Με λαμπρότητα τελέσθηκαν το Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009 τα Εγκαίνια του νεοδμήτου Ιερού Ναού, επ’ ονόματι της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής της Ισαποστόλου στην Ιστιαία της Βορείου Ευβοίας, ο οποίος αποτελεί το πρώτο κτίσμα του υπό ανέγερση μεγάλου Φιλανθρωπικού και Ιεραποστολικού Ιδρύματος της Τοπικής μας Εκκλησίας, κατόπιν πρωτοβουλίας του Αρχιερατικού Επιτρόπου Ιστιαίας και πολιού Ιεροκήρυκος, Αρχιμανδρίτου π. Ιγνατίου Καπνίση.

Την παραμονή των Εγκαινίων, Παρασκεύη 16 Οκτωβρίου έγινε, στον χώρο προ του Ιερού Ναού, η υποδοχή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Στεφάνου του Πρωτομάρτυρος, του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου, της Αγίας Παρασκευής, της Αγίας Ειρήνης και της Αγίας Μαγδαληνής, τα όποία εκόμισαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Κορίνθου κ. Διονύσιος και Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος και κατετέθησαν την επομένη στην Αγία Τράπεζα του Ιερού Ναού.
Στην υποδοχη παρέστη ο ευσεβής Ιερός Κλήρος της περιφερείας, αλλά και Κληρικοί από τη Χαλκίδα και στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό, συγχοροστατούντος του Ποιμενάρχου μας κ. Χρυσοστόμου και κήρυξε και τον θείο λόγο, αναλύοντας στους πιστούς την σημασία των Εγκαινίων ενός Ιερού Ναού.
Το Σάββατο 17 Οκτωβρίου το πρωί εψάλη η Ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια έλαβε χώρα η Ακολουθια των Εγκαινίων του Ιερού Ναού, από τους δύο ως άνω Ιεράρχες. κατά τη διάρκεια των οποίων ο Μητροπολίτης μας έδιδε εξηγήσεις περί των τελουμένων στους παριστάμενους ευσεβείς χριστιανούς και στη συνέχεια ετελέσθη το πρώτο Αρχιερατικό Συλλείτουργο.
Πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε όλους όσοι κοπίασαν για την ανέγερση αυτών των Ιερών Ναών, προσέφερε ένα επιστήθιο Σταυρό στον κτίτορα του Ιδρύματος π. Ιγνάτιο Καπνίση, ο οποίος εργάζεται ιεραποστολικά στην Ιστιαία περισσότερα από σαράντα χρόνια, ένα Ιερό Ευαγγέλιο στην μεγάλη ευεργέτιδα και δωρήτρια του χώρου κ. Μαρία Καπόλου, ενώ τίμησε με το οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου τον π. Ιωάννη Θάνο, Εφημέριο του Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας Ιστιαίας και με το οφφίκιο του Αρχιδιακόνου τον επί τέσσερα χρόνια διάκονο π. Συμεών Ηλιοδρομίτη, Υποδιευθυντή του Γηροκομείου Χαλκίδος.
Στις Ιερές Ακολουθίες έψαλλαν θαυμασιώτατα δύο Χοροί Ιεροψαλτών με μέλη Καθηγητές και μαθητές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς μας Μητροπόλεως (παραρτήματα Ιστιαίας και Προκοπίου), υπό την διεύθυνση των κ. Δημητρίου Παπαβασιλείου και κ. Παναγιώτη Αναστασίου, οι οποίοι απέσπασαν την ολόθυμη πατρική ευλογία του Μητροπολίτου μας.
Στις Ιερές Ακολουθίες παρέστησαν ο Αντινομάρχης κ. Δημήτριος Ξυγκόγιαννης, οι Δήμαρχοι Ιστιαίας κ. Ιωάννης Καπόλος και Αρτεμισίου κ. Χριστοφής Ζάχος, τους οποίους ευχαρίστησε ο Μητροπολίτης μας για την παρουσία τους, αλλά και την βοήθειά τους στο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Τοπικής Εκκλησίας. Πρέστησαν ακόμη και οι Ομογενείς μας από τις Η.Π.Α. κ. Ιωάννης Συμεωνίδης από τη Νέα Ὑόρκη και κ. Δημήτριος Ματθαίος, μετά της συζύγου του από την Βοστώνη, τους οποίους ευχαρίστησε ο Μητροπολίτης μας και τους έδωσε αναμνηστικές ευλογίες από τά Εγκαίνια.
Μετά την Ακολουθία των Εγκαινίων, διανεμήθηκαν ευλογίες σε όλους τους παρισταμένους, ενώ παρετέθη και κέρασμα από τον π. Ιγνάτιο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος.
Οι Ακολουθίες των δύο ημερών μεταδόθηκαν από τον ραδιοφωνικίο Σταθμό της Ιεράς μας Μητροπόλεως (97,7 FM).