέλεια ή από δόλο και ιδιοτέλεια. Ο νόμος προβλέπει αυστηρές ποινικές, αστικές και διοικητικές κυρώσεις στο νομικό πρόσωπο αλλά και στους ιθύνοντες, τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑ. Το διοικητικό πρόστιμο κυμαίνεται από 50.000 έως 500.000 Ευρώ. Οι ποινικές κυρώσεις είναι φυλάκιση μέχρι και 2 ετών και χρηματική ποινή από 1.000 έως 60.000.

Οι συναρμόδιες αρχές οφείλουν να διασφαλίσουν και να ελέγξουν ότι ο φορέας διαχείρισης του ΒΙΟΚΑ θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και ότι θα συμμορφωθεί εντός εύλογου χρονικού διαστήματος. Από όσα γνωρίζουμε η δημοτική αρχή παρόλο που το πόρισμα βγήκε πριν δυο μήνες δεν έχει δεν έχει λάβει ακόμη κανένα από τα προληπτικά μέτρα που προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

Τον Ιούνιο 2013,  ο Kireas.org είχε κάνει αίτηση να συζητηθεί το θέμα του ΒΙΟΚΑ Μαντουδίου στο δημοτικό συμβούλιο. Το αίτημα αυτό δεν έχει ικανοποιηθεί και η δημοτική αρχή δεν έχει απαντήσει ακόμη στη αίτηση του συλλόγου όπως όφειλε να κάνει σε προθεσμία 60 ημερών.

Ο Kireas.org θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα συνεχίσει να κάνει τα σχετικά διαβήματα στις αρμόδιες αρχές μέχρι να συμμορφωθεί ο φορέας διαχείρισης του ΒΙΟΚΑ και να αποκατασταθεί το πρόβλημα εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών.

Σχετικά

ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ: Λειτουργία της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας – Αριθ. πρωτ. : 3891/9.9.2013 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ. ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
http://www.scribd.com/doc/179077045/porisma-bioka1-pdf

Καταγγελία Kireas.org: Παραβίαση όρων ΑΕΠΟ της ΕΕΛ Μαντουδίου του Δήμου Μαντουδίου Λίμνης 19 Ιουνίου 2013
http://kireas.org/smf/index.php?topic=1273.0
 
Ανακοίνωση Kireas.org: Επικίνδυνη για την δημόσια υγεία θαλάσσια ρύπανση στο Κυμάσι από το βιολογικό Μαντουδίου 3/7/1013
http://kireas.org/smf/index.php?topic=1274.0
 
Ανακοίνωση Ψαρρού: «ο Βιολογικός Καθαρισμός Μαντουδίου λειτουργεί άψογα» 16/7/13
http://voriaevia.blogspot.gr/2013/07/blog-post_2880.html

Kireas.org προς Ψαρρό: Απαντήστε στα πραγματικά ερωτήματα για τον βιολογικό. 16/7/13
http://kireas.org/smf/index.php?topic=1276