Το Συνέδριο ήταν αφιερωμένο στον Γ.Ν. Παπανικολάου. Μάλιστα, ο Δήμαρχος Κύμης Δημήτρης Θωμάς τόνισε στην ομιλία του κατά την τελετή λήξης, ότι “η πρότασή μας να γίνει η Κύμη πρότυπη πόλη Υγείας δεν είναι ανέφικτη,ούτε ουτοπική”.

 

Ο Δήμος Κύμης δεν φιλοδοξεί μόνο να γίνει η Κύμη μια πόλη της Υγείας, αλλά με συνεχείς προσπάθειες, επιμονή και αγώνα υλοποιεί σταδιακά τους στόχους του.
Την Κυριακή, 25 Ιανουαρίου, φιλοξενήθηκε στην Κύμη η τελετή λήξης των εργασιών του 8ου Πανελλήνιου Κυτταρολογικού Συνεδρίου, που ήταν αφιερωμένο στον Γ. Παπανικολάου και το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 23 έως τις 25 του μηνός στο ξενοδοχείο Hilton της Αθήνας με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων επιστημόνων.
Στο συνέδριο, που τελούσε υπό την αιγίδα και του Δήμου Κύμης συμμετείχε ο τιμηθείς με το βραβείο Νόμπελ ιατρικής το 2008 Γερμανός καθηγητής δόκτωρ Harald Zur Hausen, και ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Ελλήνων Κυτταρολόγων της Αμερικής κ. Τσούλιας.
Κατά την τελετή έναρξης απηύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Κύμης Δημήτρης Θωμάς, ο οποίος, μεταξύ άλλων, πρότεινε το επόμενο συνέδριό της εταιρίας να πραγματοποιηθεί στην Κύμη.
Την πρόταση επανέλαβε και επισήμως ακόμη μια φορά και στην τελετή λήξης, που έγινε στην αίθουσα του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου Κύμης, όπου παραβρέθηκαν διακεκριμένοι επιστήμονες της Κυτταρολογίας, καθηγητές Πανεπιστημίων, πρόεδροι Ιατρικών Συλλόγων, διευθυντές νοσοκομείων ,γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων και άλλο επιστημονικό προσωπικό και εργαζόμενοι στο Νοσοκομείου της Κύμης, ο ιατρικός κόσμος της περιοχής, Δημοτικοί Σύμβουλοι και πλήθος κόσμου. 
Η τελετή λήξης άρχισε με τον χαιρετισμό του Δημάρχου Κύμης ο οποίος, αφού καλωσόρισε τους προσκεκλημένους, μίλησε για την μεγάλη προσφορά στην ανθρωπότητα του Γ.Ν. Παπανικολάου, γενέτειρα του οποίου είναι η Κύμη,
Στη συνέχεια αναφέρθηκε , το Ινστιτούτο Τεκμηρίωσης, Πληροφόρησης και Έρευνας του Καρκίνου, Γ.Ν Παπανικολάου στην Κύμη, του οποίου η ίδρυση είναι και επισήμως γεγονός από τον Φεβρουάριο του 2008 και το οποίο θα στεγαστεί στο πατρικό σπίτι του Παπανικολάου, που περιήλθε πλέον στην κυριότητα του Δήμου. Το σπίτι θα αναπαλαιωθεί, θα διαμορφωθεί καταλλήλως και θα φιλοξενεί Εκθεσιακό χώρο- Μουσείο Παπανικολάου, αίθουσα συνεδρίων και συσκέψεων, καθώς επίσης και το γραφείο του Ινστιτούτου. Ήδη από τη πολιτεία ,για το σκοπό αυτό, έχει διατεθεί στο Δήμο το ποσό των 200.000 €
Τέλος, ο Δήμαρχος ζήτησε από την Κυμαία καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ελένη Δεληγιώργη – Πολίτη, αλλά και από όλη την Ιατρική Κοινότητα να συμβάλουν, ώστε ,το όραμα να αναπτυχθεί η Κύμη ως πρότυπη πόλη της Υγείας ,να γίνει πραγματικότητα.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ελένη Δεληγιώργη -Πολίτη, η οποία μίλησε για την μεγάλη συμβολή του τεστ Παπανικολάου στην σωτηρία εκατομμυρίων γυναικών ανά τον κόσμο καθώς και για την ελπιδοφόρα ανακάλυψη του εμβολίου κατά του τραχήλου της μήτρας, τονίζοντας, ότι αυτό καλύπτει μόνον δύο υιούς του καρκίνου, οι οποίοι όμως είναι υπεύθυνοι για το 70% του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Το εμβόλιο γίνεται σε τρεις δόσεις και το συνολικό κόστος ανέρχεται στο ποσό των 500 €, δαπάνη, η οποία εγκρίθηκε από το Υπουργείο Υγείας και καλύπτεται από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς .Ο εμβολιασμός γίνεται ήδη σε κορίτσια ηλικίας 12 έως 15 ετών, πριν μολυνθούν από τον υιό. Η κ. Δεληγιώργη επεσήμανε το γεγονός πως το νοσοκομείο Κύμης, που εδρεύει στη γενέτειρα του ιδρυτή της κυτταρολογίας, δεν διαθέτει κυτταρολογικό εργαστήριο, κατ’ εξαίρεση από όλα τα άλλα νοσοκομεία της πατρίδας μας, παράληψη που πρέπει να αποκατασταθεί μετά και την παρουσία στην Κύμη αυτού του Συνεδρίου.
Αμέσως μετά ,ανεβαίνοντας στο βήμα ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης κ. Τσούλιας, τόνισε πως ο σύλλογος, του οποίου έχει την τιμή να είναι πρόεδρος, ιδρύθηκε πριν από 75 χρόνια από τον ίδιο τον Γ. Παπανικολάου, και συνεχίζει το έργο του μεγάλου ιδρυτή , ανακοίνωσε δε πως επόμενο συνέδριο του Συλλόγου θα γίνει στην Κύμη, ενώ παράλληλα προσκάλεσε επισήμως τον Δήμαρχο Κύμης να παραβρεθεί το Μάιο του 2009 στη Νέα Υόρκη, τιμής ένεκεν, εκπροσωπώντας την Κύμη στο Ετήσιο Συνέδριο του συλλόγου.
Ο μαιευτήρας γυναικολόγος κ. Μάργαρης σχολίασε εκτενώς το θέμα των εμβολίων, ενώ η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Κλινικής Κυτταρολογίας κ. Χαρά Μάργαρη μίλησε για την εφαρμογή του pap-test στην μετά-εμβόλιο εποχή.
Το θέμα για τη σημασία, τους σκοπούς και τους στόχους του Ινστιτούτου Παπανικολάου ανέπτυξε ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κάππας.
Χαιρετισμό απηύθυναν ο εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Μάμας ,καθώς και η νέα Διοικητής του Νοσοκομείου Κύμης κ. Κρόκου
Κλείνοντας τις εργασίες η Γενική Γραμματέας κ. Αναγνωστοπούλου, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη μεγάλη επιτυχία και τα αποτελέσματα του Συνεδρίου, και ανέγνωσε χαιρετισμό της ανεψιάς του Γ. Παπανικολάου, κόρης της Μαρίας Παπανικολάου – Κόκκορη,.
Ακολούθησε βράβευση από την Εταιρία, δια της προέδρου της, της καλύτερης μαθήτρια της Γ΄ Λυκείου Κύμης Μαρίας Δεληγιώργη.
Η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής πρόσφερε στο Δήμαρχο τιμητική πλακέτα ευχαριστώντας τον για την πρόσκληση , τη φιλοξενία και την άψογη διοργάνωση.
Από την πλευρά του Δήμου προσφέρθηκαν στους οργανωτές και τους ομιλητές αναμνηστικές πλακέτες ,στον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης ένα ασημένιο χειροποίητο αντίγραφο ιστιοφόρου καϊκιού και σε όλους τους συνέδρους από ένα αναμνηστικό και φακέλους με πλούσιο έντυπο υλικό για τον Δήμο Κύμης και το Ινστιτούτο Παπανικολάου.
Οι σύνεδροι παρέμειναν το βράδυ της Κυριακής στην Κύμη και το πρωί της Δευτέρας στο πλαίσιο της φιλοξενίας τους από το Δήμο περιηγήθηκαν την πόλη, επισκέφτηκαν το Λαογραφικό Μουσείο, όπου εκεί εκτίθενται προσωπικά είδη του Γ. Παπανικολάου, το σπίτι που έζησε ο μεγάλος επιστήμονας, το Νοσοκομείο και το Δημαρχείο.
Έγιναν δεκτοί από το Δήμαρχο, ο οποίος σε σύντομη συνομιλία μαζί τους αναφέρθηκε σε θέματα που αφορούν στους στόχους και τις προοπτικές του Δήμου. Κλείνοντας πρότεινε να συμμετέχουν στο Επιστημονικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου Παπανικολάου οι εκάστοτε πρόεδροι του Ιατρικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης και της Ελληνικής Κυτταρολογικής Εταιρείας, πρόταση που έγινε αποδεκτή από τους σύνεδρους με ενθουσιασμό.

Ακολουθείστε μας στο Google News