Η εταιρεία «έκλεισε» το θέμα λιθάνθρακα για το Δήμο Κηρέως και επίσημα μέσω επιστολής του Διευθύνοντος Συμβούλου της.

Ο Δήμαρχος Κηρέως κ. Πρόδρομος Ενωτιάδης απέστειλε επιστολή προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΤΕΡΝΑ κ. Γιώργο Περιστέρη από τον οποίο ζήτησε να εγκαταλείψει η επιχείρηση τα λιθανθρακικά της σχέδια στο Μαντούδι και ταυτόχρονα τον κάλεσε να αξιοποιήσει την περιουσία της Εταιρεία του στην περιοχή του Δήμου Κηρέως, σε επιχειρηματικές δραστηριότητες φιλικές με το περιβάλλον.
 
Στην απαντητική του επιστολή ο κ. Περιστέρης «έκλεισε» και επισήμως κάθε περεταίρω συζήτηση για ηλεκτροπαρωγή με λιθάνθρακα και παράλληλα εξέφρασε τις σκέψεις του για τα νέα επιχειρηματικά σχέδια της ΤΕΡΝΑ στην περιοχή του Δήμου Κηρέως.
 
Οι δύο επιστολές δόθηκαν για ενημέρωση των Δημοτικών Συμβούλων κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Σώματος και το θέμα θα συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση του Δ.Σ. Κηρέως σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Γιάννης Μπουροδήμος, Υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας ΚΙΝΑΛ - 2019

Η επιστολή του Δημάρχου Κηρέως είναι η παρακάτω:

Αξιότιμε Κύριε Περιστέρη

Στις 10.2.2009 ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης με δηλώσεις του απέρριψε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το ρυπογόνο λιθάνθρακα. Η εξέλιξη αυτή, εκ των πραγμάτων σημαίνει επαναπροσδιορισμό και ακύρωση των επενδυτικών σχεδίων που σχετίζονται με λιθανθρακικές μονάδες.

Ο Δήμος Κηρέως δεν αντιτίθεται εν γένει στην επιχειρηματική δραστηριότητα και στην παραγωγή ενέργειας. Αρνείται όμως επενδύσεις που μολύνουν το περιβάλλον, προκαλούν βλάβες στην υγεία των κατοίκων και ζημιώνουν τους υπόλοιπους παραγωγικούς κλάδους, σαν τις λιθανθρακικές μονάδες. Αντιθέτως είμαστε ανοιχτοί σε κάθε επιχειρηματικό σχέδιο και παραγωγική δραστηριότητα που σέβονται το τοπικό περιβάλλον, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και κινούνται στη λογική του αμοιβαίου οφέλους για τους επενδυτές και για την περιοχή μας.

Σε αυτά τα πλαίσια σας καλώ για ακόμη μία φορά να εγκαταλείψετε το επιχειρηματικό σας σχέδιο για λιθανθρακική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στο Μαντούδι. Ταυτόχρονα σας προσκαλώ να αξιοποιήσετε την περιουσία της Εταιρείας σας στο Δήμο Κηρέως και να δραστηριοποιηθείτε επιχειρηματικά σε δραστηριότητες φιλικές προς το περιβάλλον. Σας προτείνω να προχωρήσετε στο ΥΒΡΙΔΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από μεικτό δίκτυο ανανεώσιμων πηγών (ήλιος, αέρας, νερό) με πιλοτική εφαρμογή στην τεχνητή λίμνη του «Παρασκευορέματος», το οποίο θα είναι πρωτοποριακό για την Ελλάδα, καθώς και σε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα που αποδέχεται τις παραπάνω προϋποθέσεις.

Παράλληλα και σε μια κίνηση καλής θέλησης της Εταιρείας σας προς τους κατοίκους του Μαντουδίου, σας ζητώ να απομακρύνετε τις παλαιές δεξαμενές καυσίμων από την παραλία Κυμάσι και να διαμορφώσετε την ιδιοκτησία σας συντελώντας στην περιβαλλοντική αποκατάσταση του χώρου. Σας προτείνω επίσης να  εξετάσετε τη δυνατότητα δημιουργίας στο Κυμάσι μαρίνας τουριστικών σκαφών, με αμοιβαία οφέλη για την εταιρεία σας και για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας.

Προς αυτές τις κατευθύνσεις ο Δήμος Κηρέως είναι ανοιχτός σε έναν ειλικρινή και γόνιμο διάλογο.

 Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΗΡΕΩΣ
 ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΕΝΩΤΙΑΔΗΣ