Η Χαλκίδα και η μοναδική συρταρωτή της γέφυρα του Ευρίπου βρήκαν το δρόμο για το Χόλυγουντ και μάλιστα μέσα από μία ταινία του Κουεντίν Ταραντίνο. Το Once upon a time in Hollywood ή “Κάποτε στο Χόλυγουντ” όπως αποδόθηκε στα Ελληνικά είναι η τελευταία ταινία του Κουεντίν Ταραντίνο που κυκλοφόρησε το 2019 με πρωταγωνιστές τους Μπραντ Πιτ και Λεονάρντο Ντι Κάπριο ενώ συμμετέχει και ο Αλ Πατσίνο.

Για το στόρυ της ταινίας το αφήνουμε στον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο:

«Στο Λος Άντζελες του 1969, όπου όλα αλλάζουν, ένας διάσημος τηλεοπτικός αστέρας και ο επί χρόνια κινηματογραφικός του «παρτενέρ», που εκτελεί χρέη κασκαντέρ, βρίσκονται σε μια βιομηχανία που δεν μπορούν πλέον να αναγνωρίσουν».

Σε αυτή την «… παραπλανητική, δαιδαλώδη, μεγάλη βόλτα στο Χόλιγουντ, τα 60s και αναπόφευκτα τη σινεφιλία» ο Ταραντίνο δανείζεται αποσπάσματα από παλιές ταινίες στα οποία εμφανίζει να πρωταγωνιστεί ο Ρικ Ντάλτον (Λεονάρντο Ντι Κάπριο) και ένα από αυτά τα αποσπάσματα είναι από την Ιταλοαμερικάνικη ταινία Death On the Run του 1967 (Κινητός Στόχος στην Ακρόπολη η απόδοση στα Ελληνικά) σκηνές της οποίας είχαν γυριστεί στην Χαλκίδα.

Μάλιστα πρόκειται για μία εντυπωσιακή καταδίωξη αυτοκινήτων με κατάληξη ένα ακόμα πιο εντυπωσιακό άλμα του αυτοκινήτου του πρωταγωνιστή πάνω από το στενό του Ευρίπου με την γέφυρα να ανοίγει εκείνη την στιγμή και μία βουτιά στα παγωμένα νερά του Ευβοϊκού για το αυτοκίνητο που κάνει την καταδίωξη.

Η γέφυρα της Χαλκίδας σε ταινία του Ταραντίνο

Το εντυπωσιακό άλμα πάνω από την γέφυρα της Χαλκίδας στην ταινία του Ταραντίνο και στο βάθος τα χιονισμένα βουνά της Εύβοιας

Οι πιο παρατηρητικοί θα δείτε την ράμπα που έχει στηθεί στην γέφυρα για να γίνει το άλμα ενώ στην αρχή του κυνηγητού μπορείτε να δείτε τα αυτοκίνητα να παίρνουν με ταχύτητα την στροφή προς τον σταθμό των τραίνων, πριν συνεχίσουν (προϊόν μοντάζ) για το άλμα στην γέφυρα.

Το Λιμεναρχείο Χαλκίδας στην ταινία του Ταραντίνο

Το Λιμεναρχείο Χαλκίδας στην ταινία του Ταραντίνο

Μία ακόμα ωραία λεπτομέρεια είναι το σήμα του Λιμεναρχείου στο οποίο υπάρχει ο θυρεός του τότε Βασιλείου της Ελλάδας.

Η σκηνή όπως είπαμε προέρχεται από την ταινία του Σέρτζιο Κορμπούτσι, «Κινητός Στόχος στην Ακρόπολη» και μπορείτε να δείτε ολόκληρο το απόσπασμα της πρωτότυπης ταινίας εδώ:

Ο Ταραντίνο που συνηθίζει να αναζητά έμπνευση σε παλιές ταινίες και τραγούδια, “ξέθαψε” αυτό το απόσπασμα από μία άσημη ταινία και “έφερε” στην Χαλκίδα λίγη από την λάμψη του Χόλυγουντ.

Διαβάστε την ιστορία της συρταρωτής γέφυρας του Ευρίπου στην Χαλκίδα.