Κατά την διάρκεια της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος στην Ολομέλεια της Βουλής, ο βουλευτής Εύβοιας της Νέας Δημοκρατίας Θανάσης Ζεμπίλης, σε ομιλία του χθες το βράδυ, αναφέρθηκε σε εξαιρετικά σημαντικές διατάξεις και άρθρα, για την βουλευτική ασυλία, το εκλογικό σύστημα και την ψήφο στους Έλληνες του εξωτερικού.

Ο κ. Ζεμπίλης τόνισε ότι μία κακώς εννοούμενη συντεχνιακή νοοτροπία του πολιτικού προσωπικού, είχε ως αποτέλεσμα την κατάχρηση του θεσμού της ασυλίας. Επίσης ο νόμος περί ευθύνης υπουργών ήταν το μελανό σημείο του συντάγματος, καθώς οδηγούσε σε παραγραφές και ατιμωρησία. Αυτό είχε ως συνέπεια να δηλητηριάζεται ο δημόσιος βίος, από το αίσθημα προνομιακής μεταχείρισης των πολιτικών. Με την συνταγματική αναθεώρηση επιχειρείται να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και να θωρακιστούν οι δημοκρατικοί θεσμοί και η διαφάνεια, η οποία απαιτεί την απαρέγκλιτη τήρηση της αρχής της αυστηρότητας.

Σε ότι αφορά το εκλογικό σύστημα, ο κ. Ζεμπίλης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η καθιερωμένη ενισχυμένη αναλογική αποτελεί το εχέγγυο για να εξασφαλιστεί η σταθερότητα, η ισχυροποίηση και ο εκσυγχρονισμός της χώρας. Αντίθετα, με το σύστημα της απλής αναλογικής ελλοχεύει ο κίνδυνος πολιτικής αστάθειας και ακυβερνησίας. Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ολοκλήρωσε την ομιλία του με την τοποθέτηση του για την ψήφο των Ελλήνων της διασποράς, συνοψίζοντας την σπουδαιότητα της συγκεκριμένης διάταξης στην φράση «είναι ζήτημα ισότητας και δημοκρατίας».