Πρόκειται φυσικά για τη 30η δράση της καλοκαιρινής εκστρατείας της Βιβλιοθήκης Χαλκίδας, η οποία έλαβε χώρα σήμερα Δευτέρα 29 Ιουλίου στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χαλκίδας. Αγαπημένο χρώμα για σήμερα ήταν το μπλε και τι καλύτερο οι δράσεις να περιλαμβάνουν «παραμυθένια» ταξίδια στη θάλασσα.

Αρχικά, η Ομάδα Φιλαναγνωσίας «ΜιΦορΑκΑιΕΝαΚα», αποτελούμενη σήμερα από την κ. Ελευθερία Γιαννέλου- Κατσίκα και την κ. Κωνσταντίνα Κολιοβέτα , διάβασε στα παιδιά το παραμύθι «Ιστορίες που της είπε η θάλασσα» και ουσιαστικά αναφερόταν στο Χαλκιδέο φιλόσοφο Αριστοτέλη και την εξέλιξη του, δηλαδή πως από παιδί που ήταν περίεργο και ρωτούσε τα πάντα έφτασε να γίνει φιλόσοφος και πως η πρώτη του αγάπη ήταν η θάλασσα, αφού η μητέρα του είχε καταγωγή από Χαλκίδα.

Θανάσης Ζεμπίλης, Υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας 2019

Πριν όμως την αφήγηση του παραμυθιού το ρόλο του αφηγητή «έπαιξε» ο κ. Σπύρος Ντόλας, φιλόλογος, ο οποίος έκανε την εισαγωγή για τη δημιουργία του κόσμου στα παιδιά ώστε να μπορέσουν να καταλάβουν ποιος ήταν ο Αριστοτέλης.

Έπειτα το λόγο πήραν οι κ. Ελευθερία Γιαννέλου-Κατσίκα και η κ. Κωνσταντίνα Κολιοβέτα, οι οποίες ενσάρκωσαν το ρόλο της θάλασσας, η οποία περιέγραφε τον Αριστοτέλη. Ουσιαστικά επρόκειτο για μία προσπάθεια  να γνωρίσουν και τα παιδιά αλλά και οι γονείς την ιστορία του μεγάλου φιλόσοφου, ο οποίος είχε καταγωγή από Χαλκίδα, με την προτομή του να κοσμεί το Δημαρχείο Χαλκίδας και την ισόγεια αίθουσα του Δημαρχείου Χαλκίδας να έχει λάβει το όνομα του. Γιατί διασκέδαση και μόρφωση πρέπει να συνδυάζονται!

Με το πέρας του παραμυθιού τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες και με αρχηγό την κ. Ροδούλα Σαμαρτζή ξεκίνησαν να δημιουργούν. Η αφετηρία έγινε με το «ψάρεμα» του μπουκαλιού, που περιείχε ένα μυστήριο μήνυμα, από τη θάλασσα. Έτσι τα παιδιά μαζί με τη βοήθεια των εθελοντών, η οποία ήταν για ακόμη μια φορά πολύτιμη, χωρίστηκαν σε δυάδες και το «έριξαν» στο ψάρεμα!

Με το που ανήλθε το μπουκάλι στην επιφάνεια η κ. Ροδούλα Σαμαρτζή αφηγήθηκε στα παιδιά την ιστορία ενός ανθρώπου, ο οποίος ναυάγησε μεσοπέλαγα και έφτασε μέχρι τη Χαλκίδα. Ουσιαστικά ταξίδευε συνέχεια έχοντας έναν και μόνο στόχο: Να γνωρίσει καλούς και χαμογελαστούς ανθρώπους. Αυτός λοιπόν ο ναυτικός, αφού έφτασε στη Χαλκίδα χρειαζόταν να φτιάξει ξανά το πανί του πλοίου του για να συνεχίσει το ταξίδι του. Ποιος λοιπόν θεωρούνταν ιδανικότερος για να φτιάξει αυτό το πανί; Μα φυσικά τα παιδιά της Χαλκίδας

Με έναυσμα λοιπόν ένα κομμάτι ύφασμα οι μικροί μας φίλοι «ρίχτηκαν» στη δουλειά ζωγραφίζοντας ότι ήθελε  ο καθένας από αυτούς πάνω στο πανί του. Στη συνέχεια δυο-δυο τα παιδιά ένωναν τα κομμάτια και πηγαίνοντας στη ραπτομηχανή άρχισαν το ράψιμο του πανιού. Στο τέλος αφού ένωσαν και έραψαν όλα τα κομμάτια και το πανί ήταν έτοιμο, αμέσως τοποθετήθηκε στη βάρκα και ο ναυτικός ήταν έτοιμος να συνεχίσει το ταξίδι του, χαιρετώντας και ευχαριστώντας τα παιδιά για την πολύτιμη βοήθεια τους!

Κάπως έτσι κύλησε άλλο ένα δημιουργικό απόγευμα για τα παιδιά της Χαλκίδας, με τους γονείς να απολαμβάνουν το καφέ τους, «μαθαίνοντας» παράλληλα και εκείνοι μαζί  με τα παιδιά την ιστορία του τόπου τους.

Οι δράσεις της Βιβλιοθήκης θα συνεχιστούν και τον Αύγουστο αλλά και το Σεπτέμβρη και όσοι δεν έχουν ακόμα γράψει τα παιδιά τους σε κάποια δράση να σπεύσουν να το κάνουν αμέσως, καθώς οι προεγγραφές ήδη έχουν ξεκινήσει από τις 25 Ιουλίου. Πρόκειται για μία πολύ ωραία εμπειρία τόσο για τους μικρούς όσο και για τους μεγάλους.

Το πρόγραμμα του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου μπορείτε να το δείτε εδώ, ενώ για περισσότερες πληροφορίες και προεγγραφές μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας, κατά τις ώρες λειτουργίας της, στο τηλέφωνο: 22210-22031, καθώς και στη σελίδα της στο facebook.