Μοναδικά για την ιστορία τα αρχαιολογικά ευρήματα που βρέθηκαν-Πως αντιδρά το Υπουργείο Πολιτισμού-Πως εμπλέκεται η ΔΕΗ-Τι κινήσεις κάνει ο Δήμος Κύμης-Αλιβερίου. Χρονολογούνται πριν από την εποχή του Χαλκού- Ποιο είναι το πρόβλημα που δημιουργείται λόγω οικονομικής και ιδιοκτησιακής αδυναμίας- Τι λέει στο eviaportal ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Ένωση Ταμυναίων Πολιτών η Παρέμβαση», που συνέβαλε καθοριστικά στην λύση ενός εκ των προβλημάτων…

Μόρφωση σημαίνει προσαρμογή της ανθρώπινης ψυχής προς τις μεγάλες αξίες του παρελθόντος, έγραψε ένας από τους σημαντικότερους ρήτορες της κλασσικής αρχαιότητας της Ελλάδας, ο Ισοκράτης.

Θανάσης Ζεμπίλης, Υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας 2019

Η ιστορία είναι το παρελθόν και έχει την μεγαλύτερη αξία. Ειδικά εμείς οι Έλληνες θα πρέπει να είμαστε περήφανοι για την ιστορία μας, αφού ξεκινά χιλιάδες χρόνια πριν.

Κάθε εύρημα, που ανήκει στην αρχαιότητα, είναι σπουδαίο και μοναδικό γιατί μας συνδέει με μια μακρινή εποχή που όλος ο κόσμος θαυμάζει.

Το 1948 υπήρξε η πρώτη πληροφορία για την ύπαρξη αρχαιολογικών ευρημάτων στην περιοχή του Αλιβερίου.

Τότε, ήξεραν μόνο για όσα φαίνονταν στην επιφάνεια του εδάφους.

Τι γίνεται όμως τώρα που ανακαλύφθηκε ένας ολόκληρος οικισμός, ο οποίος εκτιμάται χρονικά ότι ανήκει στην πρωτοελλαδική εποχή, δηλαδή 3000 χρόνια π.Χ;

Τα ευρήματα ανακαλύφθηκαν στην περιοχή του Καράβου, όταν τα συνεργεία εκσκαφών για την εγκατάσταση αγωγού φυσικού αερίου, βρέθηκαν μπροστά σε κατασκευές μοναδικές.

Η αρχαιολογική υπηρεσία, μετά από δουλειά τριών μηνών, διαπίστωσε ότι η σωζόμενη εγκατάσταση είναι ίσως η μοναδική σε όλη την επικράτεια, αφού πρόκειται για κτίριο ύψους ενός ορόφου, με εμφανείς τις χρήσεις του. Επιπλέον, σε δεύτερη στρώση βρέθηκε μυκηναϊκός τάφος.

Όπως λέει ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ένωση Ταμυναίων Πολιτών η Παρέμβαση» Κώστας Μπατσακούτσας, «ήταν γνωστό ότι στην περιοχή υπήρξε νεολιθικός οικισμός, που προϋπήρχε της πρωτοελλαδικής περιόδου».

Με ενέργειες της αρχαιολογίας, υπό την πίεση του Δήμου και του Συλλόγου και κατόπιν απόφασης του ΚΑΣ, έγινε παράκαμψη του αγωγού  και υπογειοποίηση της διαδρομής, ώστε να παραμείνουν άθικτα τα σημαντικά ευρήματα.

Η παράκαμψη του αγωγού έγινε πριν από έναν χρόνο. Μετά από αυτό καμία διαδικασία για τα αρχαιολογικά ευρήματα δεν προχώρησε.Το «γιατί» εξηγεί ο κ. Μπατσακούτσας στο eviaportal.gr:

«Η αρχαιολογική υπηρεσία δούλεψε τρεις μήνες, εκτίμησε τα ευρήματα και αποκόμισε όσα μπορούσε. Η διαδικασία δεν προχώρησε λόγω οικονομικής αδυναμίας αλλά και ιδιοκτησιακής. Τα σημαντικά αυτά ευρήματα είναι όλο αυτόν τον καιρό εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες.

Αν δεν κινηθούμε γρήγορα, η ιστορία αυτή γρήγορα θα εγκαταλειφθεί, αφού η μόνη λύση για την διάσωση θα είναι η επίχωση, για την αξιοποίηση τους από τις επόμενες γενεές».

Η πρόταση του Συλλόγου:

«Να αγοραστεί από τον Δήμο, αφού δεν απαλλοτριώθηκε η γη που περιέχει τα ευρήματα. Ανήκει σε ένα ιδιοκτήτη, η οποία, έτσι και αλλιώς δεν είναι πλέον με άλλο τρόπο αξιοποιήσιμη. Πρόκειται για αγροτεμάχιο 2-5 στρεμμάτων συνολικά και για ασήμαντο ποσό. 

Μετά την αγορά, να παραχωρηθεί στην αρχαιολογία, προς έρευνα, μελέτη και ανάδειξη

Η αντίδραση από το Υπουργείο Πολιτισμού

«Το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να απευθυνθούμε στο ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο), δηλαδή το ανώτερο όλων. Το Υπουργείο Πολιτισμού θα μπορούσε να συνεισφέρει οικονομικά, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες για την διάσωση και την μελέτη των ευρημάτων. Τέτοια ένδειξη, όμως, δεν υπάρχειΗ ΔΕΗ

Πως μπορεί να εμπλέκεται στην κατάσταση αυτή η ΔΕΗ;

«Δεν ήταν άγνωστο το γεγονός των αρχαιολογικών ευρημάτων, αφού από το 1940 έχει καταγραφεί η ύπαρξη νεολιθικού οικισμού στην συγκεκριμένη περιοχή. Όμως τέθηκε ως προτεραιότητα η κατασκευή εργοστασίου εις βάρος της μνήμης και της ιστορίας.»

Το εργοστάσιο της ΔΕΗ κατασκευάστηκε το 1950, πάνω σε έναν αρχαιολογικό χώρο. Όταν έγιναν οι ανασκαφές για την υποδομή του κτιρίου, διαπιστώθηκαν ευρήματα.

Η αρχαιολογική υπηρεσία είχε έρθει και τότε στο σημείο. Εκτίμησε τα ευρήματα και αποκόμισε όσα βρήκε, τα οποία φυλάσσονται στο Μουσείο της Χαλκίδας. Έτσι δόθηκε η άδεια και το εργοστάσιο άρχισε να κατασκευάζεται.

Η ευθύνη

«Βεβαίως έχει ευθύνη η ΔΕΗ. Το εργοστάσιό της, όπως και να γίνει, χτίστηκε πάνω σε έναν αρχαιολογικό χώρο. Αυτό δεν έπρεπε να γίνει. Πρέπει, όμως, να συμβιβαστούμε μ’ αυτό και να κοιτάξουμε πως θα σώσουμε τα υπόλοιπα κομμάτια του αρχαίου αυτού οικισμού.

Η ΔΕΗ θα μπορούσε να συμβάλλει οικονομικά. Κατά την γνώμη μου οφείλει να συμβάλει οικονομικά.» μας εξηγεί ο κ. Μπατσακούτσας.Ο Δήμος

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Μπατσακούτσα, ο Σύλλογος και ο Δήμος έχουν μέχρι τώρα άψογη συνεργασία, αφού και οι δύο πλευρές θέλουν να σωθούν τα ευρήματα.

Ο Δήμος θα αποφασίσει στο Δημοτικό Συμβούλιο ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις αναφορικά στο θέμα των ευρημάτων:

«Οφείλουμε να συνεχίσουμε. Να προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε τα έργα ανάδειξης και προφύλαξης να συνεχιστούν, έτσι ώστε να αξιοποιηθούν τα αρχαιολογικά ευρήματα.

Για το λόγο αυτό το θέμα θα συζητηθεί στο αμέσως επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να λάβουμε τις ενδεδειγμένες αποφάσεις για την περαιτέρω ανάδειξη και αξιοποίηση του αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής μας.»

Ο κ. Μπατσακούτσας θεωρεί ότι το πρώτο ζήτημα που θα τεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι η αγορά της έκτασης.

«Μετά ο κάθε σύμβουλος με τις ιδέες του, θα συμβάλλει στην επίτευξη του κοινού μας στόχου. Σ’ αυτή την φάση, υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία με τον Δήμο και απόλυτη συμφωνία για το ποιος είναι ο στόχος.»

Ας ελπίσουμε ότι τόσο οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, όσο και η στήριξη του Συλλόγου θα έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Γιατί αυτά τα ευρήματα είναι μέρος του πολιτισμού μας.

Το Αλιβέρι, όπως αποδεικνύεται, είναι περιοχή με μεγάλη ιστορία που περιμένει να την ανακαλύψουμε…