Ο Νομάρχης Εύβοιας, Θανάσης Μπουραντάς δίνει την απάντησή του για την καύση RDF στο Αλιβέρι, μετά και την ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής, που φέρεται εναντίον του, λόγω της θέσης του υπέρ της καύσης.

Με ανακοίνωσή του το γραφείο του Νομάρχη επισημαίνει:

Ενημερωθήκαμε για την ανακοίνωση που έχει εκδοθεί από τη Συντονιστική Επιτροπή, ενάντια στην καύση των Σκουπιδιών (R.D.F) από το Αλιβέρι.
 Επειδή θα πρέπει να μιλήσουμε χωρίς περιστροφές, πρέπει από την αρχή να ξεκαθαρίσουμε ότι αναφορές που θα γίνουν, αναφέρονται σε μια μικρή ομάδα ανθρώπων και όχι στους πολίτες που έχουν πραγματικές ανησυχίες για το περιβάλλον.
 Για αρκετό καιρό τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη στο Αλιβέρι κυρίως, αλλά και ευρύτερα ένας πόλεμος επιχειρηματικών συμφερόντων.
 Άνθρωποι που υποστηρίζουν επιχειρηματικά συμφέροντα, προσπαθούν να τα προωθήσουν εμφανιζόμενοι ως ανησυχούντες για το περιβάλλον που θίγεται από τη ΔΕΗ και την ΑΓΕΤ.
 Επειδή υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα, όλες οι κινήσεις στοχεύουν στο να εμποδίσουν οποιαδήποτε αναπτυξιακή πρωτοβουλία κυρίως από τη ΔΕΗ αλλά και από την ΑΓΕΤ.
 Εμφανίζονται από τη μια να καταγγέλλουν την καθυστέρηση στην κατασκευή της μονάδας φυσικού αερίου της ΔΕΗ και από την άλλη κάνουν ότι μπορούν για να εμποδίσουν την κατασκευή.
 Γνώριζαν ότι ο δρόμος που διασχίζει την ιδιοκτησία της ΔΕΗ, έχει χαρακτηριστεί Δημοτικός, γεγονός που σημαίνει ότι αν έμενε με αυτό τον χαρακτηρισμό η μονάδα της ΔΕΗ δεν μπορούσε να κατασκευαστεί.
 Όταν με απόφαση του Νομάρχη ανακλήθηκε η απόφαση χαρακτηρισμού, μόνο για την ιδιοκτησία της ΔΕΗ, για να εμφανιστεί ενιαία και όχι διχοτομημένη ώστε να εκδοθεί η οικοδομική άδεια « χάλασαν κόσμο ». Είπαν στους κατοίκους του Πρασίνου ότι « ο Νομάρχης σας έκλεισε το δρόμο », ενώ κανένας δρόμος δεν κλείστηκε, αντίθετα θα κατασκευαστεί και νέος πιο σύντομος και πιο ασφαλής δρόμος από τη ΔΕΗ.
 Συγκέντρωσαν μάλιστα υπογραφές για κατάθεση προσφυγών και μηνύσεων εναντίον του Νομάρχη.
Πολλές από τις υπογραφές ανακλήθηκαν, όταν οι πολίτες ενημερώθηκαν για την παραπλάνησή τους.
 Πώς να εξηγηθεί με τη λογική, από τη μια να διαμαρτύρονται υποκριτικά για την καθυστέρηση της κατασκευής μονάδας φυσικού αερίου και από την άλλη να κάνουν τα πάντα για να την εμποδίσουν;
 Γνώριζαν ότι τα εμπόδια που υπήρχαν και έπρεπε να ξεπεραστούν για την κατασκευή της μονάδας ήταν πολλά.
 Πίστευαν ότι και να ξεπεραστεί ένα εμπόδιο υπάρχουν και πολλά άλλα, ώστε να μη προχωρήσει η επένδυση της ΔΕΗ.
 Δεν είχαν σκοπό να αφήσουν με τίποτα να κατασκευαστεί η νέα μονάδα.
 Θα αναρωτηθεί όμως κάθε καλοπροαίρετος πολίτης ποιος είναι ο λόγος αυτής της αντίδρασης;
 Υπάρχει λόγος και είναι σοβαρός.
 Οι ιδιώτες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας, έχουν κάθε συμφέρον να μην αντικατασταθούν οι παλιές, ενεργοβόρες μονάδες της ΔΕΗ και να μη κατασκευάζονται νέες, γιατί έτσι η τιμή πώλησης του ρεύματος στη ΔΕΗ θα φθάνει στα ύψη και επομένως τα έσοδα των ιδιωτών παραγωγών σε βάρος της ΔΕΗ και των καταναλωτών, είναι τεράστια.
 Αυτά προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία και αξιοποιούνται όσο καλύτερα γίνεται από τους ιδιώτες παραγωγούς.
 Όσο για την ΑΓΕΤ, το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στο R.D.F.
 Το R.D.F. συμφέρει ως καύσιμο γιατί επιδοτείται ενώ θεωρείται και είναι εναλλακτικό καύσιμο και κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, ως προς τη σύνθεσή του, μπορεί χωρίς πρόβλημα να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί.
 Κομβικό σημείο είναι η καύση του να γίνεται πάνω από τους 1000 βαθμούς και σε αυτή την περίπτωση οι εκπομπές δεν είναι επικίνδυνες.
 Η αλήθεια είναι ότι σε όλο τον κόσμο αξιοποιείται ενώ σημαντικοί φορείς όπως το Κεντρικό ΤΕΕ, Πανεπιστημιακοί και άλλοι φορείς υποστηρίζουν την αξιοποίησή του.
 Είναι επομένως λογικό να συμφέρει και την ΑΓΕΤ η χρήση του R.D.F., γεγονός που θα την κάνει πιο ανταγωνιστική και βιώσιμη. Ακόμα περισσότερο όμως συμφέρει και τις ιδιωτικές εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας η χρήση του R.D.F. ως καυσίμου και μάλιστα επιδοτούμενου.
 Γιαυτό υπάρχει σκληρή αντιπαράθεση, γιατί τα συμφέροντα είναι πολύ μεγάλα και όποιος προλάβει και χρησιμοποιήσει πρώτος το R.D.F., τότε ίσως να μην υπάρχει χώρος για άλλους, κυρίως παραγωγούς Ηλεκτρικής Ενέργειας.
 Πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι ο αποπροσανατολισμός που υπάρχει στην κοινωνία της περιοχής, έχει αδρανοποιήσει όλους τους φορείς και κανένας δεν ασχολείται με το πραγματικό πρόβλημα, που είναι η ανάπτυξη για να ανακοπεί η φθίνουσα πορεία της Τοπικής Οικονομίας και η αντιμετώπιση της ανεργίας.
 Οι θέσεις που θα δημιουργήσει η νέα μονάδα της ΔΕΗ υπολογίζονται σε 25-30. Μετά το κλείσιμο των παλαιών μονάδων είναι φυσικό ότι θα χαθούν οι θέσεις εργασίας που υπάρχουν σήμερα.
 Οι συνταξιούχοι που μέχρι τώρα στηρίζουν την οικονομία είναι, οι περισσότεροι, μεγάλης ηλικίας και μειώνονται ραγδαία.
  Η ΑΓΕΤ ανήκει σε μεγάλη πολυεθνική εταιρεία και κανένας δεν γνωρίζει τις αποφάσεις της για το μέλλον.
 Για τις άλλες λιγνιτοφόρες περιοχές της χώρας (βόρεια Ελλάδα και Μεγαλόπολη), με απόφαση της Πολιτείας την περίοδο 1996-98, καθιερώθηκε να πληρώνει η ΔΕΗ τον λεγόμενο αναπτυξιακό πόρο, για να αντιμετωπίσουν από τώρα με αναπτυξιακά έργα, τη μεταλιγνιτική περίοδο όταν, αυτή προκύψει.
 Η περιοχή Αλιβερίου, παρά τις έντονες αντιδράσεις μας, εξαιρέθηκε γιατί ο λιγνίτης είχε τελειώσει και η περιοχή βρισκόταν ήδη στη μεταλιγνιτική περίοδο.
 Αυτά είναι τα σοβαρά προβλήματα που κάθε μέρα αντιμετωπίζει η κοινωνία της περιοχής και κυρίως οι νέοι και όχι τα επιχειρηματικά συμφέροντα.